Arşiv logosu
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Bağlam, Nurcan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Determination of the Antimicrobial Activity of Four Different Tea Extracts Against Foodborne Pathogens
    (2023) Dinçer, Emine; Bağlam, Nurcan
    Objectives: Due to the presence of various bioactive compounds including polyphenols and saponins, tea exhibits antimicrobial activity against microorganisms. The aim of this study is to investigate the antimicrobial activity of black, white, green, and oolong tea against some foodborne pathogens. Materials and Methods: For the extraction of tea samples, the Soxhlet method was chosen, and MIC values were determined using the broth micro-dilution method for the evaluation of antimicrobial activity. The selection of tea varieties used in the study was determined based on their consumption frequencies and popularity. Escherichia coli ATCC 25922, Proteus vulgaris ATCC 7829, Staphylococcus aureus ATCC 292123, and 3 Listeria monocytogenes (L. monocytogenes ATCC 19111, L. monocytogenes ATCC 7644, and L. monocytogenes 4b ATCC 19115) strains were used as indicator microorganisms in the study. Results: The highest antimicrobial activity was observed against L. monocytogenes strains in white tea, with an MIC value of 0.256 mg/mL. The comparison of antimicrobial activity of different tea types revealed that black tea exhibited lower antimicrobial activity compared to other tea varieties. Conclusion: The findings of the current study indicate that non-fermented tea types, such as white and green tea, which are known to be more effective in terms of healthy nutrition, exhibit higher antimicrobial activity. Therefore, it is believed that non-fermented tea varieties would be more effective in combating pathogenic microorganisms.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Yaşlılıkta Beslenme
    (Nobel Akademik Yayıncılık, Eylül 2021) Bağlam, Nurcan
    Beslenme yaşlı bireylerde sağlık, fiziksel performans ve psikolojik iyilik halinin önemli bir belirleyicisidir. Birçok etmene bağlı olarak yaşlı bireylerde besin alımı azalmakta ve yetersiz beslenme riski artmaktadır. Hipertansiyon, kalp yetmezliği ve iskemik kalp hastalığı gibi kardiyovasküler hastalıklar yaşlı bireylerde daha sık görülmektedir ve bu hastalıklarda beslenme, morbidite ve mortalite açısından önemlidir. Yetersiz beslenme birçok hastalığın ilerlemesine katkıda bulunurken sarkopeni ve kırılganlığın karmaşık etiyolojisine önemli katkıda bulunmaktadır. Yaşlanmaya bağlı besin alımında azalma bu bağlamda oldukça önemlidir. Özellikle akut ve kronik hastalık durumunda beslenme sorunları yaygındır ve hastalığın katabolik etkileriyle birlikte besin alımının azalması hızla beslenme yetersizliğine yol açmaktadır. Beslenme yetersizliğinin neden olduğu enfeksiyon riskinde ve bası yaralarında artış, hastanede yatış süresinin uzaması, hatta ölüm oranlarında artış gibi kötü sonuçlar yaşlı bireylerde de gösterilmiştir. Öte yandan genel popülasyonda olduğu gibi obezite yaşlı bireylerde de artan bir sorundur ve şuanda 65 yaş üstü dünya nüfusunun %18 ila %30’unu etkilemektedir. Yaşlılık döneminde yağ kütlesindeki artış özellikle karın çevresindedir. Bu durum diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik hastalıklar ile ilişkilendirilmektedir. Beslenme yetersizliği ve obezitenin yanı sıra, yaşlı bireyler ciddi sağlık sorunlarıyla birlikte çeşitli nedenlere bağlı olarak dehidratasyon riski altındadırlar. Toplumda yaşayan yaşlı bireylerde oran düşük olsa da kırılgan ve bakıma muhtaç yaşlı bireylerde bu oran üçte birden fazladır. Bu nedenle, yeterli-dengeli beslenmeyle birlikte sıvı alımının sağlandığı bir beslenme yönetiminin desteklenmesi önemli bir halk sağlığı stratejisi olarak benimsenmelidir.

| Sivas Cumhuriyet Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Sivas, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim