Show simple item record

dc.contributor.authorNevcihan Gürsoy
dc.contributor.authorMehmet Biçici
dc.date.accessioned23.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-23T16:22:27Z
dc.date.available23.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-23T16:22:27Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TlRnek9UVTE=
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/1599
dc.description.abstractAflatoksin bulaşıklıkları yerfıstığı ve ürünlerinde rastlanan önemli sorunlardan biridir. Bu çalışmada yerfıstığında farklı dönemlerdeki toplam aflatoksin seviyelerinin ve bu toksin oluşumları için kritik dönemlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, 38'i hasattan hemen sonra, 16'sı kurutma ve 22'si depolama dönemlerinden alınmış toplam 76 yerfıstığı örneği kullanılmıştır. Örneklerdeki fungal floranın tanımlanması klasik tür teşhis anahtarları kullanılarak yapılmıştır. Toplam aflatoksin oluşumları CD-ELISA (Competitive Direct- Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay) yöntemi ile belirlenmiştir. Hasattan hemen sonra alınmış olan 38 örneğin 5'inde ve kurutma aşamasında 2 örnekte toksin içeriği saptanmazken, hasat sonrası 33 örnekte 0.2-16.3 ppb, kurutma döneminde 14 örnekte 0.2-11.2 ppb ve depolama döneminde 22 örnekte 0.1-38.1 ppb seviyelerinde toksin bulaşıklığı belirlenmiştir. Aflatoksin düzeyleri; depo döneminde kurutma ve hasat sonrasına göre, kurutma döneminde hasat sonrasına göre istatistiksel olarak daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak kurutma ve depolama dönemlerinin aflatoksin oluşumu için kritik dönemler olduğu sonucuna varılmıştır.en_US
dc.description.abstractAflatoxin contamination is one of the important problem on peanuts and products. The aim of this study was detected aflatoxin formations and critic periods of toxin production on peanuts which are collected from different periods. In the present study, total 76 peanuts samples were investigated which are 38 from freshly harvested, 16 drying and 22 storage phases. Mycoflora is determined by using classical identification key of species on samples. Total aflatoxin formation on peanuts were analysed by CD-ELISA. Toxin contamination detected from samples are as follows; out of total 33 samples from freshly harvested peanuts 0.2-16.3 ppb and 14 samples in drying phase 0.2-11.2 ppb and 22 storage periods 0.1 -38.1 ppb. Toxin contamination is not found on 5 samples from freshly harvested and 2 samples from drying phase. Aflatoxin levels were detected statistically high in storage phase according to drying and postharvest and in drying phase as to postharvest (p&lt;0.05). As a result storage and drying phases were detected critical periods for aflatoxin formation.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleÇukurova bölgesinde yetiştirilen yerfıstıklarında hasat, kurutma ve depolama kademelerinde aflatoksin oluşumuen_US
dc.title.alternativeAflatoxin occurrence in peanuts grown Çukurova region at harvest, drying and storage phasesen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalGIDAen_US
dc.contributor.departmentSivas Cumhuriyet Üniversitesien_US
dc.identifier.volume31en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.endpage215en_US
dc.identifier.startpage209en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record