GRİ AHS VE ARAS-G KULLANIMI İLE BİR RESTORAN İÇİN SEBZE TEDARİKÇİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Özet
Günümüzde, şirketlerin müşterilerinin isteklerine doğru ve hızlı bir şekilde cevap verebilmesi, maliyetlerini azaltması ve ürün kalitesini artırması için ürün veya hizmet tedarikçilerin performanslarını takip etmesi ve değerlendirmesi artık bir gereksinim haline gelmiştir. Tedarikçi performansının değerlendirilmesinde, birçok nitel ve nicel kriter dikkate alınmakta ve birden çok karar vericinin kararları hesaba katılmaktadır. Bundan dolayı, tedarikçi performansını değerlendirme probleminin çözümünde Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemleri ve grup karar verme yöntemleri tercih edilmektedir. Bu çalışmada bir restoranın sebze tedarikçilerinin performansları, Gri Analitik Hiyerarşi Süreci (Gri AHS) ve Gri Toplanan Oran Değerlendirmesi (ARAS-G) yöntemlerinin kullanımı ile değerlendirilecektir. Bu çalışmanın literatüre iki katkısı bulunmaktadır. Öncelikle bu çalışmada kullanılan iki yöntem ilk kez bir arada kullanılmakta; ikinci olarak, hizmet sektörü için yapılan tedarikçi performans değerlendirmesi ile ilgili yayınlar literatürde az sayıda bulunduğundan bu çalışmanın bir diğer katkısı da bu boşluğu doldurmak olacaktır Nowadays, it is anymore necessity for companies to track and evaluate the performance of their suppliers of products or services in order to respond promptly and accurately to their customers' demands, reduce costs and improve product quality. In supplier performance evaluation, many qualitative and quantitative criteria are considered and opinions of many decision makers are taken into account. Thus, in solving supplier performance evaluation problem, multi criteria decision-making methods and group decision-making methods are preferred. In this study, the performance of vegetable suppliers of a restaurant will be evaluated by using of Grey Analytical Hierarchy Process (Grey AHP) and Grey Additive Ratio Assessment (ARAS-G) methods. This study has two contributions to the literature. Firstly, these two techniques used in this study are utilised together for the first time. Secondly, there are few publications related to supplier
Kaynak
Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler DergisiCilt
18Sayı
2Bağlantı
http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpjMU1qUTNOdz09https://hdl.handle.net/20.500.12418/3565
Koleksiyonlar
- Makale Koleksiyonu [3404]
- Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TRDizin [3395]