Show simple item record

dc.contributor.authorEsra Uçar
dc.contributor.authorElif Odabaş Köse
dc.contributor.authorYaşar Özyiğit
dc.contributor.authorKenan Turgut
dc.date.accessioned23.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-23T16:39:05Z
dc.date.available23.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-23T16:39:05Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1304-9984
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRnMU9EQXhNUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/3834
dc.description.abstractBu çalışma bazı tıbbi ve aromatik bitki yağlarının bakteriler üzerine etkisini belirlemek amacıyla 2014 yılında Akdeniz Üniversitesi’nde yürütülmüştür. Çalışma kapsamında İzmir kekiği (Origanum onites), biberiye (Rosmarinus officinalis) ve şeker otu (Stevia rebaudiana) bitkilerinin esansiyel yağları hidrodistilasyon yöntemiyle çıkartılmış ve elde edilen esansiyel yağların bazı bakteriler (Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 Enterobacter cloacae ATCC 23355, Serratia marcescens ATCC 8100, Klebsiella pneumoniae ATCC 13883, Escherichia coli ATCC 25922, Salmonella typhimurium ATCC 14028) üzerindeki antimikrobiyal etkileri incelenmiştir. Yağların antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon yöntemine göre değerlendirilmiştir. Kekik yağı test edilen tüm bakterilere karşı antimikrobiyal etki göstermiştir. Biberiye yağı P. aeruginosa hariç tüm bakteriler üzerinde etkili olurken, şeker otu yağının ise sadece S. aureus ve E. faecalis türlerine karşı etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre en yüksek antimikrobiyal aktivite kekik bitkisi yağında kaydedilirken en düşük aktivite ise şeker otu bitkisinin yağında belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThis study was conducted to determine effect of essential oil of certain medicinal and aromatic plants on bacteria and performed in Akdeniz University in 2014. In this study; firstly, essential oils of thyme (Origanum onites), rosemary (Rosmarinus officinalis) and sweet herb (Stevia rebaudiana) were obtained by hydrodistillation method. The antibacterial effects of essential oils were investigated on some bacteria (Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 Enterobacter cloacae ATCC 23355, Serratia marcescens ATCC 8100, Klebsiella pneumoniae ATCC 13883, Escherichia coli ATCC 25922, Salmonella typhimurium ATCC 14028). The antimicrobial effects of oils were evaluated according to the disk diffusion method. As a result; particularly thyme oil showed antibacterial activity against all bacteria tested. While rosemary oil was effective on all bacteria except P. aeruginosa, sweet herb oil has been found to be effective against only S. aureus and E. faecalis strain. According to these results; the highest antimicrobial activity was recorded in thyme oil and the lowest activity was determined in sweet herb oil.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.titleBazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Esansiyel Yağların Antimikrobiyal Aktivitelerinin Belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of Antimicrobial Activity of Essential Oils in Some Medicinal Plantsen_US
dc.typeotheren_US
dc.relation.journalSüleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisien_US
dc.contributor.departmentSivas Cumhuriyet Üniversitesien_US
dc.identifier.volume10en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.endpage124en_US
dc.identifier.startpage118en_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record