Show simple item record

dc.contributor.authorUğur Tutar
dc.date.accessioned23.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-23T16:37:32Z
dc.date.available23.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-23T16:37:32Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2149-0120
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpVNU9EUXhNUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/3422
dc.description.abstractBir günün farklı zamanlarında (7 öö, 10 öö, 1 ös, 4 ös, 7 ös) hasat edilen Ocimum canum çiçekleri (1000 g) ayrı ayrı hidrodistilasyona tabi tutulmuş ve %0,19-0,27 (w/w) esansiyel yağ vermiştir. GC ve GC-MS analizleri, yağların oksijenli monoterpenoidler (%51,2-74,4) içerdiğini göstermiştir. Hidrokarbon monoterpenoidleri yağların %6,2-10,2'sini oluşturmuştur. Hidrokarbon ve oksijenli seskiterpenoidlerin yağlardaki yüzde bileşimi %1,3-22,0 arasında değişmektedir. Yağlarda en baskın bileşen linalooldür (%40,5-58,7). Diğer birincil bileşenler şöyle sıralanabilir: Limonen (%0,6-7,5), terpinen-4-ol (%1,4-5,6), eugenol (%4,4-8,9), geranil asetat (%0,2-4,9), ?-trans-bergamoten (%3,2-9,4) ve (E)-izoeugenol (%4,1-5,5). Linaloolün yağlarda baskın olması, yağların Staphylococcus aureus ve Escherichia coli bakterilerine karşı agar diffüzyon yöntemi ile değerlendirilmiştir. Çiçeğin toplandığı zamandan bağımsız olarak, yağların test edilen organizmalara karşı aktif olduğu bulunmuştur. Ancak, bunlar Staphylococcus aureus'a nazaran Escherichia coli'ye karşı daha aktiftir. Yağların organizmalar üzerindeki aktivitesi derişime bağlıdıren_US
dc.description.abstractThe concentrations of fat-soluble vitamins (A and E) and various metal ions (Ca, Cd, Cr, Co, Cu, Fe, Mg, Mn, Pb, Zn) have been determined in Polygonum cognatum Meissn plant samples collected in Sivas, Turkey. Analysis of vitamins were carried out by HPLC after Soxhlet extraction and metal ions were determined by FAAS after microwave digestion, respectively. The study is focused on two main purposes: optimization of sample preparing parameters prior to determination and chemical analysis of a common edible plant in Anatolia. There was not enough information about this plant in point of vitamins and various metal species. Consequently, useful and detailed data were introduced to literature for a well-known and so consumed edible planten_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.titleNijerya’da Yetiştirilen Ocimum canum (Sims) Çiçek Esansiyel Yağının Kimyasal Bileşimi ve Antibakteriyel Aktivitesi Üzerine Toplama Zamanının Etkisien_US
dc.title.alternativeOptimization of Extraction Parameters for Fat-Soluble Vitamins and Major Element Analysis in Polygonum cognatum Meissn Plant (Madımak)en_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalJournal of the Turkish Chemical Society, Section A: Chemistryen_US
dc.contributor.departmentSivas Cumhuriyet Üniversitesien_US
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.endpage176en_US
dc.identifier.startpage164en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record