Show simple item record

dc.contributor.advisorMutlu, Sevda
dc.contributor.authorGültekin, Hülya
dc.date.accessioned2020-01-16T05:37:24Z
dc.date.available2020-01-16T05:37:24Z
dc.date.issued2019tr
dc.date.submitted2019-06-28
dc.identifier.otherXV, 123 sayfa
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/12121
dc.description.abstractToplumların önemli bir parçası olarak yüzyıllardır çeşitliliği ve birikimi içinde taşıyan yemek, artık ihtiyacın ötesine geçip değişerek günümüze gelmiştir. Günümüze gelene kadar birçok disiplinin önemli konularından biri olmuştur. Yemeğin sosyolojide ilgi odağı haline gelmesi ise 20. yüzyılın sonlarında görülmüştür. Tez kapsamında yemek sosyolojisi, toplumsal değişimi odağına alan gelişimsel yaklaşım çerçevesinden incelenmiş ve öğrenciler üzerinde bir değerlendirme yapılmıştır. Bu tezin amacı; yemek sosyolojisi çerçevesinde Cumhuriyet Üniversitesi öğrencilerinin yemek yeme alışkanlıklarını tespit etmek ve öğrenciler arasındaki beslenme farklılıklarını analiz edebilmektir. Bu bağlamda yemekle ilgili bazı terimler, yemek sosyolojisinin tarihçesi ve yaklaşımları, yemeğin ülkemizdeki tarihçesi incelendikten sonra öğrencilerin yemek yeme alışkanlıklarının tespiti açısından; 450 kız ve 375 erkek olmak üzere toplam 825 öğrenciyle anket çalışması yapılmıştır. Öğrencilerden 625 kişinin I. Öğretim ve 200 kişinin ikinci öğretim olduğu, %41’nin ailesiyle yaşadığı, %61’nin aylık 501- 1000 TL arası gelire sahip olduğu, %65’nin genelde geç uyuyup erken uyandığı saptanmıştır. Öğrencilerin genelde günde iki öğün tükettiği, %58’nin öğün yerine atıştırmalık yaptığı, %57’sinin öğün atladığı ve en çok sabah kahvaltısını uyku düzensizliği ve iştahsızlık nedeniyle atladıkları tespit edilmiştir. Öğrenciler yemek için haftada birkaç kez lokanta, cafe, bistro gibi yerleri tercih ettiklerini belirtmiştir. Bulgular doğrultusunda öğrencilerin I. Öğretim ya da II. Öğretim olması, kaldıkları yer, aylık gelir, uyku düzeni gibi durumların öğün ve atıştırmalık durumlarına, nerede, ne zaman yemek yediklerine, ne sıklıkla dışarda yemek yediklerine etkisi ortaya konulmuştur.tr
dc.description.abstractAs an important part of societies, food, which has been carrying on its diversity and accumulation for centuries, has gone beyond the need and changed to the present day. Food has been one of the important subjects of many disciplines until today. Food became the center of interest in sociology in the late 20th century. In this study, the sociology of food is examined within the framework of developmental approach that focuses on social change. And an assessment was made on the students. The aim of this study is to determine the eating habits of Cumhuriyet University students in the framework of sociology of food and to analyze the dietary differences between students. In this context, after examining some terms related to food, the history and approaches of food sociology, the history of food in our country, a survey was conducted with 825 students (450 girls and 375 boys) to determine the eating habits of the students. It was determined that 625 of the students were daytime education and 200 of them were evening education. In addition, it was found that 41% of these students lived with their families, 61% had a monthly income of 501-1000 TL, and 65 % of them were sleeping late and waking up early. It was determined that students generally feed two meals a day, 58 % do snacks instead of meals, and 57 % skip meals. It was also found that they mostly skipped breakfast due to sleep disorder and anorexia. Students stated that they prefer restaurants, cafes and bistros several times a week. In the light of the findings, the effects of situations such as students' daytime education or evening education, place of residence, monthly income, sleep patterns, meal and snack conditions, where, when they eat and how often they eat out were examined.tr
dc.language.isoturtr
dc.publisherSivas Cumhuriyet Üniversitesi - Sosyal Bilimler Enstitüsütr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr
dc.subjectYemek Sosyolojisitr
dc.subjectYemek Yeme Alışkanlıklarıtr
dc.subjectBeslenme Farklılıklarıtr
dc.subjectÖğüntr
dc.subjectAtıştırmatr
dc.titleYemek Sosyolojisi Bağlamında Üniversite Öğrencilerinin Yemek Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi: Cumhuriyet Üniversitesi Örneğitr
dc.typemasterThesistr
dc.contributor.departmentSosyal Bilimler Enstitüsütr
dc.relation.publicationcategoryTeztr


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record