Yazar "Kaya, Hilal" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ambalajlı gıda ürünlerinde kullanılan gıda katkı maddelerinin okuryazarlık düzeyine ilişkin bir araştırma: Giresun ili örneği(Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 2024) Kaya, Hilal; Şeker, İbrahim TuğkanGünümüz dünyasında yaşanan teknolojik gelişmeler, bir takım hazır besin maddelerinin üretim ve tüketiminde katkı maddelerini mecburiyet haline getirmiştir. Ambalajlı gıda maddelerinin sürekli tüketiliyor olması zamanla bir takım sağlık sorunlarının oluşumuna da zemin hazırlamıştır. Bu araştırmanın en temel amacı; Giresun ilindeki ambalajlı gıda maddeleri tüketicilerinin paketli gıdalarda bulunan gıda katkı maddelerinin bilinirlik düzeylerinin ortaya çıkartmasıdır. Gerek insan sağlığını yakından ilgilendiriyor olması, gerekse ülkemizin geleceğine yönelik konusu sebebiyle bu araştırma büyük bir öneme sahiptir. Giresun'da tüketicilerin evreni yansıttığı araştırmada veri toplama tekniği olarak anket kullanılmıştır. Gönüllülük esasıyla araştırmaya katılanların, okuyarak anlayarak cevap verdikleri görülen 201 katılımcı araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Katılımcıların gıda katkı maddelerine yönelik bilgi düzeylerinin genel itibariyle iyi düzeyde olduğu, bu maddelerin renk tat koku veren, raf ömrünü uzatan ve ürünü çekici hale getiren maddeler olduğunu düşündükleri görülmüştür. Gıda maddelerinin aroma, renk ve tatlandırıcılar, şeker fosfat vb şuruplardan oluştuğunu düşündükleri belirlenmiştir. Katılımcıların gıda katkı maddelerinin kullanım amacının raf ömrünü uzatmak, tadını ve rengini güzelleştirmek için olduğu şeklinde cevaplar vermişlerdir. Katılımcıların cinsiyetleri açısından katkı maddelerine yönelik görüşlerin farklılığı önemsiz bulunmuştur. Yaş gruplarının katkı maddelerine yönelik bilinçli tüketici görüşleri alt boyutunda farklılığı önemli görülmüş 25-35 yaş aralığındaki katılımcıların daha bilinçli olduğu görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin diğer meslek gruplarına nazaran gıda katkı maddelerine yönelik önlem almayı daha fazla istedikleri belirlenmiştir. Ayrıca katılımcıların eğitim düzeylerinin artması durumunda, katkı maddelerine yönelik bilinçli tüketici görüşlerinin de arttığı ve katkı maddelerine yönelik önlem alınması gerektiğini savundukları belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Ambalajlı Gıda Ürünler, Gıda Katkı Maddeleri.Öğe RELAPSING POLYCHONDRITIS AND STROKE(2024) Kaya, Hilal; Sarıkaya, Ekrem; Yıldız, Özlem Kayım; Doğancı, Alper; Özeç, Ayşe Vural; Yıldız, BülentRelapsing polychondritis is a multisystemic autoimmune disease with a predilection for cartilaginous structures, causing recurrent episodes of chondritis. The most common presentations are auricular and nasal chondritis and arthritis; however, the disease may affect almost every part of body including heart, vessels, tracheobronchial tree and nervous system. Stroke has rarely been reported in patients with relapsing polychondritis. We present a case with stroke, probably due to vasculitis and other typical manifestations of relapsing polychondritis including auricular perichondritis, sensorineural hearing loss and ocular inflammation.