Yazar "Oflaz, Mine" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Çiğ ve pişmiş sakatatta salmonella görülme sıklığı(Cumhuriyet Üniversitesi, 2005) Oflaz, Mine; Sümer, ZeynepÖZETBu çalışmada Sivas il merkezinde tüketime sunulan 50 adet çiğ (10 yanak,10 işkembe, 10 dil, 10 beyin, 10 karaciğer) ve 50 adet pişmiş (10 yanak, 10işkembe, 10 dil, 10 beyin, 10 karaciğer) olmak üzere toplam 100 adet sığır sakatatörneği Salmonella kontaminasyonu yönünden incelendi.zolasyon çalışmaları sonunda şüpheli görülen 56 adet koloniyeSalmonella yönünden idantifikasyon testleri uygulandı. Sonuçta 8 (%14,28) adetsuş Salmonella olarak idantifiye edildi.ncelenen sakatat örneklerinden sakatatçılardan alınan 50 adet çiğ örneğin6 (%12)'sının, lokanta, kebapçı ve kellecilerden alınan 50 adet pişmiş örneğin 2(%4)'sinin, toplam 100 adet örneğin ise 8 (%8)'inin Salmonella ile kontamineolduğu saptandı. Salmonella pozitif sakatatlar içerisinde beyinin %15'lik oranlailk sırayı aldığı, bunu sırasıyla %10'luk oranlarla dil ve işkembe, %5'lik oranlarlada karaciğerin izlediği görüldü.Çiğ ve pişmiş sakatatta Salmonella görülme oranları kikare testi yapılarakkarşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05).Sonuç olarak, sakatatın mezbahaneden mutfağa kadar süren aşamalardaSalmonella ile kontaminasyonuna engel olunabilecek gerekli önlemler alınmadığıtakdirde tüketiciler için Salmonellosis riskinin varlığı saptandı.