Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kurumsal Akademik Arşivi

DSpace@Cumhuriyet, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor, araştırma verisi gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.




 

Güncel Gönderiler

Öğe
HAREKETLi PROTEZLER (KLİNİĞE HAZIRLIK)
(Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 2002) Özdemir, A. Kemal
Protetik dişhekimliği anabilim dalı bünyesinde; hareketli protezler (total-parsiyel protezler), sabit protezler (kuron-köprü protezleri) ve çene-yüz protezleri olmak üzere üç ayrı bilim dalı bulundurmaktadır. Bu durum bir yandan geniş bir uygulama alanı olmasına sebep olurken, diğer yandan da yeni gelişmelerden daha fazla etkilenmesine sebep olmaktadır. Protetik tedavi konusunda Türkçe kaynakların azlığı ve bazı kaynakların ise daha çok post graduate eğitimde öğretilebilecek çok daha geniş bilgiler içerrıesi, dişhekimliği eğitimine yeni başlayan bir öğrenci için zorluklara sebep olmakta, konuları anlaşılması zor bir hale getirmektedir. Dişhekimliği fakültesinde eğitime başladığımız sıraları düşünürsek, çok basit konuların bile okumayla anlaşılmasının zorluğunu hepimiz hatırlarız. Ancak bir kere uygulama yaptıktan sonra konuyu daha iyi anladığımız yine hepimizin bildiği bir gerçektir. Ancak bunu yapmak içinde birtakım bilgilere sahip olunması gereklidir...
Öğe
Erzurum Kongresine Katılan Sivas Vilayeti Delegeleri
(Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 2002) Günaydın, A. Necip
Sivas·ın Millı Mücadele tarihine değinildiğinde Sivas Kongresi öne çıkmaktadır. Halbuki Sivas Kongresi sonrası Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları üç ay kadar daha (1 i Eylül- 18 Aralık) Sivas'ta kalmışlar ve bu süre içinde Sivas'ta çok önemli tarihı gelişmeler yaşanmıştır. 2 Eylül 18 Aralık 1919 günleri arasını kapsayan bu 108 günü "Milli Mücadelede Sivas ve Mustafa Kemal Paşa' isimli . 1 kıtabımızda anlatmaya çalışmıştık. Sivas'ın Millı Mücadeledeki önemli katkılarından biri de Erzurum Kongresi'ne katılan Sivas Vilayeti delegeleri ve onların kongredeki rolleridir. Altı Doğu ili'nden (Vilayet-i Sitte) biri de Sivas'tı. O günkü Sivas Vilayeti, Erzurum Kongresi'nde 13 delege ile temsil edilmiş, bu delegeler den ikisi Sivas Merkez Sancağı'nı temsilen Erzur�m'a gitmiştir. Bu kitabımızda, "Erzurum Kongresi'ne katılan Sivas Vilayeti Delegeleri" ni kongreye delege seçilmelerinden yolculuklarına, haklarındaki yazışmalardan Erzurum'daki yaşadıklarına, kongredeki konuşmaları ve rollerinden verdikleri önergelere, özgeçmişlerine kadar ayrıntılı bir şekilde araştırarak okuyucuların bilgisine sunmak istedik. Erzurum Kongresi'ne katılan Sivas Vilayeti delegelerinden bugün yaşayan kimse bulunmamaktadır. Özellikle 1960'11 yıllarda konu ile ilgilenen pek çok yazar ve araştırmacı, yaşayan delegeler ile görüşme imkanı bulmuş, elde ettikleri bilgilere eserlerinde yer vermişlerdir. Bizzat anılarını kaleme alan - Fazlullah Moral gibi temsilciler de bulunmaktadır.
Öğe
Kimyasal teknolojiler ve analizler
(Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 2021) Basan, Satılmış; İmren, Dilek; Yüce, Sevil
Ülkemizdeki üniversitelerde yıllardır öğrencilerin derslerde ve laboratuarlarda ders kitabı veya yardımcı kitap olarak kullanabilecekleri kitapların sağlanmasında güçlük çekilmektedir. Bu güçlükler taşrada yeni kurulan üniversite ve bölümlerde daha da ağırlaşmaktadır. 1994 yılında eğitim ve öğretime başlayan Cumhuriyet Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünde de aynı sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu sıkıntıları biraz olsun hafifletmek amacıyla en acil olan ve Kimya Mühendisliği Bölümlerinde ilk yapılan laboratuar olan Kimyasal Teknolojiler Laboratuarında öğrenciler tarafından kullanılabilecek bir laboratuar kitabının hazırlanmasına 1996 yılında başlanmıştır. Bu hazırlıklara başlamadan önce, o zamana kadar diğer üniversitelerin aynı amaçla kullandıkları basılı laboratuar kitaplarının olup olmadığı araştırılmış ve öğrencilerin kolaylıkla temin edebileceği basılı bir Kimyasal Teknolojiler Laboratuarı kitabına rastlanmamıştır. Ancak, bazı üniversitelerin kendi öğrencileri için hazırlamış oldukları Laboratuat Föyleri vardır.
Öğe
Polimer kimyası
(Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 2001) Basan, Satılmış
İlk kez 1920 lerde varlığı bilimsel olarak kabul edilen polimerler bugün insanların günlük hayatlarında en çok kullanılan maddeler arasında ön sıralarda yer almaktadır. Bu gün ülkemizde tüm kimya endüstrisinde çalışanların yaklaşık olarak %70'i polimer veya türevleri ile uğraşmaktadır. Türk Kimya Endüstrisinin yapısı göz önüne alındığında bu oranın ülkemizde daha büyük olduğu söylenebilir. Polimer Kimyası önceleri gelişmiş ülke Üniversitelerinde ayrı bir ders olarak okutulmasına rağmen, plastik, suni elyaf, lastik, yapıştırıcı ve yüzey kaplayıcı gibi polimer ile ilgili endüstri kollarının gelişmesine paralel olarak Üniversitelerde Polimer Kimyası Anabilim Dalları hatta Polimer Kimyası ve Teknolojisi Bölümleri açılmaya başlanmıştır. Ülkemizde de Polimer Kimyası uzun yıllar birkaç üniversite de seçmeli ders olarak okutulmuştur. Halbuki, Türk Kimya Endüstrisinde polimer ve türevleri ile uğraşanlar önemli bir yer tutmakta ve bu bilgiler ile donatılmış eleman sıkıntısı çekmektedirler. Bu nedenle,Türk Kimya Sanayicileri bu gereksinimlerini karşılamak için örgütlenerek bazı Orta ve Yüksek Öğretim Kurumları ile bu konuda işbirliği yapmaktadırlar. PAGEV ve Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi arasındaki işbirliği bunun iyi bir örneğidir. İlk kez, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümünde Doktora Hocam Sayın Prof Dr Olgun GÜVEN'in gayretleri ile bir Polimer Kimyası Anabilim Dalı kurulmuştur. Bazı Yüksek Okullarımızda da Petrokimya veya Plastik İşlemeciliği ile ilgili programlar açılmaktadır.
Öğe
Edebiyat Fakültesi IV. Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu Tam Metinler
(Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 2024) Balcı, Onur; Gümüş, Şule; Yılmaz, Kadir; Güven, Okan
Değerli Katılımcılar, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “IV. Lisansüstü Öhrenci Sempozyumu” kapsamında sizleri ahırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Üniversitelerin temel misyonlarından biri ehitim-öhretim faaliyetlerini yürütmek, bir diheri ise bilimsel araştırmalarla bilgi üretimine katkı sahlamaktır. Bu dohrultuda, öhrencilerimizin akademik hayata hazırlanmaları, bilimsel süreçleri takip etme becerilerini artırmaları açısından bu tür etkinlikler büyük bir önem taşımaktadır. Bu sürecin onların akademik gelişimleri için önemli bir kazanım olduhunu düşünüyoruz. Bu sempozyum, farklı disiplinlere ait konuların ele alınarak güncel bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasına imkân tanımayı ve katılımcılara yeni bakış açıları kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu organizasyonda emehi geçen tüm hocalarımıza, öhrencilerimize ve siz deherli katılımcılarımıza teşekkür eder, etkinlihimizin hepimiz için hayırlı ve ilham verici olmasını temenni ederim. Saygılarımla… Prof. Dr. Vehbi ÜNAL SCÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı