Show simple item record

dc.contributor.authorEmre Arslanbaş
dc.contributor.authorSeyda Şahin
dc.contributor.authorRecep Kalın
dc.contributor.authorMahmut Niyazi Moğulkoç
dc.contributor.authorHüseyin Güngör
dc.date.accessioned23.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-23T16:37:13Z
dc.date.available23.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-23T16:37:13Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn1304-7280
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWprNE16UXdNQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/3258
dc.description.abstractIn this study, it is aimed to search residues of enrofloxacin, doxycycline and tylosin which are widely used in poultry farming in fresh and packaged chicken meat samples taken from five brands being sold nationwide, through HPLC method. Enrofloxacin, doxycycline and tylosin levels in the samples of chicken meat were evaluated according to “The Regulation on Classification of Active Pharmacologic Substances that might be Available in Food of Animal Origin in Turkish Food Codex and Maximum Residue Limits” and international limits. Maximum residue limit (MRL) of enrofloxacin, doxycycline and tylosin in muscle tissues of chickens must be 100 µg/kg according to applicable regulations and international limits. It was found in totally 300 analyzed samples (whole chicken, drumstick and breast meat) that 11 (3.6%) of them had enrofloxacin, doxycycline and tylosin levels higher than MRL (between 100-150 µg/kg). Residue levels were less than allowed limits in other samples. Six (2%) of these 11 samples had enrofloxacin, 3 (1%) had doxycycline and 2 (0.6%) had tylosin residues. Since the results of this study showed that the majority of samples were lower than allowed limits, these results were considered as positive. However, as long as medicines do continue to be used for animals’ health, there will always be a risk of existence of medicine residues in food of animal origin. Many stakeholders have a role in preventing residue risk arising out of veterinary medicines and all these persons must pay necessary attention to residue purification duration, training programs and keeping regular records of animals.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılan enrofloksasin, doksisiklin ve tilosin kalıntılarının, satışa sunulan beş farklı ulusal firmaya ait paketlenmiş taze tavuk eti örneklerinde HPLC yöntemiyle araştırılması amaçlanmıştır. Tavuk eti örneklerindeki enrofloksasin, doksisiklin ve tilosin düzeyleri, “Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği”ne ve uluslararası limitlere göre değerlendirilmiştir. İlgili yönetmelikte ve uluslararası limitlerde enrofloksasin, doksisiklin ve tilosin için tavuk kas dokuda maksimum kalıntı limiti (MKL) 100 µg/kg olarak verilmiştir. Analizi yapılan toplam 300 örneğin (bütün tavuk, but eti ve göğüs eti) 11 (%3.6)’inde farklı örneklerde ve düzeyde MKL üzerinde (100- 150 µg/kg arasında) enrofloksasin, doksisiklin ve tilosin bulunmuştur. Diğer örneklerde ise izin verilen limitlerin altında belirlenmiştir. Antibiyotik kalıntısı tespit edilen 11 örneğin 6 (%2)’sı enrofloksasin, 3 (%1)’ü doksisiklin ve 2 (%0.6)’si tilosin olarak saptanmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçların, büyük oranda izin verilen limitlerin altında kalması olumlu bir sonuç olarak değerlendirilmiştir. Ancak, hayvan sağlığı için ilaç kullanımı söz konusu olduğu sürece, hayvansal gıdalarda ilaç kalıntılarının bulunması riski muhtemeldir. Veteriner ilaçlarından ileri gelebilecek kalıntı riskinin önlenmesinde pek çok paydaşın rolü bulunmaktadır ve tüm ilgililer ilaç kalıntı arınma süresi, eğitim programları, hayvan kayıtlarının düzenli tutulması gibi konularda gereken hassasiyeti göstermelidir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.titleDetermination of Some Antibiotic Residues by HPLC Method in Chicken Meats Prepared for Consumptionen_US
dc.title.alternativeTüketime Sunulan Tavuk Etlerindeki Bazı Antibiyotik Kalıntılarının HPLC Yöntemi ile Belirlenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalErciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisien_US
dc.contributor.departmentSivas Cumhuriyet Üniversitesien_US
dc.identifier.volume15en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.endpage252en_US
dc.identifier.startpage247en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record