Özdemir, Gökçe2024-05-302024-05-3008.10.2021ÖZDEMIR GÖKÇE (2021). Sivas ili Manda Yetiştiricilerinin Üretim ve Pazarlama Durumu. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 35(3), 166-171.https://hdl.handle.net/20.500.12418/15252Hastalıklara dayanıklı olması, niteliksiz kaba yemleri daha iyi sindirebilmesi, farklı yetiştirme sistemlerine kolayca adapte olması gibi önemli avantajlara sahip olan manda, tüketim alışkanlığı ve ürünlerinin kalitesi sebebiyle dünyanın pek çok bölgesinde yetiştirilmektedir. Bu çalışmada, Sivas ili Merkez, Şarkışla ve Suşehri ilçelerinde toplam 122 manda yetiştiricisine uygulanan anketin üretim ve pazarlama sorulara ait verileri sunuldu. Katılımcıların, manda ürünlerinin değeri, tüketimi, üretim koşulları ve pazarlama olanakları gibi konularda tutum ve algılarının ortaya konulması amaçlandı. Katılımcıların, manda süt ve süt ürünlerini evlerinin ihtiyacı için kullandıkları, üretim fazlasını ise kendi oluşturdukları çevrelerde pazarladıkları tespit edildi. Yetiştiricilerin, %98.4’ü manda sütü diğer hayvan sütlerinden daha değerli olduğu yönünde, %49.2’si manda eti değeri için olumlu yönde görüş bildirdiler. Katılımcıların, organik üretim konusunda bilgili ve istekli oldukları tespit edildi. Sonuç olarak; manda süt ürünlerinin çeşitlendirilerek ekolojik üretim sistemi içerisinde ürünlerin katma değerin artırılması, manda eti ve ürünlerinin tanıtımının yapılarak yetersiz bilgiyi ve algıyı değiştirecek bir perspektif oluşturulması ile yetiştiricilerin kazancının artırılabileceği düşünülmektedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessManda, manda eti, manda sütü, pazarlama, SivasSivas ili Manda Yetiştiricilerinin Üretim ve Pazarlama DurumuArticle353171166