dc.contributor.author | Özlem Barış | |
dc.contributor.author | Medine Güllüce | |
dc.contributor.author | Fikrettin Şahin | |
dc.contributor.author | Hakan Özer | |
dc.contributor.author | Hamdullah Kılıç | |
dc.contributor.author | Hakan Özkan | |
dc.contributor.author | Münevver Sökmen | |
dc.contributor.author | Tülin Özbek | |
dc.date.accessioned | 23.07.201910:49:13 | |
dc.date.accessioned | 2019-07-23T16:22:29Z | |
dc.date.available | 23.07.201910:49:13 | |
dc.date.available | 2019-07-23T16:22:29Z | |
dc.date.issued | 2006 | |
dc.identifier.issn | 1300-0152 | |
dc.identifier.uri | http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TlRnME16SXk= | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12418/1603 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Achillea biebersteinii Afan. (Asteraceae)'nin metanol ekstraktı ve uçucu yağının laboratuar ortamında antimikrobiyal ve antioksidan aktiviteleri araştırıldı. Uçucu yağ 8 bakteri, 14 fungus ve C. albicans mayasına karşı antimikrobiyal aktivite gösterdi. Metanol ekstraktının ise antimikrobiyal aktivitesi gözlemlenemedi. Örneklerin antioksidan kapasitesi DPPH (2,2-diphenyl-l-picrylhydrazyl) ve (3-karoten/linoleik asit yöntemleri kullanılarak deıerlendirildi. Her iki yöntemde de ekstrakt, uçucu yaıdan daha iyi antioksidatif kapasite gösterdi. Ekstrakt serbest DPPH radikallerini uçucu yağdan (8900 ug/ml) daha düşük IC50 seviyesi (89.90 ug/ml) ile indirgedi. (3-karoten/linoleik asit yönteminde örnekler, linoleik oksidasyonunu etkili bir şekilde engelleyememiştir; 2 mg/ml'de BHT (%97.0)'ın çok altında kalarak, sırasıyla; sadece %22.7(ekstrakt) ve %16(uçucu yağ)'lık inhibisyon gösterdi. Ekstraktın toplam fenolik öğeleri, gallik asit eşdeıeri 51 ug/ml (% 5.1 w/w) olarak tespit edildi. Uçucu yağın GC-MS analizi %92.24'lük değerlendirme ile 64 bileşen tanılanarak sonuçlandı. Piperiton, kamfor ve 1,8-sineol (ökaliptol) uçucu yağın ana bileşenleri olarak belirlendi. | en_US |
dc.description.abstract | The present work examined the in vitro antimicrobial and antioxidant activities of the essential oil and methanol extract from Achillea biebersteinii Man. (Asteraceae). The essential oil exhibited antimicrobial activity against 8 bacteria, 14 fungi and the yeast C. albicans, whereas methanolic extract remained inactive. The antioxidative capacity of the samples was evaluated by using DPPH (2,2-diphenyl-l-picrylhydrazyl) and (3-carotene/linoleic acid assays. In both assays, the extract showed better antioxidative capacity than the oil. The extract reduced the stable free radical DPPH with lower ICS0 value (89.90 ug/ml) than the oil (8900 ug/ml). In the p-carotene/linoleic acid assay, the samples were not effectively able to inhibit the linoleic acid oxidation, exhibiting only 22.7% (the extract) and 16% (the essential oil) inhibitions at 2 mg/ml, far below than that of BHT (97.0%). Total phenolic constituent of the extract was 51 ug/mg (5.1%, w/w) as gallic acid equivalent. GC-MS analysis of the essential oil resulted in the identification of 64 components representing 92.24% of the oil. Piperitone, camphor and 1,8-cineole (eucalyptol) were the main constituents. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Biyoloji | en_US |
dc.title | Biological activities of the essential oil and methanol extract of achillea biebersteinii afan(Asteraceae) | en_US |
dc.title.alternative | Achillea biebersteinni afan.(Asteraceae)'nin uçucu yağı ve methanol ekstraktının biyolojik aktivitesi | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Turkish Journal of Biology | en_US |
dc.contributor.department | Sivas Cumhuriyet Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.volume | 30 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.endpage | 73 | en_US |
dc.identifier.startpage | 65 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US] |