Tüketime hazır bazı et yemeklerinin mikrobiyolojik kaliteleri
Abstract
Bu çalışmanın ana amacı, yerel firmalar tarafından hazırlanan Tantuni, Adana kebabı, Döner ve Tas kebabın tüketim için uygun olup olmadığını araştırmaktır. Her bir üründen 25 adet örnek toplanmıştır ve örnekler Bacillus cereus, Escherichia coli, Salmonella spp. ve koagülaz (+) Staphylococcus aureus açısından incelenmiştir. Bacillus cereus ve koagülaz (+) S. aureus analizlarinde FDA/BAM metotları, E. coli analizinde National Standard Method (F 20, UK), Salmonella spp. analizinde ISO 6579-2005 ve vidas (SLM) REF 30702 metotları kullanılmıştır. Tas kebap örneklerinin tümünde mikroorganizma sayısı < logıo bulunmuştur. Örneklerin hiç birinde Salmonella spp. rastlanmamıştır. Çalışma sonucunda bu gıdaların hijyenik kalitelerinin B. cereus ve S. aureus bakımından Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği’ne göre uygun olduğu fakat 6 örneğin E. coli ile ilgili kritere uymadığı tespit edilmiştir. In this study main purpose was to investigate whether it was suitable or not for consumption of Tantuni, Adana kebab, Doner kebab and Tas kebab prepared by local firms. 25 samples were collected for each product and examined for Bacillus cereus, Escherichia coli, Salmonella spp. and coagulase (+) S. aureus. The analysis methods were used which B. cereus and coagulase (+) S. aureus at FDA/BAM methods, E. coli at National Standard Method (F 20,UK), Salmonella spp. at ISO 6579-2005 and vidas (SLM) REF 30702. The number of microorganisms was determined as <log10 for the all Tas kebab samples. Salmonella spp. have not been detected for any samples. As a result of the study, it was determined that the hygienic quality of those foods comply with Microbiological Criteria notification of Turkish Food Codex in terms of B. cereus and S. aureus but 6 samples do not comly with the criterion about E. coli.
Source
Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi DergisiVolume
10Issue
1URI
http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRRM09UWXhNUT09https://hdl.handle.net/20.500.12418/2739
Collections
- Makale Koleksiyonu [3404]
- Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TRDizin [3395]