dc.date.accessioned | 2024-03-07T10:24:15Z | |
dc.date.available | 2024-03-07T10:24:15Z | |
dc.date.issued | 31.12.2023 | tr |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12418/14903 | |
dc.description.abstract | Zararlı serbest radikallere karşı savaşan ve hücreleri koruyan moleküller olan
antioksidanlar tüm canlıların hayatta kalması için hayati önem taşır. Bu da bilim
insanlarını, gıdaların antioksidan özelliklerini ölçme amacıyla basit ama etkili
testler geliştirmeye yönlendirmiştir. Bu testler, antioksidanların kapasite
tahlillerini ölçmek için dünya çapında kabul görmüş ve geliştirilerek kullanılan
önemli analitik araçlardır. Çalışma prensibi olarak, tahliller, antioksidanlara izin
veren bir kimyasal reaksiyon içerir ve ayarlanmış bir konsantrasyonla reaksiyona
girmek için numunede mevcut tahlil reaktifi bulundurulur. Böylelikle hangi
konsantrasyonda bu reaksiyonu vereceği ve bunun zamana bağlı eğrisi göz
önünde bulundurularak yorum yapılabilir (1).
Antioksidan kapasiteyi ölçme amacıyla yapılan çalışmalar sonunda birçok
yöntem geliştirilmiş olup bunları temelde ikiye ayırmak mümkündür: Elektron
transferine dayanan (ET) yöntemler, hidrojen atomunun transferine bağlı
yöntemler (HAT). Hidrojen atom transferine bağlı yöntemlerin büyük kısmında
en basit şekilde moleküler yapısında (-N=N-) barındıran ve azo- bileşiği olarak
da adlandırılan yapıların peroksil radikallerini bozunmaya uğrayarak oluşturması
sonucunda antioksidan-substrat yarışına dayalı yarışmalı kinetik reaksiyonları
kullanılır. Diğer bir deyişle oksijen ve azot temelli bileşiklerin reaksiyonu sonucu
floresan maddenin sürüme uğratılması ve antioksidan maddenin bu sürümü
engellemesine dayalıdır. ET temelli yöntemlerse renk değişimine dayalı
yöntemleri temsil eder. Bu reaksiyonlarda antioksidan madde, oksidanı
indirgeyerek bir renk değişimine sebep olur (2). Renk değişiminin skalası da
örnek maddelerin antioksidan içerikleri hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar. | tr |
dc.language.iso | tur | tr |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | tr |
dc.title | Antioksidan Miktarını Total Olarak Tayin Etme Yöntemleri | tr |
dc.type | bookPart | tr |
dc.contributor.department | Eczacılık Fakültesi | tr |
dc.relation.publicationcategory | Uluslararası Kitapta Bölüm | tr |