Hastaoğlu, EmreŞeker, İbrahim Tuğkan2024-10-262024-10-2620202147-8775https://doi.org/10.21325/jotags.2020.570https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/368240https://hdl.handle.net/20.500.12418/23765Koyun ve kuzu eti, Türk mutfağında sıklıkla kullanılan önemli bir bileşendir. Orta Asya’danAvrupa’ya kadar uzanan uzun göçler esnasında Türk mutfağı, tarih boyunca çok farklıkültürlerden etkilenerek günümüzdeki halini almıştır. Orta Asya’da birinci tüketimgrubunda at eti yer almaktır. Ancak koyun ve kuzu eti Anadolu’ya kadar Türklerin en çoktercih ettiği et türü olmuştur. Koyun ve kuzu etini, av hayvanları olan, at, tavşan ve geyiketleri izlemiştir. Ancak İslamiyet’in kabulü ile tek tırnaklı etlerden uzaklaşılmıştır. Osmanlıdöneminde de saray mutfağının en çok tercih edilen et türü olan koyun ve kuzu eti özeldavetlerin vazgeçilmezi olmuştur. Günümüzde tüketim miktarı olarak sığır etinden sonragelen koyun ve kuzu eti yine davet sofralarının gözdesi olmaya devam etmektedir. Buçalışmada Türkiye’deki koyun ve kuzu ırkları, koyun ve kuzu etinin geçmişten günümüzeTürk mutfağındaki yeri, önemi ve Türk gastronomisinin geliştirilmesinde koyun ve kuzuetinin etkisi derlenmiştir.tr10.21325/jotags.2020.570info:eu-repo/semantics/openAccessKuzu Etinin Türk Mutfak Kültüründeki YeriReview Article81669660368240