Arşiv logosu
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Kaplan, Özlem" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    C.Ü. Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne son on yılda başvuran hemodiyaliz hastalarının Hepatit B ve Hepatit C seroprevalansları
    (Cumhuriyet Üniversitesi, 2013) Kaplan, Özlem; Bakıcı, Zahir
    Hepatit B ve Hepatit C enfeksiyonları günümüzün önemli sağlık sorunlarındandır.Hemodiyaliz hastalarının, sık aralıklarla ve uzun süreli olarak hastanede yatma, invazivgirişimlerin çokluğu ve bağışıklık mekanizmalarındaki düşüklük nedeniyle buenfeksiyonlarla karşılaşma riskleri daha fazladır. Ancak son zamanlarda enfeksiyonkontrol önlemlerinin etkin olması, uygun aşılama çalışmaları, her gün gelişen tedaviteknikleri sayesinde kan ve kan ürünlerine olan ihtiyacın; buna bağlı olarak da invazivgirişim ve hastanede yatışların azalması ile genel olarak dünyada ve ülkemizde HBV veHCV enfeksiyonu sıklığında düşüş olduğu gözlenmektedir.Bu çalışmada, Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesine son on yıldabaşvuran hastaların Hepatit B ve C seroprevalanslarının bulunması amaçlandı.Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinde 01.01.2002-31.12.2011 tarihleri arasındahemodiyaliz tedavisi almış 3023 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi.Hastaların 1696' sı erkek, 1327' si kadındı. HBsAg pozitifliği olan hasta sayısı 107 (%3,5 ), Anti-HCV pozitifliği olan hasta sayısı 154 ( % 5,1 ), her iki hepatit belirleyicisininbirlikte görüldüğü hasta sayısı ise 5 (% 0,2) olarak bulundu. HBV ve HCVenfeksiyonuna sahip hastalar; yaş, cinsiyet, böbrek yetmezliği nedeni ve yerleşim yerikriterlerine göre gruplandırıldı. Çıkan sonuçlar SPSS 15 paket programında ki-kare testikullanılarak değerlendirildi. Sonuç olarak kadınlarda hepatit C, erkeklerde hepatit B;KBY olanlarda Hepatit C, ABY olanlarda Hepatit B; şehir merkezinde yaşayanlardahepatit C, şehir merkezi dışında yaşayanlarda hepatit B enfeksiyonlarının önemli derecede daha sık görüldüğü ve istatistiksel anlamlılığı olmamakla birlikte 60- 69 yaşaralığında hepatitler açısından yığılma olduğu saptandı.Çalışmamızda hepatit B ve C seroprevalansı Türkiye ortalamasının altında, birçokAvrupa ülkesinin ortalamasına ise yakın bulunmuştur. Çıkan sonuçlar; etkin enfeksiyonkontrol önlemleri, uygun aşılama çalışmaları ve yakın hasta takibinin, hepatitenfeksiyonu sıklığını azaltabileceğini düşündürmektedir.Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz Hastaları, Hepatit B, Hepatit C, Seroprevalans
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Recombinant production and characterization of Aspergillus niger prolyl endopeptidase enzyme for gluten-free food production
    (2021) Şenol, Belma; Kaplan, Özlem; İmamoğlu, Rizvan; Gökçe, İsa
    Gluten is a protein group found in wheat, barley, rye, and oats, known as cereals. When this vegetable protein is introduced into the body, celiac disease can occurs. The use of bacterial and fungal oligopeptidase to ensure the cleavage of gluten into non-toxic fragments are considered a promising alternative for celiac disease. In this study, the Aspergillus niger Prolyl EndoPeptidase (AN-PEP) enzyme was cloned into pET22b vector and recombinantly produced in BL21 (DE3) pLysE cells. PEP enzyme expressed as inclusion body and was recovered by refolding. And N-terminal His-tagged recombinant protein was purified by nickel affinity chromatography. 280 mg AN-PEP enzyme from 1L bacterial culture was purified at very high yield, and this protein was 90% purity. As a result; It has been determined that the recombinantly produced PEP enzyme can digest gluten. This study shows that recombinantly produced AN-PEP (rAN-PEP) has great potential to use in the production processes of gluten-free foods.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Recombinant production and characterization of Aspergillus niger prolyl endopeptidase enzyme for gluten-free food production
    (Gültekin ÖZDEMİR, 2021) Şenol, Belma; Kaplan, Özlem; İmamoğlu, Rizvan; Gökçe, İsa
    Gluten is a protein group found in wheat, barley, rye, and oats, known as cereals. When this vegetable protein is introduced into the body, celiac disease can occurs. The use of bacterial and fungal oligopeptidase to ensure the cleavage of gluten into non-toxic fragments are considered a promising alternative for celiac disease. In this study, the Aspergillus niger Prolyl EndoPeptidase (AN-PEP) enzyme was cloned into pET22b vector and recombinantly produced in BL21 (DE3) pLysE cells. PEP enzyme expressed as inclusion body and was recovered by refolding. And N-terminal His-tagged recombinant protein was purified by nickel affinity chromatography. 280 mg AN-PEP enzyme from 1L bacterial culture was purified at very high yield, and this protein was 90% purity. As a result; It has been determined that the recombinantly produced PEP enzyme can digest gluten. This study shows that recombinantly produced AN-PEP (rAN-PEP) has great potential to use in the production processes of gluten-free foods.

| Sivas Cumhuriyet Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Sivas, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim