Sözmen, Esra UçarEruygur, NuraniyeAkpulat, Hüseyin AşkınÇetin, Metin DurmuşDurukan, HasanDemirbaş, AhmetKaraköy, Tolga2024-10-262024-10-2620202146-05742536-4618https://doi.org/10.21597/jist.655128https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1142712https://hdl.handle.net/20.500.12418/23806Bu çalışmada Sivas ilinde doğal olarak yetişen sarı kantaron (Hypericum scabrum) ve aslan pençesi (Alchemilla mollis (Buser) Rothm) bitkilerinin antioksidan aktivite ve makro-mikro besin içerik değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Elde edilen veriler makro ve mikro besin elementleri açısından değerlendirildiğinde, her iki bitkide de Mg, Ca, Zn ve Cu (mg kg-1) normal düzeylerde yer alırken Fe ve Mn oranlarının oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Sarı kantaron bitkisinde major bileşen olarak 3- keto-urs-12-ene (%11.99) belirlenirken, aslan pençesinde Phytol (%34.84) majör bileşen olarak tespit edilmiş her iki bitki de orta derecede antioksidan aktivite göstermiştir.tr10.21597/jist.655128info:eu-repo/semantics/openAccessAslan pençesisarı kantarontıbbi ve aromatik bitkilerSivas İli Doğal Florasından Toplanan Sarı Kantaron (Hypericum scabrum L.) ve Aslan Pençesi (Alchemilla mollis (Buser) Rothm) Bitkilerinin Bazı Kalite Kriterlerinin BelirlenmesiArticle102141814101142712