Show simple item record

dc.contributor.authorEmine Baydan
dc.contributor.authorSeher Küçükersan
dc.contributor.authorBegüm Yurdakök Dikmen
dc.contributor.authorFarah Gönül Aydın
dc.contributor.authorSedat Sevin
dc.contributor.authorEmre Arslanbaş
dc.contributor.authorMustafa Alp Çetinkaya
dc.date.accessioned23.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-23T16:41:53Z
dc.date.available23.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-23T16:41:53Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1300-0861
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpBek9UUTNOdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/4243
dc.description.abstractBu çalışmada, Ankara (Türkiye)'da süpermarketlerden alınan organik ve geleneksel yöntemlerle üretilen pirinç ve yeşil mercimek numunelerinin besin değeri, nitrat/nitrit içeriği ve aflatoksin kontaminasyonu araştırılmıştır. Nitrat/nitrit bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık (p<0.05) pirinç numunelerinde (organik üretilenlerde nitrat daha yüksek ve geleneksel üretilenlerde nitrit daha yüksek) bulunmuştur. Tespit limiti üzerinde (LOQ), aflatoksin bakımından kirliliğe rastlanmamıştır ve numuneler arasında kuru madde bakımından da farklılık bulunmamaktadır. Ham kül değeri, organik pirinçte geleneksele göre daha yüksek (p<0.05) bulunmakla birlikte, mercimekte ise tam tersi bir durum olarak geleneksel ürünlerde daha yüksek bulunmuştur. Azot ve ham protein değerleri ise organik yeşil mercimekte (p<0.001) geleneksele göre daha yüksek bulunmuştur; ancak pirinç numunelerinde anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0.05). Hızla gelişen organik gıda sektöründe, üretilen gıdaların; besin değeri ve aflatoksinler başta olmak üzere kirleticiler bakımından değerlendirilmesi tüketicilerin bilinçlenmesi bakımından önem taşımaktadıren_US
dc.description.abstractIn the current study, organic and conventionally produced rice and lentil samples purchased from the supermarkets in Ankara, Turkey were analyzed for their nutritional composition, nitrate/nitrite content and aflatoxin contamination. Nitrate/nitrite concentrations were found to be significant (p&lt;0.05) only for nitrate (higher in organic) and nitrite level (higher in conventional) in rice. No aflatoxin contamination was observed over limit of quantification (LOQ) and no difference was observed for dry matter. Ash value was found higher in organic than the conventional (p&lt;0.05) rice; and vice versa for the lentil samples. Nitrogen and crude protein were higher in organic green lentil samples (p&lt;0.001) than the conventional; whereas the differences of organic-conventional samples in terms of crude protein and the nitrogen content of the rice samples were insignificant (p&gt;0.05). Since organic food market is increasing rapidly, more analysis regarding the nutrition composition and other potential risks such as mycotoxins are required to enlighten the consumersen_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.titleComparison of nutritional composition (moisture, ash, crude protein, nitrogen) and safety (aflatoxin, nitrate/nitrite) of organic and conventional rice and lentil samples consumed in Ankaraen_US
dc.title.alternativeAnkara'da tüketime sunulan organik ve geleneksel yöntemlerle üretilen pirinç ve mercimek numunelerinin besin değeri (nem, ham kül, ham protein, azot) ve güvenilirliğinin (aflatoksin, nitrat/nitrit) karşılaştırılmasıen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisien_US
dc.contributor.departmentSivas Cumhuriyet Üniversitesien_US
dc.identifier.volume63en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.endpage370en_US
dc.identifier.startpage365en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record