Show simple item record

dc.contributor.authorYeşim Açıkel Sağ
dc.contributor.authorMehtap Erşan
dc.contributor.authorÜnsal Açıkel
dc.date.accessioned23.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-23T16:33:23Z
dc.date.available23.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-23T16:33:23Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.issn1300-1884
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRnNE56UTRPQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/2824
dc.description.abstractLipazlar (triacylglycerol hydrolases) yağ-su arayüzeyinde uzun zincirli açilgliserollerin ester bağlarının hidrolizini katalizleyen hidrolitik enzimlerdir. Rhizopus delemar’ ın lipaz üretimi için karıştırma hızı, havalandırma hızı ve oksijen taşıyıcı olarak kullanılan perflorokarbon (PFR) miktarının etkisi karbon kaynağı olarak glukoz veya melas sakkarozu kullanılan ortamlarda kesikli bir biyoreaktörde incelenmiştir. Maksimum lipaz aktiviteleri, ana karbon kaynağı olarak glukoz veya melas sakkarozu içeren ortamlarda sırasıyla 43,0 U/L ve 103,12 U/L olarak 150 ve 200 devir/min karıştırma hızlarında büyümenin durgun fazında (fermentasyonun 120. saati) elde edilmiştir. Havalandırma hızının lipaz aktivitesi üzerine etkisi 1-4 vvm aralığında incelenmiş, en yüksek lipaz aktiviteleri karbon kaynağı olarak glukoz veya melas sakkarozu ve %10 PFR içeren ortamlarda 2 vvm havalandırma hızında sırasıyla 102,67 U/L, 171,20 U/L olarak bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractLipases (triacylglycerol hydrolases) are hydrolytic enzymes that can catalyze the hydrolysis of the ester bond of long-chain acylglycerols at the oil-water interface. The effects of stirring rate, aeration rate, and the amount of perfluorocarbon (PFC), as an oxygen carrier, in the nutrient media containing glucose or molasses sucrose as main carbon sources were investigated in a batch bioreactor. The maximum lipase activities in the media containing glucose or molasses sucrose as main C source were found to be 43.0 U/L and 102.83 U/L, respectively, at the stationary phase of growth (120th hour of fermentation), at 150 and 200 revolution per minute stirring rates, respectively. The effect of aeration rate on lipase activity was investigated in range of 1-4 vvm. The maximum lipase activities in the media containing glucose or molasses sucrose and 10% PFC were determined as 102.67 U/L, 171.20 U/L, respectively, at 2 vvm aeration rate.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectOrtak Disiplinleren_US
dc.titleR.DELEMAR’IN ÜREMESİ VE LİPAZ ÜRETİMİ ÜZERİNE KARIŞTIRMA VE HAVALANDIRMA HIZLARININ ETKİSİNİN GLUKOZ VEYA MELAS SAKKAROZU VE PFR İÇEREN ORTAMLARDA ARAŞTIRILMASIen_US
dc.title.alternativeEFFECTS OF STIRRING AND AERATION RATES ON LIPASE PRODUCTION AND GROWTH OF R. DELEMAR IN THE MEDIA CONTAINING GLUCOSE OR MOLASSES SUCROSE AND PFCen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalGazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisien_US
dc.contributor.departmentSivas Cumhuriyet Üniversitesien_US
dc.identifier.volume28en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.endpage818en_US
dc.identifier.startpage811en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record