Determination of The Yield and Yield Parameters of Demre Sivrisi, Dogal Sarı Sivri and Dogal Carliston (Capsicum annuumm L.) Pepper Varieties Growed By Fertigation Method in Greenhouse Conditions#
Abstract
Araştırmada test bitkisi olarak Demre Sivrisi, Doğal Sarı Sivri ve Doğal Çarliston biber (Capsicum
annuum L.) türleri kullanılmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak
toplam 9 parselde yürütülmüştür. Tohumlar hazırlanan torf ve perlit karışımında (1:1 v/v) viyoller
içerisinde yaklaşık 60 gün süreyle düzenli olarak sulanarak fide haline getirilmiş ve 3-4 yapraklı
olduğunda sera ortamında toprağa dikim işlemi gerçekleştirilmiştir. Araştırmada sulama işlemleri
damla sulama yöntemiyle yapılmış olup biber bitkileri dikimden 7 yapraklı oluncaya kadar olan 20
günlük süreçte 3 günde bir sulama işlemi yapılmıştır. Diğer süreçlerde bitkiler hasat edilinceye kadar
2 günde bir sulama işlemi yapılmıştır. Araştırmada toprak analiz sonuçları dikkate alınarak biber için
saf olarak 20 kg N/da, 6 kg P2O5/da, 20 kg K2O/da olacak şekilde fertigasyon yöntemiyle (damla
sulama ile birlikte gübreleme) gübreleme yapılmıştır. Araştırmada azot (N) amonyum sülfat
[(NH4)2SO4], fosfor (P) MKP (monopotasyumfosfat) ve potasyum (K) potasyum nitrat (KNO3)
formlarında uygulanmıştır. Biber bitkisinin verim ile meyve büyüklüğünün yarısına ulaştığında alınan
yaprak örneklerinde N, P, K, kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), demir (Fe), çinko (Zn), mangan (Mn)
ve bakır (Cu) analizleri yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, verim bakımından birinci yıl Doğal
Çarliston öne çıkarken (2987 kg/da), ikinci yıl Demre Sivrisi (2788 kg/da) en yüksek verimi vermiştir.