Show simple item record

dc.contributor.authorHalil Yalçın
dc.contributor.authorÖzlem Pelin Can
dc.date.accessioned23.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-23T16:33:31Z
dc.date.available23.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-23T16:33:31Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.issn1300-6045
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRRMU9UTXhNUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/2857
dc.description.abstractUygun olmayan koşullarda üretilen sucuklarda gıda kaynaklı patojenlerden Listeria monocytogenes, koagülaz (+) Staphylococcus aureus ve koliformlar gelişebilmekte ve bu ürünler insan sağlığı açısından risk arz edebilmektedir. Bu çalışmada, Mersin ve Adana illerine bağlı yaylalarda geleneksel yöntemlerle üretilen (kırsalda satışı ve servisi yapılan) 60 sucuk örneği L. monocytogenes, koagülaz (+) S. aureus ve koliformlar açısından incelenmiştir. Türk Gıda Kodeksine göre sucukta hiç bulunmaması gereken L. monocytogenes 7 örnekte tespit edilmiştir. Ayrıca 10 örnekte koagülaz (+) S. aureus ve 18 örnekte koliform grubu mikroorganizmaya rastlanmıştır. Kırsal alanda sucuk satış ve servis noktalarındaki denetimlerin arttırılması ve üretim yapan kişilerin hijyen konusunda eğitimi sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır.en_US
dc.description.abstractFoodborne pathogens like Listeria monocytogenes, coagulase(+) Staphylococcus aureus and coliforms may grow in sucuk produced under unsuitable conditions and possess risks for human health. In this study, 60 sucuk samples produced by traditional methods in plateaus of Mersin and Adana provinces were investigated in terms of L. monocytogenes, coagulase (+) S. aureus and coliforms. L. monocytogenes, which must not to be present in sausages according to Turkish Food Codex, was detected in 7 samples. In addition, 10 of samples were found to be contaminated with coagulase (+) S. aureus and 18 of samples with coliforms. Increasing controls of sausage sale and service points in rural areas, and training of producers on hygiene will contribute to the solution of the problem.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.titleGeleneksel yöntemle üretilen sucuklarda listeria monocytogenes, staphylococcus aureus ve koliform varlığının araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeAn investigation on the microbiological quality of sucuk produced by traditional methodsen_US
dc.typereporten_US
dc.relation.journalKafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisien_US
dc.contributor.departmentSivas Cumhuriyet Üniversitesien_US
dc.identifier.volume19en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.endpage708en_US
dc.identifier.startpage705en_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record