Show simple item record

dc.contributor.authorAdil Elik
dc.contributor.authorNail Altunay
dc.contributor.authorRamazan Gürkan
dc.date.accessioned23.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-23T16:38:28Z
dc.date.available23.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-23T16:38:28Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2587-2680
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpVNE1EUXhNUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/3705
dc.description.abstractBu çalışmada nitrite tayini için basit ve hassas bir katalitik kinetik spektrofotometre yöntemi anlatılmıştır. Yöntemin temeli, asitli ortamda (520 nm'de emiliminde azalma olur) karışık yüzeyaktif maddeler varlığında nitrit ile klorpromazinin oksidasyonuna dayanır. Çeşitli kimyasal (asitlik etkisi, reaktif konsantrasyonları gibi) ve enstrümantal parametreler (zaman, numune hacmi ve sıcaklık) optimize edilmiştir. Çeşitli kimyasal türlerin girişim etkileri incelendi. Optimum koşullarda, doğrusal kalibrasyon grafiği, 2.5-125 ?g L-1 nitrit derişimi aralıklarında doğrusal idi. Nitrit için tespit limiti 0.71 ?g L-1 'dir. Nitritin 25 ve 75 ?g L-1derişimleri için göreceli standart sapma değerleri sırasıyla % 3.40 ve % 2.35 dir. Misel geliştirilmiş katalitik kinetik spektrofotometri, iyi hassasiyet, tekrarlanabilirlik, kararlılık ve nitrite seçicilik de dahil olmak üzere iyi analitik performans göstermiştir. Yöntemin, içecek örneklerine uygulanması sonucu % 97.3-103.8 aralığında tatmin edici geri kazanım değerleri elde edilmiştir. Sonuç olarak, önerilen yöntemin gıda güvenliği için umut verici bir uygulama olduğunu göstermektediren_US
dc.description.abstractIn this study, a simple and sensitive catalytic kinetic spectrophotometry method for determination of nitrite has been described. The method is based on the oxidation of chlorpromazine by nitrite in presence of mixed surfactants in acidic medium, which results in the decrease in absorbance at 520 nm. Various chemical (such as the effect of acidity, reagents concentrations) and instrumental parameters (time, sample volume and temperature) were optimized. The interfering effects of various chemical species were studied. At the optimum conditions, linear calibration graph was linear in the nitrite concentration ranges of 2.5-125 µg L–1. The detection limit is 0.71 µg L–1 for nitrite. The relative standard deviation for determination of 25 and 75 µg L–1 were 3.40 and 2.35%, for ten replicate measurements, respectively. The micellar improved catalytic kinetic spectrophotometry showed good analytical performance including good sensitivity, reproducibility, stability and selectivity to nitrite. The method has been applied to determine nitrite in beverages samples with a satisfactory recovery in the range of 97.3–103.8%, showing its promising application for food safety monitoringen_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectOrtak Disiplinleren_US
dc.titleMisel İyileştirilmiş Katalitik Kinetik Spektrofotometri Aracılığıyla İçecek Örneklerinde Eser Düzeylerdeki Nitritin Belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of Trace Levels of Nitrite in Beverages Samples Through Micellar Improved Catalytic Kinetic Spectrophotometryen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalCumhuriyet Science Journalen_US
dc.contributor.departmentSivas Cumhuriyet Üniversitesien_US
dc.identifier.volume38en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.endpage411en_US
dc.identifier.startpage400en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record