Show simple item record

dc.contributor.authorRecep Gümüş
dc.contributor.authorNazlı Ercan
dc.contributor.authorHalit İmik
dc.date.accessioned23.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-23T16:37:24Z
dc.date.available23.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-23T16:37:24Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn1304-7280
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWprNE1qUXpNdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/3366
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the effect of diets containing different levels of thyme essential oil (Thymus vulgaris) on antioxidative metabolism in breast meat of quails. A total of 200 sixteen-day-old Japanese quails (Coturnix coturnix japonica) were used in this study. Animals were divided into four groups with five replicates of 10 animals each; control group was fed only basal diet but 150, 300 and 450 mg/kg thyme essential oil were added to diet of groups thyme 1, thyme 2 and thyme 3, respectively. At the end of the study, ten quails were selected randomly from every group and decapitated. The analyses were made on their breast meat. In thyme groups, glutathione peroxidase (GSH-Px) activity was significantly higher than the control group (P<0.05). However, the superoxide dismutase (SOD) activity was significantly higher only in group thyme 2 (P<0.05). It was determined that the level of malondialdehyde (MDA) decreased in the thyme 1 and thyme 3 groups (P<0.05). Among all groups, catalase (CAT) activity did not differ. In conclusion, thyme essential oil had a significant effect on the antioxidant metabolism in breast meat.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, bıldırcın rasyonuna katılan farklı miktarlardaki kekik esansiyel yağının göğüs etinde antioksidan metabolizma üzerine etkisi araştırıldı. Çalışmada toplam 200 adet 16 günlük yaşta Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) kullanıldı. Hayvanlar, kontrol, kekik 1, kekik 2 ve kekik 3 olmak üzere dört gruba, her grup ta her birinde 10 hayvan olacak şekilde beş alt gruba ayrıldı. Gruplara sırasıyla bazal rasyona ilave olarak 0, 150, 300 ve 450 mg/kg kekik esansiyel yağı katıldı. Çalışmanın sonunda her gruptan rastgele seçilen 10 adet bıldırcın kesilerek göğüs etinde analiz yapıldı. Kekik esansiyel yağı uygulanan gruplarda Glutatyon peroksidaz (GSH-Px) aktivitesi kontrol grubuna göre önemli oranda yüksek bulundu (P<0.05). Süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesinin sadece kekik 2 grubunda yüksek olduğu belirlendi (P<0.05). Malondialdehit (MDA) seviyesinin kekik 1 ve kekik 3 gruplarında önemli oranda azaldığı belirlendi (P<0.05). Gruplar arasında katalaz (CAT) aktivitesi yönünden fark bulunmadı. Sonuç olarak kekik esansiyel yağının göğüs etinde antioksidan metabolizma üzerine önemli etkisinin olduğu görüldü.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.titleThe Effect of Thyme Essential Oil Added to Quail Diets on Antioxidative Metabolism in Breast Meaten_US
dc.title.alternativeBıldırcın Rasyonlarına Katılan Kekik Esansiyel Yağının Göğüs Etinde Antioksidan Metabolizma Üzerine Etkisien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalErciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisien_US
dc.contributor.departmentSivas Cumhuriyet Üniversitesien_US
dc.identifier.volume15en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.endpage147en_US
dc.identifier.startpage142en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record