dc.contributor.author | Uğur Tutar | |
dc.date.accessioned | 23.07.201910:49:13 | |
dc.date.accessioned | 2019-07-23T16:37:32Z | |
dc.date.available | 23.07.201910:49:13 | |
dc.date.available | 2019-07-23T16:37:32Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.issn | 2149-0120 | |
dc.identifier.uri | http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpVNU9EUXhNUT09 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12418/3422 | |
dc.description.abstract | Bir günün farklı zamanlarında (7 öö, 10 öö, 1 ös, 4 ös, 7 ös) hasat edilen Ocimum canum çiçekleri (1000 g) ayrı ayrı hidrodistilasyona tabi tutulmuş ve %0,19-0,27 (w/w) esansiyel yağ vermiştir. GC ve GC-MS analizleri, yağların oksijenli monoterpenoidler (%51,2-74,4) içerdiğini göstermiştir. Hidrokarbon monoterpenoidleri yağların %6,2-10,2'sini oluşturmuştur. Hidrokarbon ve oksijenli seskiterpenoidlerin yağlardaki yüzde bileşimi %1,3-22,0 arasında değişmektedir. Yağlarda en baskın bileşen linalooldür (%40,5-58,7). Diğer birincil bileşenler şöyle sıralanabilir: Limonen (%0,6-7,5), terpinen-4-ol (%1,4-5,6), eugenol (%4,4-8,9), geranil asetat (%0,2-4,9), ?-trans-bergamoten (%3,2-9,4) ve (E)-izoeugenol (%4,1-5,5). Linaloolün yağlarda baskın olması, yağların Staphylococcus aureus ve Escherichia coli bakterilerine karşı agar diffüzyon yöntemi ile değerlendirilmiştir. Çiçeğin toplandığı zamandan bağımsız olarak, yağların test edilen organizmalara karşı aktif olduğu bulunmuştur. Ancak, bunlar Staphylococcus aureus'a nazaran Escherichia coli'ye karşı daha aktiftir. Yağların organizmalar üzerindeki aktivitesi derişime bağlıdır | en_US |
dc.description.abstract | The concentrations of fat-soluble vitamins (A and E) and various metal ions (Ca, Cd, Cr, Co, Cu, Fe, Mg, Mn, Pb, Zn) have been determined in Polygonum cognatum Meissn plant samples collected in Sivas, Turkey. Analysis of vitamins were carried out by HPLC after Soxhlet extraction and metal ions were determined by FAAS after microwave digestion, respectively. The study is focused on two main purposes: optimization of sample preparing parameters prior to determination and chemical analysis of a common edible plant in Anatolia. There was not enough information about this plant in point of vitamins and various metal species. Consequently, useful and detailed data were introduced to literature for a well-known and so consumed edible plant | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Mühendislik | en_US |
dc.subject | Kimya | en_US |
dc.title | Nijerya’da Yetiştirilen Ocimum canum (Sims) Çiçek Esansiyel Yağının Kimyasal Bileşimi ve Antibakteriyel Aktivitesi Üzerine Toplama Zamanının Etkisi | en_US |
dc.title.alternative | Optimization of Extraction Parameters for Fat-Soluble Vitamins and Major Element Analysis in Polygonum cognatum Meissn Plant (Madımak) | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Journal of the Turkish Chemical Society, Section A: Chemistry | en_US |
dc.contributor.department | Sivas Cumhuriyet Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.volume | 4 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 176 | en_US |
dc.identifier.startpage | 164 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US] |