Biological activities of the essential oil and methanol extract of achillea biebersteinii afan(Asteraceae)
Tarih
2006Yazar
Özlem BarışMedine Güllüce
Fikrettin Şahin
Hakan Özer
Hamdullah Kılıç
Hakan Özkan
Münevver Sökmen
Tülin Özbek
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu çalışmada, Achillea biebersteinii Afan. (Asteraceae)'nin metanol ekstraktı ve uçucu yağının laboratuar ortamında antimikrobiyal ve antioksidan aktiviteleri araştırıldı. Uçucu yağ 8 bakteri, 14 fungus ve C. albicans mayasına karşı antimikrobiyal aktivite gösterdi. Metanol ekstraktının ise antimikrobiyal aktivitesi gözlemlenemedi. Örneklerin antioksidan kapasitesi DPPH (2,2-diphenyl-l-picrylhydrazyl) ve (3-karoten/linoleik asit yöntemleri kullanılarak deıerlendirildi. Her iki yöntemde de ekstrakt, uçucu yaıdan daha iyi antioksidatif kapasite gösterdi. Ekstrakt serbest DPPH radikallerini uçucu yağdan (8900 ug/ml) daha düşük IC50 seviyesi (89.90 ug/ml) ile indirgedi. (3-karoten/linoleik asit yönteminde örnekler, linoleik oksidasyonunu etkili bir şekilde engelleyememiştir; 2 mg/ml'de BHT (%97.0)'ın çok altında kalarak, sırasıyla; sadece %22.7(ekstrakt) ve %16(uçucu yağ)'lık inhibisyon gösterdi. Ekstraktın toplam fenolik öğeleri, gallik asit eşdeıeri 51 ug/ml (% 5.1 w/w) olarak tespit edildi. Uçucu yağın GC-MS analizi %92.24'lük değerlendirme ile 64 bileşen tanılanarak sonuçlandı. Piperiton, kamfor ve 1,8-sineol (ökaliptol) uçucu yağın ana bileşenleri olarak belirlendi. The present work examined the in vitro antimicrobial and antioxidant activities of the essential oil and methanol extract from Achillea biebersteinii Man. (Asteraceae). The essential oil exhibited antimicrobial activity against 8 bacteria, 14 fungi and the yeast C. albicans, whereas methanolic extract remained inactive. The antioxidative capacity of the samples was evaluated by using DPPH (2,2-diphenyl-l-picrylhydrazyl) and (3-carotene/linoleic acid assays. In both assays, the extract showed better antioxidative capacity than the oil. The extract reduced the stable free radical DPPH with lower ICS0 value (89.90 ug/ml) than the oil (8900 ug/ml). In the p-carotene/linoleic acid assay, the samples were not effectively able to inhibit the linoleic acid oxidation, exhibiting only 22.7% (the extract) and 16% (the essential oil) inhibitions at 2 mg/ml, far below than that of BHT (97.0%). Total phenolic constituent of the extract was 51 ug/mg (5.1%, w/w) as gallic acid equivalent. GC-MS analysis of the essential oil resulted in the identification of 64 components representing 92.24% of the oil. Piperitone, camphor and 1,8-cineole (eucalyptol) were the main constituents.
Kaynak
Turkish Journal of BiologyCilt
30Sayı
2Bağlantı
http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TlRnME16SXk=https://hdl.handle.net/20.500.12418/1603
Koleksiyonlar
- Makale Koleksiyonu [3404]
- Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TRDizin [3395]