Arşiv logosu
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Gezegen, Nuran Feyza" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Covid 19 Pandemi Sürecinde Geliştirilen Aşılara Karşı Bireylerin Tutumlarının Değerlendirilmesi Üzerine Uygulamalı Bir Çalışma
    (2021) Yıldız, Zafer; Gencer, Erol; Gezegen, Nuran Feyza
    Dünyayı etkisi altına alan salgın hastalık 2019 yılı sonlarından itibaren insanlığın temel sorunu haline gelmiştir. Covid-19 virüsü olarak tanınan ve insan hayatlarında dramatik değişikliklere yol açan bu pandemi süreci, tüketim alışkanlığından, medya izleme alışkanlığına, sağlığın korunması ve hastalıkları önleme davranışlarından, beslenme düzenine kadar kimi olumlu kimi olumsuz değişiklikleri zorunlu kılmıştır. Hastalığın seyri ve etkisi hızla devem ettiği son zamanlarda ise en önemli gündem olarak yer alan aşı tartışmalarını da beraberinde getirmiştir. Tüketim alışkanlıkları, medya izleme alışkanlıkları, sağlığı koruma ve hastalık önleme davranışları ve diyet gibi insan yaşamının bazı alanları. Son zamanlarda hastalığın seyri ve etkisi hızla artmış, dünyanın en önemli gündemi haline gelen aşı tartışmalarını da beraberinde getirmiştir. Bu çalışma, aşının dünyada ve Türkiye'deki önemini ve özellikle teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlar arasında yaygınlaşan aşıya yönelik \"olumsuz\" tutumları değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Özellikle pandemi sürecinin devam ettiği bu günlerde artan vaka ve ölüm sayılarına rağmen aşıya karşı olduğunu belirten kişilerin varlığı bu araştırmayı gerekli kılıyor. Bu çalışmada, dünyada ve Türkiye’de aşının önemi ve özellikle teknolojik aygıtların gelişmesiyle birlikte insanlar arasında yayılan aşıya ilişkin “karşıt” tutumların değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Özellikle pandemi sürecinin devam ettiği bu günlerde, artan vaka ve ölüm sayılarına rağmen aşı karşıtı olduğunu ifade eden insanların varlığı bu araştırmayı gerekli kılmaktadır. Nicel bir yöntemle yapılan araştırmada son derece çarpıcı veriler elde edilmiştir. Katılımcıların yaş ve eğitim düzeylerine bağlı olarak aşı karşıtlığı tutumlarında olumlu değişiklikler gözlenmiştir. Ayrıca, araştırmaya katılanların güvenilir bilgi kaynağı olarak %70,1 düzeyinde Sağlık Bakanlığı açıklamalarına güvendikleri sonucuna ulaşılmıştır.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Sivas Cumhuriyet Üniversitesi sağlık hizmetleri uygulama ve araştırma hastanesi mutfağının hijyen ve sanitasyon durumu
    (Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 2020) Gezegen, Nuran Feyza; Çetin, İlhan
    Araştırmamız hastane mutfaklarında hijyen ve sanitasyon uygulamalarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmamız bu amaçla Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi Mutfağında yürütüldü. Araştırmamız da mutfağın fiziki şartlarını ve personelin hijyen bilgi düzeylerini değerlendirdik. Personelin demografik bilgileri ve hijyen bilgi düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı istatistiksel açıdan değerlendirildi. Hastanelerde yataklı tedavi gören hastalara tam gün hizmet verildiğinden, hastaların ve çalışanların enerji ve beslenme ihtiyacı tüm gün kurum bünyesinden karşılanmaktadır. Bu nedenledir ki beslenme hizmetleri ihtiyaçları karşılama açısından son derece önemlidir. Beslenme hizmeti günlük yeterli ve dengeli beslenmeyi karşılamalı ve bununla birlikte hijyen ve sanitasyon açısından da kalitesinin yüksek olması gerekmektedir. Hastalarda gıda kaynaklı hastalık oluşturma riski çok daha yüksektir. Hastanın gıda kaynaklı bir hastalığa yakalanması tedaviyi zorlaştırır, iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Bu nedenlerle hastaların güvenilir ve temiz gıdaya ulaşmaları büyük önem arz etmektedir. Hastane mutfaklarında hijyen ve sanitasyonun önemi daha da artmaktadır. Araştırmamız bu konuda aydınlatıcı niteliktedir. Veri toplama aracı olarak iki çeşit yöntem kullanılmıştır. Personelin demografik bilgilerini öğrenmek ve hijyen bilgi düzeylerini değerlendirmek için ölçek yöntemi kullanılmıştır. İkinci olarak ise mutfağın fiziki durumunu değerlendirmek için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulmuş "Gıda Üreten İşyerlerine Ait Denetleme ve Kontrol Formu" kullanılmıştır. Araştırmamızda kullandığımız ölçekten elde edilen bulgulara bakıldığında personelin hijyen bilgi düzeyinin iyi durumda olduğu saptanmıştır. Personelin demografik bilgileri ve hijyen bilgi düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Fiziki şartların değerlendirildiği denetleme formuna bakıldığında mutfağın fiziksel şartlarının ancak "kabul edilebilir" düzeyde olduğu görülmüştür. Araştırmamız Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi Mutfağının fiziki şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Hijyen, sanitasyon, toplu beslenme sistemleri, hastane mutfağı

| Sivas Cumhuriyet Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Sivas, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim