dc.description.abstract | Biyolojik olarak aktif peptidler (biyoaktif peptidler), peptid bağlarıyla
birleştirilmiş 2-20 amino asit rezidüsü içeren ve pozitif biyolojik etkiler
sergileyen protein fragmanlarıdır. Gıda proteinleri, biyoaktif peptidler için
sürdürülebilir bir kaynaktır (Du, Comer, & Li, 2023; Du & Li, 2022; Jakubczyk,
Karaś, Rybczyńska-Tkaczyk, Zielińska, & Zieliński, 2020). Geçtiğimiz 10 yılda,
biyoaktif peptidler ile ilgili araştırma yayınları üç katına çıkmıştır ve şu anda
BIOPEP-UWM veri tabanında antioksidan, antihipertansif, antimikrobiyal,
antiinflamatuar ve diğer biyoaktif aktiviteleri sergileyen 4400'den fazla farklı
bioaktif peptid bulunmaktadır (Minkiewicz, Iwaniak, & Darewicz, 2019). | tr |