Periodontal tedavide mikrobeslenme: antioksidanlar
Abstract
Periodontitisle ilişkili birçok sistemik hastalıkta (fazla kiloluluk ve obezite, hipertansiyon, dislipidemi, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, osteoporoz) beslenme ile ilişkili faktörler rol oynamaktadır. Ayrıca periodontitis düşük serum/plazma mikrobesin seviyeleri ile ilişkilidir. Son yıllarda rafine karbonhidrat ve doymuş yağlardan zengin diyetin proenflamatuvar, doymamış yağlar, antioksidan mikrobesinlerin (meyve, sebze, orman meyveleri) antienflamatuar etkili olduğu ile ilgili güçlü kanıtlar bulunmaktadır.Mikrobesinler ve periodontal hastalıklar arasındaki ilişkiyi araştıran çok sayıda invitro ve deneysel çalışma olmasına rağmen insanlarda girişimsel çalışmalar azdır. Periodontal hastalık ile ilişkileri açısından C vitamin, E vitamin (alfa tokoferol), karotenoidler, polifenoller, flavonoidler ve diğer antioksidan içerikli fitobileşikler çalışılmıştır. Kesitsel çalışmalardan elde edilen bir dizi kanıt bitkisel kaynaklı antioksidan besinlerin alımının periodontal tedavi sonuçlarını geliştirebileceğini gösterir.Bu derlemede günlük vitamin ve antioksidan ajanların alım tavsiyeleri ile periodontal hastalıkların tedavisinde mikrobesinlerin muhtemel rolü literatür bilgileri ışığında tartışılacaktır. Nutritional factors are implicated in several systemic diseases and conditions, including overweight and obesity, hypertension, dyslipidemia, type 2 diabetes, cardiovascular disease, osteoporosis that are associated with periodontitis. Also, periodontitis is associated with low serum/plasma micronutrient levels. In recent years, strong evidence has emerged that diets rich in refined carbohydrates and saturated fats are pro-inflammatory, whereas those rich in polyunsaturated fats (fish oils), antioxidant micronutrients (fruits, berries and vegetables) are anti-inflammatory.Although numerous studies evaluated the relationship between micronutrients and periodontal disease, intervention studies in humans are scarce. In relation to periodontal disease, number of studies have been conducted and include vitamin C, vitamin E (tocopherol), carotenoids, polyphenols, flavonoids and other pyhtonutrients. There is a body of evidence from crosssectional studies that support the potential to improve periodontal outcomes by using dietary antioxidants.This lecture will discuss the possible role of some micronutrients in the etiology and therapy of periodontal diseases and makes recommendations for daily nutritional intake for vitamins and antioxidants.
Source
Cumhuriyet Dental JournalVolume
19Issue
1URI
http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpReE5EUXdNQT09https://hdl.handle.net/20.500.12418/3490
Collections
- Makale Koleksiyonu [3404]
- Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TRDizin [3395]