Show simple item record

dc.contributor.authorRahşan Ertürk
dc.contributor.authorCem Çelik
dc.contributor.authorRakibe Kaygusuz
dc.contributor.authorHüseyin Aydın
dc.date.accessioned23.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-23T16:28:44Z
dc.date.available23.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-23T16:28:44Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn1305-0028
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRFMU1UWTFOUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/2331
dc.description.abstractAmaç. Çalışmamızda ticari olarak satın alınan kekik ve nane uçucu yağlarının, klinik önem taşıyan bakteriler ve maya kökenleri üzerine olan antimikrobiyal etkilerinin karşılaştırmalı olarak araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem. Kekik ve nane uçucu yağlarının 21 bakteri ve 7 maya kökeni üzerindeki antimikrobiyal etkinliği, disk difüzyon yöntemi kullanılarak test edilmiş ve araştırmanın verileri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular. Kekik yağı Pseudomonas aeruginosa hariç test edilen mikroorganizmalara karşı güçlü antimikrobiyal etkinlik göstermiştir. Nane yağı test edilen pek çok mikroorganizmaya karşı kekik yağından daha az antimikrobiyal etkinlik göstermiştir. Her iki yağında çalışmada kullanılan maya kökenlerine karşı oldukça etkili olduğu görülmüştür. Sonuç. Kekik uçucu yağı, nane yağına göre daha güçlü antimikrobiyal etkinliğe sahiptir. Kekik ve nanenin inhibisyon bölge çapları karşılaştırıldığında oluşan farklılık önemli bulunmuştur. Bitkisel uçucu yağlar antimikrobiyal etkileri sebebiyle, gıda, kozmetik endüstrisi ve tıbbi kullanımlarda alternatif olmaya adaydır.en_US
dc.description.abstractAim. We aimed to investigate and compare the antimicrobial effects of commercially bought thyme and mint volatile oils over the clinically important bacteria and the roots of yeast. Method. The antimicrobial activity of the thyme oil and mint oil over 21 bacteria and 7 yeast sources were tested by using the disc diffusion method.Then the data were evaluated statistically. Results. The thyme oil shows a strong antimicrobial activity against the tested microorganisms except for Pseudomonas aeroginosa. The mint oil shows less microbial activity against the microorganisms that are tested than the thyme oil. Both of these oils are quite effective against the yeast sources used in this study. Conclusion. The thyme oil has stronger antimicrobial activity than the mint oil. There is a significant difference between the thyme and the mint oil by means of their inhibition scales.. Herbal volatile oils are candidates to be alternatives in food and cosmetics industry and also in medical applications due to their antimicrobial effects.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCerrahien_US
dc.titleTicari olarak satılan kekik ve nane uçucu yağlarının antimikrobiyal aktivitelerien_US
dc.title.alternativeAntimicrobial activities of commercial essential oils of thyme and minten_US
dc.typeotheren_US
dc.relation.journalCumhuriyet Tıp Dergisi (ELEKTRONİK)en_US
dc.contributor.departmentSivas Cumhuriyet Üniversitesien_US
dc.identifier.volume32en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.endpage286en_US
dc.identifier.startpage281en_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record