Chemical Substances in Food That Threaten Human Health
Date
2022Metadata
Show full item recordCitation
Chemical Substances in Food That Threaten Human Health, DEMİR TUĞBA, AĞAOĞLU SEMA, Yayın Yeri:SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ, Editör:Prof. Dr. BARIŞ ATALAY USLU, Doç. Dr. ONUR BAŞBUĞ, Doç. Dr. İBRAHİM YURDAKUL,, Basım sayısı:1, Sayfa sayısı:279, ISBN:978-605-7902-69-6, Bölüm Sayfaları:229 -236Abstract
Gıdalardan kaynaklanan riskler gıdanın üretiminden tüketimine kadar geçirdiği proses
aşamalarında ayrı ayrı değerlendirilmekte ve biyolojik, kimyasal ve fiziksel riskler olarak
gruplandırılmaktadır. Birçok tehlike gıda güvenliğini olumsuz yönde etkilemekte ve gıdaların
sağlığı bozucu unsurlar haline gelmesine neden olmaktadır. Gıdalardaki katkı maddelerinin
miktarına yönelik olarak mutlaka tüketim aşamasında analizler yapılmalıdır. Kimyasal
bulaşmalara yönelik sürekli kalıntı analizleri özellikle satış noktalarında tespit edilerek izlenmeli
ve gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Tarladan çatala gıda güvenliği sistemi,
zincirin tüm paydaşlarınca garanti edilmesi ve uygulamaların takibi sağlanmalıdır. Üreticilere
gıda üretiminde kullandıkları katkı maddelerinin halk sağlığı üzerindeki etkileri konusunda
eğitimler verilmelidir.