Farklı Sosyoekonomik Düzeye Sahip Çocuklarda Ailenin Beslenme Tutum ve Davranışlarının Çocuğun Beslenme Durumuna Etkisi
Abstract
Amaç: Bu çalışma sosyoekonomik durumu farklı olan ebeveynlerin çocuklarının vücut ağırlığı ve yeme davranışları ile ilgili tutumlarını ve davranışlarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Bireyler ve Yöntem: Çalışmaya farklı sosyoekonomik durumlardaki ilkokullarda eğitim gören 6-10 yaş arasındaki 632 çocuk (erkek= 299, %47.3, kız=333, %52.7) ve 23-56 yaş arası 441, %69.8 anne ve 191, %30.2 baba çalışmaya katılmıştır. Çocukların antropometik ölçümleri alınmış, ebeveynlere çocuk besleme anketi uygulanmıştır. Ebeveynlerin çocuklarını besleme davranışının çocukların antropometrik ölçümlerine etkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Yaş ortalaması ( ±S) annelerde 34.3±5.21 yıl ve babalarda 36.9±5.13 yıldır. Çocukların Beden Kütle İndeksi (BKİ) grupları ile ebeveynlerin çocuk besleme anketinin alt faktörleri olan "Algılanan ebeveyn vücut ağırlığı", "Algılanan çocuk vücut ağırlığı" ve "İzlem" arasında fark vardır. Farklı sosyoekonomik durumdaki ebeveynlerin BKİ'si arttıkça çocuklarında da BKİ'sinin arttığı bulunmuştur. Sonuç: Ebeveynlere belli aralıklarla sağlıklı yemek pişirme, sağlıklı besin tüketimi, çocuk beslenmesi konusunda eğitimler verilmesi gerekir Aim: This study is conducted to determine the attitudes and behaviours of parents coming from different socioeconomic conditions, towards the weight of their children and nutrition. Subjects and Methods: Sample was consisted of a total of 632 (male=299, 47.3%; female=333, 52.7%) children, aged 6-10 years from primary schools in different socioeconomic conditions and 441, 69.8% mothers and 191, 30.2% fathers. Children’s anthropometric measurements were assessed, parents were applied child feeding questionnaire (CFQ). Child feeding behaviours of parents affecting their child’s anthropometric measurements were evaluated. Results: Mean age (±SD) of male and female parents were 36.9±5.13 and 34.3±5.21 years, respectively. There are differences between children’s body mass index (BMI) groups with parents’ “Perceived parent weight”, “Perceived child weight” and “Monitoring” which are subfactors of child feeding questionnaire. As the BMI of parents in different socioeconomic status increases, BMI increases in children. Conclusion: Parents should be educated about healthy food cooking, healthy food consumption, child nutrition at certain intervals
Source
Beslenme ve Diyet DergisiVolume
45Issue
1URI
http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpRME16UTFOUT09https://hdl.handle.net/20.500.12418/3659
Collections
- Makale Koleksiyonu [3404]
- Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TRDizin [3395]