Show simple item record

dc.contributor.authorEmine Dinçer
dc.contributor.authorUğur Tutar
dc.date.accessioned23.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-23T16:38:05Z
dc.date.available23.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-23T16:38:05Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn1300-1949
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpNeU5UQTNOdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/3613
dc.description.abstractMikroorganizmalar doğada çevresel stres koşullarına karşı biyofilm formasyonu gibi çeşitli direnç mekanizmaları geliştirmektedirler. Biyofilmler mikrobiyal hücrelerin yüzeylere güçlü adhezyonu sonucu oluşan sesil organizasyonlardır. Biyofilm ile ilişkili hücreler ekzopolisakkarit, protein ve DNA'dan oluşan ekstraselüler matriks tarafından korunmaktadır. Gıda endüstrisinde, biyofilm oluşumu çürükçül ve patojenik mikroorganizmaların gıda yada gıda yüzeylerine tutunma olasılığından dolayı hijyen ve güvenlik sebepleri ile istenmemektedir. Gıda kökenli patojen mikroorganizmalar, gıda endüstrisinde her yıl önemli ekonomik kayıplara sebep olmaktadırlar. Gıda patojenleri arasında oldukça önemli sayılan, yirminci yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmış olan Listeria monocytogenes gıda, çevresel ve klinik örneklerde yaygın olarak bulunmaktadır. Gram pozitif bir bakteri olan L. monocytogenes insanlarda gıda kökenli hastalık olan listeriosis oluşumundan sorumludur. Birçok çalışma Listeria türlerinin çeşitli gıdalar ile temasta biyofilm oluşturduğunu ve ekstraselüler polimerik bileşikleri ürettiğini göstermektedir. Biyofilmler antimikrobiyal ajanlara karşı daha dirençli oldukları için Listeria türlerinin farklı yüzeylerde biyofilm oluşturma kapasitesi gıda endüstrisi için büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızda Listeria standart suşlarının zamana bağlı biyofilm oluşturma kapasitelerinin araştırılması ve konuyla ilgili literatüre katkı sağlanması hedeflenmiştir. Çalışma için 3 farklı Listeria türüne ait 4 standart suş kullanılmıştır. Kullanılan kültürler L. monocytogenes ATCC 7644, L. monocytogenes ATCC 19111, Listeria ivanovii ATCC 19119 ve Listeria innocua 6a33090dur. Biyofilm oluşumu 96 kuyucuklu plaklar içerisinde, Christensen ve arkadaşları tarafından önerilen mikroplak metodu modifiye edilerek araştırılmıştır. Çalışmada, 6, 12 ve 24 saatlik inkübasyon sonrasında zayıf biyofilm oluşumu gözlemlenirken, 48 saatlik inkübasyon sonunda bütün standart strainlerde orta dereceli biyofilm oluşumu tespit edilmiştir. Buna bağlı olarak, biyofilm oluşumu ve zaman arasındaki ilişkinin incelenmesi sonucunda, 48 saatlik inkübasyondan sonra biyofilm oluşumunda artış gözlemlenmiştir.en_US
dc.description.abstractIn nature, microorganism have developed a variety of mechanisms of resistance to environmental stresses, such as the formation of biofilms. Biofilms are sessile organizations of microbial cells with a strong adherence to surfaces. Biofilm-associated cells are protected by an extracellular matrix consisting of exopolysaccharides, proteins and DNA In food industry, biofilm formation is undesirable for hygienic and safety reasons due to the possible attachment of food spoilage or pathogenic microorganisms to food or food surfaces. Foodborne pathogenic microorganism have caused the loss of millions dollars in the food industry each year. Listeria monocytogenes, which is emerged as an important foodborne pathogen in the latter part of the 20th century, is widely found in food, environmental and clinical samples. Listeria monocytogenesis a Gram-positive bacterium thatis responsible for causing the foodborne disease listeriosis humans. Several studies have demonstrated that Listeria species is able to form biofilms and produce extracellular polymeric substances on various food contacts. Since biofilms are more resistant to antimicrobial agents, the capability of Listeria species to form biofilms on different surfaces poses a major concern for the food industry. The purpose of the present study was to investigate biofilm formation capacity of Listeria standard strains depended on time and to contribute literature. For the investigation, was used 4 standard Listeria stains which are belong to 3 different Listeria species. Used cultures are L. monocytogenes ATCC 7644, L. monocytogenes ATCC 19111, Listeria ivanovii ATCC 19119 and Listeria innocua 6a33090. Biofilm formation were determined in 96well tissue culture plates with a microtiter plate assay (MP) described by Christensen et al. with modifications. After the 6, 12 and 24 hour incubation was observed weak biofilm formation whereas moderate biofilm formation was revealed for all standard strains after 48 hour incubation. Accordingly this, as a result of the investigation to relationship between biofilm formation and time, were observed that increasing to biofilm formation after 48 hour incubation.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectOrtak Disiplinleren_US
dc.titleListeria Standart Suşlarının Zamana Bağlı Biyofilm Oluşturma Kapasitelerien_US
dc.title.alternativeBiofilm Formation Capacity of Listeria Standard Strains Depended On Timeen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalCumhuriyet Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisien_US
dc.contributor.departmentSivas Cumhuriyet Üniversitesien_US
dc.identifier.volume38en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.endpage328en_US
dc.identifier.startpage321en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record