Show simple item record

dc.contributor.authorÖzbilgin, Abdullah
dc.date.accessioned2024-03-06T10:47:27Z
dc.date.available2024-03-06T10:47:27Z
dc.date.issued26.08.2023tr
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/14753
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, kanatlı beslemede kullanılan esans yağlardan olan nanenin çeşitleri, kimyasal yapısı ve kanatlı beslemede kullanımının etkilerini incelemektir. Esans yağlar, zen gin bir kimyasal bileşime ve çeşitli biyolojik özelliklere sahip doğal bitki ürünleridir. Hayvan beslemede takviye olarak antibiyotik yerine esans yağ kullanımının en yaygın sebepleri, an tibiyotik kullanımının oluşturduğu antimikrobiyel direncinin yanı sıra, dirençli bakterilerin or taya çıkmasına katkıda bulunması ve insan sağlığı için ciddi riskler barındırma gibi etkileri nin olmamasıdır. Dünya genelinde Mentha arvensis (Japon nanesi), M. piperita (İngiliz nanesi) ve M. spicata (bahçe nanesi) türleri yetiştirilmektedir. Ülkemizde, çoğunlukla bahçe nanesi yetiştirilmekte olup, son yıllarda mentol içeriği sebebiyle İngiliz nanesi türlerinin de yetişti rilmeye başlandığı gözlemlenmektedir. Nane yağında bulunan mentol, menton, sineol, sitral, linalool ve timol gibi aktif bileşikler performans parametreleri yanı sıra antimikrobiyal ve an tioksidan aktivitelerin olumlu etkileri bulunmaktadır. Nane bitkisi ve yağının kanatlı besle mede performans ve yem tüketim parametreleri üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır.tr
dc.language.isoturtr
dc.publisherCumhuriyet Üniversitesi Yayınlarıtr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr
dc.subjectAntimikrobiyel, mentol, nane, performanstr
dc.titleKanatlı Beslemede Nane Esans Yağı Kullanımıtr
dc.typebookParttr
dc.relation.journalVeteriner Hekim El Kitabı IItr
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesitr
dc.contributor.authorID0000-0002-1675-3176tr
dc.identifier.endpage267tr
dc.identifier.startpage1tr
dc.relation.publicationcategoryUlusal Kitapta Bölümtr


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record