Farklı İçeceklerin Silikon Esaslı Yumuşak Astar Maddesi ile Kaide Rezini Arasındaki Bağlanma Direncine Etkisi
Abstract
Amaç: Farklı içeceklerin, silikon esaslı yumuşak astar materyalinin bağlanma dayanımı üze-rine etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Yüz yirmi adet ısı ile polimerize olan poli-- metilmetakrilat (PMMA) esaslı çekme gerilimi test örnekleri (75x12x7 mm), üretici firmaların talimatlarına göre hazırlandı. Örneklerin yarısına yumuşak astar materyali (Permaflex), kalan yarısına ise izobütilmetakrilat (iBMA) emdirilmiş yumuşak astar materyali uygulandı ve sonra-- sında su, kola, soda ve portakal suyu içerisinde 37 oC'deki su banyosunda bir ay süreyle bekletildi. Daha sonra örneklere üniversal test cihazında çekme gerilimi testleri uygulandı. Ayrıca, kopma tipleri sonuçları stereomikroskop altında degerlendirilerek kaydedildi. Verilerin değerlendiril-- mesinde one--way ANOVA ve Tukey çoklu mukayese testleri (p=0,05) kullanıldı. Bulgular: Permaflex (Perma) grubunda ortamlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi (p>0,05). |Perma+iBMA| grubunda ise ortamlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görüldü (p<0,05). En yüksek bağlanmanın su içerisinde bekletilen Perma+iBMA grubunda olduğu belirlendi (2,00:0,07 MPa). Perma+iBMA grubu bağlanma kuvvetinin Perma grubuna göre, su ve soda ortamlarında daha yüksek olduğu görüldü (p<0,05). Sonuç: iBMA'ın, yumuşak astar materyaline emdirilmesi, akrilikle yumuşak astar arasındaki bağlanma dayanımı üzerinde pozitif etki gösterdi. Ancak, Perma+iBMA astar materyalinin tüm ortamlarda bağlanma direnci suya göre azalırken, Perma grubunda önemli bir değişiklik görülmedi. Objective: The purpose of this study was to investigate the effect of different kind of drinks on tensile bond strength of soft denture liner material. Material and Methods: 120 heat--cure polymethylmethacrylate (PMMA) based tensile test specimens (75x12x mm) were prepared ac-- cording to the manufacturer' suggestions. Soft denture liners (Permaflex) were performed on half of the specimens, another half of the specimens received isobutyl methacrylate (iBMA) saturated soft liners and specimens were kept in water, coke, soda, and orange juice at 37°C of water bath for one month. Tensile tests were performed on specimens by using universal test machine. ln addi-- tion, failure types were detected under stereomicroscope. Data were statistically evaluated by using one--way ANOVA and Tukey multiple comparison tests (p=0.05). Results: The results showed no significant differences in tensile bond strength values among the Perma groups (p>0.05), how-- ever analysis of data showed significant differences among Perma+iBMA groups (p<0.05). The great-- est value for tensile bond strength was determined in Perma+iBMA in Water group. (2.00:0.07 MPa). Perma+iBMA groups showed greater tensile bond strength than Perma groups in water and soda environments (p<0.05). Conclusion: Saturation of iBMA to the soft liner exhibited positive effect on the bond strength of acrylic resin and soft denture liner. However, when compared to water, bond strength of Perma+iBMA liner materials reduced in all beverages whereas, no signifi-cant difference Was seen in Perma group.
Source
Türkiye Klinikleri Diş Hekimliği Bilimleri DergisiVolume
22Issue
2URI
http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpnME1qRTFOUT09https://hdl.handle.net/20.500.12418/4152
Collections
- Makale Koleksiyonu [3404]
- Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TRDizin [3395]