Show simple item record

dc.contributor.authorDilara Özbakır Işın
dc.date.accessioned23.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-23T16:39:38Z
dc.date.available23.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-23T16:39:38Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn2149-0120
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpJNU56RTNOdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/3928
dc.description.abstractBesinlerdeki antioksidan bileşikler, sağlığı koruyucu unsurlar olarak önemli rol oynarlar. Bilimsel kanıtlar, antioksidanların kanser ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklar için riski azaltabildiklerini göstermektedir. Bir antioksidanın temel özelliği, serbest radikalleri yakalama yeteneğidir. Biyolojik sistemlerde çok reaktif serbest radikaller ve oksijen türleri bulunmaktadır. Bu serbest radikaller, nükleik asitleri proteinleri, lipitleri ya da DNA yapısını okside edebilir ve dejeneratif hastalığı başlatabilirler. Antioksidan bileşikler, peroksitler, hidroperoksitler ve lipit peroksiller gibi serbest radikalleri yakalar ve böylece dejeneratif hastalıklara yol açan oksidatif mekanizmaları inhibe ederler. Kromon türevleri doğada bol miktarda bulunurlar ve antibakteriyel, antifungal, antikanser, antioksidan, anti-HIV ve anti-ülser gibi pek çok farmakolojik aktiviteye sahiptirler [1,2]. 3Formilkromonun Schiff bazları da biyolojik, klinik ve farmakolojik olarak çeşitli uygulama alanlarına sahiptir [3,4]. Bu çalışmada, 3-((3-hidroksipiridin-2-ilamino) metil) -4H-kromen-4-on (I) ve 3-(-(2-mercaptofenilimino) metil)-4H-kromen-4-on (II) [5] bileşikleri antioksidan kapasitelerini incelemek için seçildi. Bu amaç için, BDE ve HOMO, LUMO, IP, sertlik, yumuşaklık gibi electronik özellikleri ayrıntılı olarak hesaplanmıştır.en_US
dc.description.abstractAntioxidant compounds in food play an important role as health-protecting factors. Scientific evidence suggests that antioxidants can reduce the risk for chronic diseases including cancer and heart disease. The main characteristic of an antioxidant is its ability to trap free radicals. Highly reactive free radicals and oxygen species are present in biological systems from a wide variety of sources. These free radicals may oxidize nucleic acids, proteins, lipids or DNA and can initiate degenerative disease. Antioxidant compounds scavenge free radicals such as peroxides, hydroperoxides or lipid peroxyls and thus inhibit the oxidative mechanisms that lead to degenerative diseases. Chromone derivatives are abundant in nature and exhibit a wide range of pharmacological activity like anti-bacterial, anti-fungal, anti-cancer, anti-oxidant, anti-HIV, anti-ulcers [1,2].Schiff bases of 3-formyl chromone also have a variety of applications in biological, clinical and pharmacological areas [3,4]. In this work, 3-((3-hydroxypyridin-2-ylimino)methyl)-4Hchromen-4-one (I) and 3-(-(2-mercaptophenylimino)methyl)-4H-chromen-4-one (II)[5] are chosen to investigate the capacity of their antioxidant activity. In order to explain the antioxidant performance of these compounds, the BDE and electronic properties such as HOMO and LUMO energies, IP, hardness and sofness were computed and in detail.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.titleFORMIL KROMON SCHIFF BAZLARININ ANT?OKS?DAN AKT?V?TELER?N?N DFT ÇALIŞMASIen_US
dc.title.alternativeDENSITY FUNCTIONAL THEORY STUDY OF THE ANTIOXIDANT ACTIVITY OF FORMLY CHROMONE SCHIFF BASESen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalJournal of the Turkish Chemical Society, Section A: Chemistryen_US
dc.contributor.departmentSivas Cumhuriyet Üniversitesien_US
dc.identifier.volume2en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.endpage80en_US
dc.identifier.startpage78en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record