Arşiv logosu
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Gümüş, Recep" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 8 / 8
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Beyaz ve Kahverengi Varyetelerine Göre Japon Bıldırcın’larının (Coturnixcoturnix japonica) Canlı Ağırlık ve Zoometrik Yapılarının Belirlenmesi
    (2021) Oğrak, Yusuf Ziya; Özbilgin, Abdullah; Gümüş, Recep; Urosevic, Milivoje
    Bu çalışma, Japon Bıldırcınlarının (Coturnix coturnix japonica) beyaz ve kahverengi iki farklı\rvaryetesinde, bazı zoometrik ölçümler ve canlı ağırlıkların, karşılaştırmalı olarak belirlenmesi\ramacıyla yapılmıştır. Bunun için aynı beslenme ve çevre şartlarında barındırılan, beyaz ve kahverengi\rvaryetelerinden 30'ar (15 erkek, 15 dişi), toplam 60 adet, altı haftalık yaştaki bıldırcında, canlı\rağırlıklar ve on iki farklı vücut ölçümüne ait değişkenler değerlendirilmiştir. Altı haftalık yaştaki\rortalama canlı ağırlıklar açısından literatür bildirimlerinin birçoğuna göre daha yüksek değerler elde\redilmekle birlikte bu çalışmada karşılaştırılan iki renk varyetesi açısından herhangi bir fark\rgörülmezken, dişiler erkeklerden istatistiki olarak anlamlı olacak şekilde daha ağır bulunmuştur.\rİstatistiki anlamlılıkların elde edildiği zoometrik ölçümlerden kafa genişliği, gaga uzunluğu, gaga\rgenişliği, sternum uzunluğu, bacak uzunluğu ve kanat uzunluğu açısından beyaz bıldırcınlar\rkahverengi olanlardan daha yüksek değerlere sahip olurken cinsiyete göre ise canlı ağırlık, vücut\ruzunluğu, göğüs çevresi ve tarsus çevresi değişkenlerinde dişiler daha yüksek değerler almışlardır.\rAltı haftalık yaştaki Japon bıldırcınlarının canlı ağırlıkları ile kafatası uzunluğu, beden uzunluğu,\rsternum uzunluğu, orta parmak uzunluğu, kanat uzunluğu, göğüs çevresi ve tarsus çapı değişkenleri\rarasında pozitif korelasyonlar tespit edilmiştir. Bıldırcın yetiştiriciliğinin yaygınlaşması için\rtüketiminin artması gerçeği göz önüne alındığında, insanların beslenmede bıldırcınları tercih\retmelerini sağlayacak unsurlar üzerinde daha kapsamlı çalışmaların yapılması önerilebilir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Broyler Rasyonuna İlave Edilen Resveratrol ve Kurkumin Ekstraktlarının Serumda Biyokimyasal Parametreler ve Karaciğer Enzimleri Üzerine Etkileri
    (2022) Gümüş, Recep; Özbilgin, Abdullah
    Bu çalışma, broylerlerin rasyonuna katılan farklı dozlardaki resveratrol ekstraktı (RE) ve kurkumin\rekstraktının (KE) serumda biyokimyasal parametreler ve karaciğer enzimleri olarak Alanin\rAminotransferaz (ALT), Aspartat Aminotransferaz (AST), Alkalen Fosfataz (ALP) ve Gama\rGlutamil Transferaz (GGT) üzerine etkilerini tespit etmek amacıyla yapıldı. Çalışmada 0 günlük yaşta\rtoplam 200 adet erkek broyler civciv (Ross 308) kullanıldı. Çalışmada gruplandırma Kontrol, RE-1,\rRE-2, KE-1 ve KE-2 grupları olmak üzere 5 grup şeklinde dizayn edildi ve grupların bazal rasyonuna\rsırasıyla 0,250 mg/kg RE, 500 mg/kg RE, 250 mg/kg KE ve 500 mg/kg KE katıldı. Çalışmanın\rsonunda her gruptan rastgele seçilen 10 adet hayvan kesilerek vena jugularisten kan alındı ve\ranalizlerde kullanıldı. Yapılan incelemelerde serum kreatinin seviyesinin RE-1 grubunda, Laktat\rDehidrogenaz (LDH) seviyesinin KE-2 grubunda, albumin/globülin oranının RE-2 grubunda,\rmagnezyum (Mg) seviyesinin ise RE-1 ve RE-2 gruplarında önemli oranda arttığı tespit edildi. Serum\rglikoz, kolesterol, trigliserit, üre, kan üre azotu (BUN), kreatin kinaz (CK), ALT, AST, ALP, GGT,\ramilaz, total protein, albumin, globulin, kalsiyum (Ca) ve fosfor (P) seviyerinin tüm gruplarda\ristatistiksel olarak benzer olduğu belirlendi. Sonuç olarak elde edilen bulgulara göre uygulanan\rkatkıların serum karaciğer enzimleri üzerine etkisinin olmadığı ve diğer rutin biyokimyasal\rparametreleri kısmen etkilediği görüldü.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Effects of experimental wheat and corn gluten on liver tissue in rats: biochemical, histopathological, immunohistochemical and immunofluorescence methods
    (Universidad del Zulia, Facultad de Ciencias Veterinarias, 2024) Kapakin, Kübra Asena Terim; Gümüş, Recep; Bolat, İsmail; Kirman, Esra Manavoğlu; İmik, Aybüke
    This study was aimed at determining the effects of wheat gluten, corn gluten and soybean meal, incorporated into feed as protein sources, on the hepatic tissue of rats, based on the investigation of histopathological parameters (degeneration, inflammation, biliary hyperplasia and fat droplets), immunohistochemical parameters (transglutaminase, gliadin, IgA, IgG, CD4 and CD8), and the serum levels of hepatic enzymes [aspartate aminotransferase (AST), alanine transaminase (ALT), alkaline phosphatase (ALP), lactate dehydrogenase (LDH)]. Three groups, referred to as Wheat Group, Group Corn and Group Soybean, were established, and were given high levels of wheat gluten, corn gluten and soybean meal as protein sources in the feed, respectively. The study material comprised forty–eight 20–day–old female Sprague Dawley rats. In the group, which received dietary wheat gluten, the hepatic tissue presented with numerically higher histopathological and immunohistochemical parameters on day 45 of the study, and numerically higher histopathological parameters on day 165 of the study (P>0.05). On day 165 of the study, when compared to Groups Corn and Soybean, Group Wheat displayed a significantly different level of sensitivity to immunohistochemical parameters (transglutaminase, gliadin, IgA, IgG, CD4 and CD8). It was determined that gluten significantly reduced the activity of the liver enzymes LDH and AST. In result, it was ascertained that rats, not carrying the genes HLA–DQ2 and DQ8, when fed on a ration incorporated with a high level of wheat gluten, displayed slightly affected hepatic tissue histopathological parameters and significantly increased immunohistochemical parameters (transglutaminase, gliadin, IgA, IgG, CD4 and CD8). © (2024), (Universidad del Zulia). All Rights Reserved.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Farklı Dönemlerde Biçilen Korunga Kuru Otunun Kuzularda Besi Performansı Üzerine Etkileri
    (2022) Özbilgin, Abdullah; Gümüş, Recep; Coşkun, Behiç
    Bu araştırmada konsantre yem ağırlıklı klasik besi ile korunga kuru otu ağırlıklı besi karşılaştırılması amacıyla Kan-gal Akkaraman ırkı erkek kuzu besi performansları, yem tu?ketim ve yemden yararlanma özellikleri incelendi. Araştırma-da toplam 48 baş Akkaraman erkek kuzu kullanılmış ve besi 56 gu?n su?rdu?ru?ldu?. Deneme grupları Kontrol, % 10 çiçek-lenme (10Ç), %50 çiçeklenme (50Ç) ve tohum bağlama (MB) döneminde biçilen korunga ile yapılmış olup; besi başı ve besi sonu canlı ağırlıkları belirlendi. Besi sonu ve başı canlı ağırlıkları bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark oluşmadı (P>0.05). Gu?nlu?k canlı ağırlık artışları gruplar (Kontrol, 10Ç, 50Ç ve MB) en yu?ksek grup 10Ç bulundu. Ancak, gu?nlu?k canlı ağırlık artışı bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark oluştu (P<0.05). Kontrol grubunda konsantre: kaba yem oranı 80:20 olduğunda canlı ağırlık artışı 10Ç grubunda konsantre: kaba yem oranı 30/70 olduğundan daha azdı. Sonuç olarak; kaba yem ağırlıklı besleme yapılarak klasik besi ile sağlanan canlı ağırlık artışından daha yu?ksek ve doğal besleme yapılabileceği du?şu?nu?lmektedir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Fatty acid compositions and quality of egg and performance in laying quails fed diet with hesperidin
    (Springer Science and Business Media B.V., 2021) Özbilgin, Abdullah; Kara, Kanber; Gümüş, Recep; Tekçe, Emre
    This study investigates the effects of hesperidin on eggs’ internal and external quality parameters, the fatty acid in egg yolk, and the nutrient content adding different amounts of hesperidin to the quail diets. A total of 150 Japanese quails (Coturnix coturnix japonica) were divided into three groups (0% hesperidin group (n = 5 × 10) (control group; HES0), 0.1% hesperidin group (HES1), and 0.2% hesperidin group (HES2)) with five replicates. It has been found in the analysis that hesperidin did not affect the weight and thickness of the shell from the external quality parameters of the egg (P > 0.05), but in terms of the HES1 and HES2 groups, the weight of the egg increased compared to the HES0 group, while the fracture resistance of the shell decreased (P < 0.05). Eggs’ internal quality parameters have shown that the egg white width (P < 0.05) and the yolk diameter (P < 0.01) increased in the HES1 and HES2 groups, and the length of white decreased (P < 0.05). It has been found that n-6 (linoleic acid) and n-3 (docosahexaenoic acid) fatty acid values increased significantly according to hesperidin dosage (P < 0.05) from the parameters of the composition of fatty acids of the eggs. As a result, it is believed that hesperidin added to the diet has a generally positive effect on the fatty acid composition and internal and external quality parameters of the eggs and would be appropriate to use it as a feed additive. © 2021, The Author(s), under exclusive licence to Springer Nature B.V.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Investigation of the Effects of Glutens on Serum Interleukin-1 Beta and Tumor Necrosis Factor-Alpha Levels and the Immunohistochemical Distribution of CD3 and CD8 Receptors in the Small Intestine in Male Rats
    (SCİELO, 13.09.2021) Gümüş, Recep; Uslu, Sema; Aydoğdu, Uğur; İmik, Aybüke; Ekici, Mehmet
    While the role of cytokines in celiac disease has been investigated in detail, cytokine release in the event of the exposure of healthy subjects to glutens has only recently been studied. This study was aimed at determining the effects of corn and wheat glutens, incorporated as protein sources into the diet, on serum interleukin-1 beta (IL-1β) and tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) levels and the immunohistochemical distribution of CD3 and CD8 receptors in the small intestine in male rats. The study material comprised 24 twenty-day-old male Wistar albino rats, which were randomly assigned in equal numbers to three groups (2 rats/replicate and 4 replicates/group). The feed rations provided to all three groups contained high levels of proteins, which were soybean meal, corn gluten and wheat gluten in the control, corn and wheat groups, respectively. The in Control, Corn and Wheat groups serum IL-1 beta and TNF-alpha levels respectively 55.83 - 46.37; 81.65 - 61.95 and 81.65-61.31 was determined but these differences were statistically insignificant. Furthermore, immunohistochemical examination demonstrated a mathematical increase to have occurred in the distribution of the CD3 and CD8 receptors in the duodenum, jejunum and ileum samples of the corn and wheat groups. In result, based on the findings obtained in this study, we suggest that the long-term feeding of rats on high levels of gluten causes systemic adverse effects.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Ratlarda Rasyona Katılan Glütenlerin Serum Lipid Profili Üzerine Etkisi
    (Atatürk Üniversitesi, 2022) Gümüş, Recep; Ercan, Nazlı; İmik, Halit
    Bu çalışmada ratların rasyonunaprotein kaynağı olarak katılan soya küspesi, mısır ve buğday glütenlerinin total kolesterol, trigliserit, düşük dansiteli lipoprotein (LDL), yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) ve çok düşük dansiteli lipoprotein (VLDL) seviyeleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Araştırmada 20 günlük toplam 24 adet erkek rat kullanıldı ve üç grup (her grupta 8 rat) oluşturuldu. Grup1’de rasyonda protein kaynağı olarak yüksek oranda soya küspesi, Grup2’de rasyonda protein kaynağı olarak yüksek oranda mısır glüteni ve Grup3’te rasyonda protein kaynağı olarak yüksek oranda buğday glüteni kullanıldı. Çalışmanın sonunda hayvanlardan kan serumları alındı ve analizleri yapıldı. Çalışmada serum kolesterol ve HDL seviyelerinin Grup2’de önemli oranda azaldığı tespit edildi.Bununla birlikte serum trigliserit ve VLDL seviyelerinin Grup3’te önemli oranda arttığı, serum LDL seviyesinin ise tüm gruplarda azaldığı belirlendi. Sonuç olarak rasyona katılan mısır ve buğday glütenlerinin erkek ratlarda lipid profilini kısmen etkilediği söylenebilir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    The Effect of High Amounts of Wheat Gluten Meal and Corn Gluten Meal Added to the Diets on Some Serum Parameters in Rats
    (2020) Gümüş, Recep; Ercan, Nazlı; İmik, Halit
    The aim of this study was to determine the effects on some serum parameters of wheat and corngluten diet, which is also a high protein source. A total of 24 male rats aged 20 days and divided into3 groups, each containing 8 rats were used in the study. The majority of the protein content in thediet of soybean meal as a Control group; in the diet of wheat gluten as a Wheat group; in the diet ofcorn gluten as a Corn group were composed. At the end of the study, blood samples taken from allanimals were analysed. In the study, serum glucose, TP, urea, creatinine and BUN levels were foundto be significantly decreased in Corn group compared to Wheat group. Serum ALT levels weresimilar with the Control and Wheat groups, but it was found to be significantly decreased in the Corngroup. Serum AST levels were significantly lower in the Corn group. Serum GGT levels weresignificantly lower in both Corn and Wheat groups compared to Control group. Serum Ca and Plevels were similar with all groups, whereas Mg levels were significantly decreased in Wheat andCorn groups compared to the Control group. As a result, it can be said that corn gluten added to thediet has more positive effects than wheat gluten in terms of both liver enzyme activities (AST, ALTand GGT) and renal parameters (Urea and BUN).

| Sivas Cumhuriyet Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Sivas, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim