Arşiv logosu
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Çilesiz, Yeter" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Enerji Bitkisi Manyok'ın (Manihotes culenta Crantz) Önemi ve Yetiştirilmesi
    (Anatolian Agricultural Engineers Association, 2019) Aydemir, Serap Kızıl; Çilesiz, Yeter; Nadeem, Muhammad Azhar; Karaköy, Tolga
    Manyok Euphorbiaceac familyasına ait birbitki türüdür. Ana vatanı Brezilya’dır. 2015 verilerine göre dünyada 22.732.193 hektar alanda manyok dikilmekte, verim değeri 15.35 ton/ha ve üretim 296.7 milyon ton olarak gerçekleşmektedir. Dünyada üretilen manyokun %50 si Afrika’da, %30’u Asya’da ve %20’si ise Latin Amerika’dan elde edilmektedir. Manyok yüzyıllardan beri pek çok ülkede bir besin kaynağı olarak kullanılmaktadır. Bugün, gelişmekte olan ülkelerde milyonlarca insan tarafından tüketilen ve bazen de bitkisel bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Manyokun yumruları enerji açısından oldukça zengindir ve başlıca nişasta ve bazı çözülebilir karbonhidratlar içermektedir, fakat protein açısından fakirdir. Manyok bitkisinden elde edilen yumru, diğer yumrulu ve kökü değerlendirilen bitkilere nazaran daha yüksek oranda kuru madde içerir. Manyok yumruları %30-40 oranında kuru madde içerir. Kuru madde içeriği içerisinde en önemli bileşik nişasta ve şekerdir. Bu da yaklaşık kuru maddenin %90 oluşturmaktadır. Kuru manyokda metabolik enerji 3500-4000 kcal/g. olup mısır ununa benzerdir. FAO manyokun pirinç ve mısırdan sonra en önemli 3. enerji kaynağı olduğunu açıklamıştır. Pek çok ülke bugün manyokun etanol biyoyakıt olarak kullanımı üzerinde önemli araştırmalar yapmaktadır. Çin, 11. 5 yıllık kalkınma planı çerçevesinde 2010 yılına kadar 200 bin tonluk biyodizel üretmeyi amaçlamıştır. Bu da 10 milyon tonluk petrole denktir. Farklı yetiştirme koşullarına, toprak çeşidine ve gübre miktarına adapte olabilen manyok bitkisi, diğer ekinlerin yetişemediği yerlerde bile iyi verim verebilmektedir. Manyok bitkisi Türkiye’de de kurak ve verimsiz arazilerde yetiştirilebilecek önemli bir enerji bitkisidir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Marjinal Alanların Değerlendirilmesinde Enerji Bitkilerinin Önemi ve Kullanılma Olanakları
    (Anatolian Agricultural Engineers Association, 2019) Aydemir, Serap Kızıl; Çilesiz, Yeter; Nadeem, Muhammad Azhar; Karaköy, Tolga
    Biyoyakıtlar, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelen tarımsal kökenli enerji kaynaklarıdır. Biyoyakıtlar ve biyoyakıtlara dayalı enerji sistemleri, gerek günümüzde gerekse gelecekteki teknolojik gelişmeler açısından önemli bir potansiyel vaat etmektedir. Sürdürülebilir tarım çalışmalarının çok büyük önem kazandığı günümüzde, sürdürülebilir enerji kaynaklarının geliştirilme çabaları da hızla gelişmektedir. Dünyada biyoetanol kaynağı olarak şeker içerikli hammaddeler (tatlı sorgum, şeker pancarı, şeker kamışı), nişasta içerikli hammaddeler (mısır, arpa, buğday) ve lignoselülozik (saman, odun, çimen) hammaddeler kullanılmaktadır. Günümüzde enerji tarımı adı verilen bir tarım türü oluşmuştur. Dünyada son yıllarda yenilenebilir enerji bitkileri (tatlı sorgum, fil otu, dallı darı, şeker kamışı) tarımı üzerinde çalışmalar yoğunlaşmış, birçok ülke bu konuda hızla yol almaktadır. Dünyada ve ülkemizde iklim değişikliği ciddi sorun olarak gelecekte karşımıza çıkacağı öngörülmektedir. İklim değişikliğinde hava şartlarının değişkenliği, çok sıcak ve kurak koşullar, tuzlu ve verimsiz toprak koşullarının oluşacağı öngörülmektedir. Araştırmalar enerji bitkilerinden, sıcak, kurak ve çok iyi olmayan toprak şartlarında az gübre ve su kullanımı ile birim alandan yüksek miktarda ürün alınabileceğini göstermiştir. Aynı zamanda, enerji bitkileri sera gazı emisyonlarını azaltmakta, toprağı korumakta, peyzaj oluşturmakta ve ekonomik avantajları ile kırsal kalkınmaya katkıda bulunmaktadır.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Meme kanseri hücrelerinde letrozole ve quercetin’in etkinliğinin araştırılması
    (Cumhuriyet Üniversitesi, 2018) Çilesiz, Yeter; Çevik, Özge
    Meme kanseri dünyada kadınlar arasında en sık görülen maling tümör olup, metastaz yapmaya yatkın özelliği ile kanser ölümlerinde başlıca sıralardadır. Letrozole, meme kanserini tedavisinde kullanılan bir aromataz inhibitörü olup anti-östrojendir. Quercetin, önemli bir flavanoid olup serbest radikal yakalayıcısı olarak bilinen güçlü bir antioksidandır. Bu çalışmanın amacı Letrozole ve Quercetin kombinasyonun insan meme kanser hücrelerindeki etki mekanizmasını araştırmaktır. İnsan meme kanseri hücreleri MCF-7 ve MDA-MB-231 kullanılarak Letrozole (10 nM) ve/veya Quercetin (5 ng/mL) ile inkübe edilerek hücresel değişimler incelenmiştir. Letrozole ve Quercetin'in meme kanseri hücre hatlarında hücre proliferasyonları MTT ile ölçülmüştür. ER-?, ER-?, Bax, BcL2, Foxo1, Foxo3, VEGF, Akt protein ve gen ekspresyon düzeyleri western blotlama ve qPCR ile ölçülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, Letrozole ve Quercetin kombinasyonunun MCF-7 ve MDA-MB-231 hücrelerinde hücre büyümesini inhibe ettiği ve mitokondiyel apoptozu indüklediği tespit edilmiştir. Letrozole ve Quercetin kombinasyon tedavisi meme kanser hastaları için etkili bir tedavi yaklaşımı olarak yeni terapötik ilaçların geliştirilmesine katkılar sağlayabilir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Some Quality Criteria of Valerian (Valeriana dioscoridis Sm.) Growing in Different Environments
    (Pamukkale University, 2020) Uçar, Esra; Ataş, Mehmet; Çilesiz, Yeter; Çinbilgel, İlker; Eruygur, Nuraniye; Oral, İrem Zeynep; Karaköy, Tolga
    Valerian (Valeriana dioscoridis Sm.) is a perennial herb of the Caprifoliaceae family. The genus Valeriana L. is represented by 14 species (15 taxa) in Turkey. This plant contains flavone glycosides, iridoids and lignans. Among these components, the medically important active ingredient is valerianic acid. Essential oils from valerian roots and rhizomes are used for the treatment of various diseases, including insomnia, mental illness, anxiety, menstrual cramps and physical stress conditions. In this study, evaluations were made of the root and rhizome of valerian plants grown in a natural environment and in greenhouse condition. The macro and micro nutrient contents of the powdered plant samples, and the antioxidant and antimicrobial activity values of the extracts were reported. Except for some macro and micro elements, it was determined that antioxidant and antimicrobial activities of plants cultivated and grown in nature were not different. The major components of both the natural and cultivated forms were determined to be 9-Borabicyclo [3.3.1] nonane, 9-[3-(dimethylamino) propyl]- (17.55% and 22.65%, respectively). The heavy metales such as Fe (415.21±47.8 mg/kg), Cu (50.9±0.2 mg/kg) and Mn (274.6±9.5 mg/kg), were obtained above limit values in grown plants of natural environment conditions. © IJSM 2020.

| Sivas Cumhuriyet Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Sivas, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim