Show simple item record

dc.contributor.authorHulya Toker
dc.date.accessioned23.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-23T16:37:42Z
dc.date.available23.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-23T16:37:42Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1302-5805
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpReE5EUXdNQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/3490
dc.description.abstractPeriodontitisle ilişkili birçok sistemik hastalıkta (fazla kiloluluk ve obezite, hipertansiyon, dislipidemi, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, osteoporoz) beslenme ile ilişkili faktörler rol oynamaktadır. Ayrıca periodontitis düşük serum/plazma mikrobesin seviyeleri ile ilişkilidir. Son yıllarda rafine karbonhidrat ve doymuş yağlardan zengin diyetin proenflamatuvar, doymamış yağlar, antioksidan mikrobesinlerin (meyve, sebze, orman meyveleri) antienflamatuar etkili olduğu ile ilgili güçlü kanıtlar bulunmaktadır.Mikrobesinler ve periodontal hastalıklar arasındaki ilişkiyi araştıran çok sayıda invitro ve deneysel çalışma olmasına rağmen insanlarda girişimsel çalışmalar azdır. Periodontal hastalık ile ilişkileri açısından C vitamin, E vitamin (alfa tokoferol), karotenoidler, polifenoller, flavonoidler ve diğer antioksidan içerikli fitobileşikler çalışılmıştır. Kesitsel çalışmalardan elde edilen bir dizi kanıt bitkisel kaynaklı antioksidan besinlerin alımının periodontal tedavi sonuçlarını geliştirebileceğini gösterir.Bu derlemede günlük vitamin ve antioksidan ajanların alım tavsiyeleri ile periodontal hastalıkların tedavisinde mikrobesinlerin muhtemel rolü literatür bilgileri ışığında tartışılacaktır.en_US
dc.description.abstractNutritional factors are implicated in several systemic diseases and conditions, including overweight and obesity, hypertension, dyslipidemia, type  2 diabetes, cardiovascular disease, osteoporosis that are associated with periodontitis. Also, periodontitis is associated with low serum/plasma micronutrient levels. In recent years, strong evidence has emerged that diets rich in refined carbohydrates and saturated fats are pro-inflammatory, whereas those rich in polyunsaturated fats (fish oils), antioxidant micronutrients (fruits, berries and vegetables) are anti-inflammatory.Although numerous studies evaluated the relationship between micronutrients and periodontal disease, intervention studies in humans are scarce. In relation to periodontal disease, number of studies have been conducted and include vitamin C, vitamin E (tocopherol), carotenoids, polyphenols, flavonoids and other pyhtonutrients. There is a body of evidence from crosssectional studies that support the potential to improve periodontal outcomes by using dietary antioxidants.This lecture will discuss the possible role of some micronutrients in the etiology and therapy of periodontal diseases and makes recommendations for daily nutritional intake for vitamins and antioxidants.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDiş Hekimliğien_US
dc.titlePeriodontal tedavide mikrobeslenme: antioksidanlaren_US
dc.title.alternativeMicronutrition in periodontal treatment: Antioxidantsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalCumhuriyet Dental Journalen_US
dc.contributor.departmentSivas Cumhuriyet Üniversitesien_US
dc.identifier.volume19en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.endpage72en_US
dc.identifier.startpage57en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record