Search
Now showing items 1-10 of 32
The first molecular detection of Anaplasma capra in domestic ruminants in the central part of Turkey, with genetic diversity and genotyping of Anaplasma capra.
(2022)
Tick-borne diseases have been an increasing threat to human and animal health all over the world. Anaplasmosis, is one of the emerging-tick borne diseases, has zoonotic potential. A new novel species, which was detected ...
First Molecular Detection of Anaplasma Species in cattle from Kyrgyzstan; molecular identification of human pathogenic novel genotype Anaplasma capra and Anaplasma phagocytophilum related strain
(2022)
Anaplasmosis is a rickettsial infection with significant effects on human and animal health, and the discovery of new species or genotypes with zoonotic potential in recent years has increased this importance. The aim of ...
The detection and phylogenetic analysis of Anaplasma phagocytophilum-like 1, A. ovis and A. capra in sheep: A. capra divides into two genogroups.
(2022)
In this study, the presence, prevalence, and genotypes of Anaplasma phagocytophilum, A. ovis, and A. capra in sheep were investigated based on 16 S SSU rRNA, groEL, and gtlA gene-specific polymerase chain reaction (PCR), ...
Buffaloes as new hosts for Anaplasma capra: Molecular prevalence and phylogeny based on gtlA, groEL, and 16S rRNA genes.
(2022)
Anaplasma capra is a tick-borne pathogen that was discovered for the first time in goats in China in 2012. The studies carried out from the first detection in China to the present have revealed the presence of this species ...
Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar (PAH): Gıdalarda Oluşumu ve Sağlık Açısından Önemi
(Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları, 2022)
Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH), gıda ve çevre kontaminantları arasında yer alan,
iki veya daha fazla aromatik halka içeren organik bileşikler olarak tanımlanmaktadır. PAH
bileşikleri gıdaların yüksek sıcaklıklarda ...
Ette Mikrobiyolojik Analizler
(Akademisyen Kitabevi, 2022)
Gıda kaynaklı enfeksiyonların ve intoksikasyonların küresel çapta halk sağlığını tehdit eden bir sorun haline gelmesi nedeniyle gıda güvenliğinin sağlanmasında gıda üretim zincirinin çiftlikten sofraya kadar olan her ...
Diet in Stomach Cancer Treatment
(SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ, 2022)
Mide kanseri, dünya çapında hem erkeklerde hem de kadınlarda kansere bağlı
ölümlerin dördüncü önde gelen nedenidir. Araştırmalarda diyette yüksek oranda yer
alan gıda katkı maddeleri, tuz ve tuzlanmış gıdaların mide ...
Aflatoxin Hazard in Dairy and Dairy Products
(CUMHURİYET ÜİVERSİTESİ, 2022)
Aflatoksinler; başta Aspergillus flavus ve Aspergillus paraciticus olmak üzere, bazı Aspergillus,
Penicillium ve Rhizopus türü küfler tarafından sentezlenen toksik sekonder metabolitlerdir.
Aflatoksinler yemlerde oldukça ...
Phenolic profile and investigation of biological activities of Allium scorodoprasum L. subsp. rotundum
(06/01/2022)
In this study, phenolic profile of Allium scorodoprasum L. subsp. rotundum and its bioactivity in multiway approach including antioxidant, antimicrobial, antidiabetic, cytotoxic and antiinflamatory activities were investigated. ...
Chemical Substances in Food That Threaten Human Health
(CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ, 2022)
Gıdalardan kaynaklanan riskler gıdanın üretiminden tüketimine kadar geçirdiği proses
aşamalarında ayrı ayrı değerlendirilmekte ve biyolojik, kimyasal ve fiziksel riskler olarak
gruplandırılmaktadır. Birçok tehlike gıda ...