Yazar "Ablak, Özlem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Kurkumin’in gıda ve takviye edici ürünlerden doğru ve seçici özütlenmesi için deneysel tasarım ile yeşil çözücülerin hazırlanması ve uygulanması(Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 2024) Ablak, Özlem; Altunay, NailBu tez çalışmasında, spektrofotometrik tayin (UV-Vis) öncesinde dağıtıcı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyon (DLLME) yöntemiyle kurkuminin hızlı, güvenilir ve basit ekstraksiyonu için manyetik iyonik sıvılar (MIL'ler), derin ötektik çözücüler, SUPRAS ve yüzey aktif madde dahil olmak üzere farklı ekstraksiyon çözücülerinin kullanımı araştırıldı. Ön deneyler sonucunda, farklı matriksleri içeren örneklerden kurkuminin ekstraksiyonu için uygun ekstraksiyon çözücüsü olarak [Co(C8IM)42+]2[Cl-] MIL seçildi. DLLME yöntemine etki eden temel faktörlerin optimizasyonu merkezi kompozit tasarımı (CCD) ile gerçekleştirildi. Örnek çözeltide [Co(C8IM)42+]2 [Cl-] MIL'nin etkili dağılımı, yörüngesel çalkalama (OS) ile sağlandı. CCD modelleme sonrasında OS-MIL-DLLME yöntemi, model çözelti için 0,15 ng mL-1 tespit limitiyle 0,5–225 ng mL-1 aralığında doğrusallık sağladı. OS-MIL-DLLME yöntemi 135 zenginleştirme faktörü ile %7,6 matriks etkisi gösterdi. OS-MIL-DLLME yönteminin seçicilik, sağlamlık, gün içi/günler arası kesinlik ve geri kazanım testi gibi doğrulama parametreleri detaylı olarak incelendi. Yöntemin yeşil analitik ölçeği, analitik yeşillik hesaplama aracı (AGREE) kullanılarak belirlendi. Referans yöntemle birlikte gıdalara ve bitkisel takviye ürünlerine OS-MIL-DLLME yöntemi uygulanarak nicel geri kazanımlar ve istatistiksel olarak güvenilir sonuçlar elde edildi.