Show simple item record

dc.contributor.authorFaik Tuğut
dc.contributor.authorMehmet Emre Coşkun
dc.contributor.authorHakan Akın
dc.date.accessioned23.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-23T16:37:49Z
dc.date.available23.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-23T16:37:49Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2458-9586
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpJeU16TTFOUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/3530
dc.description.abstractAmaç: Farklı içeceklerin yumuşak astar maddesi üzerinde sertlik ve yüzey pürüzlülüğünün etkisini araştırmaktır.Gereç ve yöntem: Bu çalışmada 80 tane silindir şeklinde yumuşak astar örnekleri hazırlandı. Örneklerin yarısı 3 dakika boyunca izobutil metakrilat (iBMA) içerisinde bekletildi. Daha sonra örnekler farklı içeceklere göre dört farklı alt gruba ayrıldı; su (kontrol grup), kola, soda ve portakal suyu. Örneklerin yüzey pürüzlülük ve sertliğinin değerlendirilmesi 24 saat ve 30 gün bekletildikten sonra yapıldı. Elde edilen veriler varyans analizi, Tukey's testi ile değerlendirildi (p=0,05).Bulgular: Tüm gruplarda, hem 24 saat hem de 30 gün sonrasında pürüzlülük ve sertlik değerleri arasında farklılık önemli bulundu (p<0,05). En yüksek yüzey pürüzlülük ve sertlik değerleri soda grubunda görülürken, iBMA ve bekletme sürelerine bakılmaksızın su grubundaki örnekler en düşük pürüzlülük ve sertlik değerlerinde olduğu görüldü.Sonuçlar: Devamlı tüketilen içecekler yumuşak astarlarda fiziksel değişimlere neden oluren_US
dc.description.abstractAim: The effect of different kind of drinks is to investigate on hardness and surface roughness of soft lining material.Materials and methods: Eighty cylindrical soft liner specimens were produced for this study. Half of them were immersed in isobutyl methacrylate (iBMA) for 3 min. Specimens were then divided into four subgroups according to different beverages; water (control group), cola, soda, and orange juice. Surface roughness and hardness evaluation of the specimens were performed after 24 hours and 30 days of immersion. The obtained data were evaluated by analysis of variance followed by Tukey's test (p=0.05). Results: In all groups, roughness and hardness values showed significant differences after both 24 hours and 30 days (p&lt;0.05). The highest surface roughness and hardness values were detected in soda group of specimens, whereas water group of specimens were exhibited the lowest roughness and hardness values regardless of immersion time and iBMA. Conclusion: Beverage as a habitual nutrition cause physical changes of dental soft linersen_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDiş Hekimliğien_US
dc.titleThe effect of different beverages on the surface roughness and hardness of soft denture lining materialsen_US
dc.title.alternativeFarklı içeceklerin yumuşak astar maddelerinde sertlik ve yüzey pürüzlülük üzerine etkisien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journal7tepe Kliniken_US
dc.contributor.departmentSivas Cumhuriyet Üniversitesien_US
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.endpage28en_US
dc.identifier.startpage25en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record