dc.contributor.author | Halil Yalçın | |
dc.contributor.author | Özlem Pelin Can | |
dc.date.accessioned | 23.07.201910:49:13 | |
dc.date.accessioned | 2019-07-23T16:33:31Z | |
dc.date.available | 23.07.201910:49:13 | |
dc.date.available | 2019-07-23T16:33:31Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.issn | 1300-6045 | |
dc.identifier.uri | http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRRMU9UTXhNUT09 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12418/2857 | |
dc.description.abstract | Uygun olmayan koşullarda üretilen sucuklarda gıda kaynaklı patojenlerden Listeria monocytogenes, koagülaz (+) Staphylococcus aureus ve koliformlar gelişebilmekte ve bu ürünler insan sağlığı açısından risk arz edebilmektedir. Bu çalışmada, Mersin ve Adana illerine bağlı yaylalarda geleneksel yöntemlerle üretilen (kırsalda satışı ve servisi yapılan) 60 sucuk örneği L. monocytogenes, koagülaz (+) S. aureus ve koliformlar açısından incelenmiştir. Türk Gıda Kodeksine göre sucukta hiç bulunmaması gereken L. monocytogenes 7 örnekte tespit edilmiştir. Ayrıca 10 örnekte koagülaz (+) S. aureus ve 18 örnekte koliform grubu mikroorganizmaya rastlanmıştır. Kırsal alanda sucuk satış ve servis noktalarındaki denetimlerin arttırılması ve üretim yapan kişilerin hijyen konusunda eğitimi sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır. | en_US |
dc.description.abstract | Foodborne pathogens like Listeria monocytogenes, coagulase(+) Staphylococcus aureus and coliforms may grow in sucuk produced under unsuitable conditions and possess risks for human health. In this study, 60 sucuk samples produced by traditional methods in plateaus of Mersin and Adana provinces were investigated in terms of L. monocytogenes, coagulase (+) S. aureus and coliforms. L. monocytogenes, which must not to be present in sausages according to Turkish Food Codex, was detected in 7 samples. In addition, 10 of samples were found to be contaminated with coagulase (+) S. aureus and 18 of samples with coliforms. Increasing controls of sausage sale and service points in rural areas, and training of producers on hygiene will contribute to the solution of the problem. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Veterinerlik | en_US |
dc.title | Geleneksel yöntemle üretilen sucuklarda listeria monocytogenes, staphylococcus aureus ve koliform varlığının araştırılması | en_US |
dc.title.alternative | An investigation on the microbiological quality of sucuk produced by traditional methods | en_US |
dc.type | report | en_US |
dc.relation.journal | Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi | en_US |
dc.contributor.department | Sivas Cumhuriyet Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.volume | 19 | en_US |
dc.identifier.issue | 4 | en_US |
dc.identifier.endpage | 708 | en_US |
dc.identifier.startpage | 705 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Diğer | en_US] |