Arşiv logosu
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Koç, Hakan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 19 / 19
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    A PHENOMENOLOGICAL COMPARISON OF THE PERSPECTIVES OF LOCAL PEOPLE LIVING IN TURKEY AND IRAN TOWARDS THE CONCEPT OF “TOURISM”
    (Halit Suavi AHİPAŞAOĞLU, 2024) Afşin, İbrahim; Koç, Hakan; Işkın, Mustafa; Uzun, Adem
    Although it is among the concepts frequently used in tourism research, the concept and perception of tourism is understood in various ways. Tourists form perceptions around destinations, and these perceptions carry tremendous influence when considering one's future travel plans. It is important to realize the power of these perceptions for the development of the tourism industry. Phenomenology is a convenient method to address and understand the rich definitions and perceptions of tourists. The purpose of this study, which uses the Phenomenology pattern as the basic methodological framework, which enables the recognition of the different ways a person can see the world, is to find the basis of the tourism perspective of the local people living in the two tourism regions of Turkey and Iran, with the method of descriptive analysis. In the interviews, phenomenological questions were created, 100 participants were selected from Turkey and 100 participants from Iran by criterion sampling method, and the participants were asked 'What are the first five concepts that come to mind when you say tourism'? and 'Tourism is like...' were asked. The metaphors collected after the interviews were grouped under 7 categories. In line with the categories, it has been concluded that the local people of both countries perceive tourism mainly as economical, remember it with its natural elements, and think in a societal and social relationship.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Afet Eğitimi Konulu Araştırmaların İçerik Analizi Yöntemiyle Değerlendirilmesi
    (2020) Koç, Hakan; Şeker, Gülşah; Evci, Nagihan; Doğan, Mustafa
    Bu araştırma, 2005-2020 yıllarında yayınlanmış afet eğitimi konuluyerli ve yabancı akademik çalışmaların eğilimlerini belirlemeyiamaçlamaktadır. Araştırma kapsamında afet eğitimi ile ilgili literatürtaranmış, yerli ve yabancı olmak üzere toplamda 67 akademikçalışmaya ulaşılmıştır. Ulaşılan çalışmalar konu başlıkları, ele alınanafet türü, çalışmanın yayın yılı, çalışmada yararlanılan araştırmadeseni, çalışmanın veri toplama aracı ve çalışmanın veri analizyöntemine göre genel ve alt kategorilere ayrılarak sınıflandırılmıştır.Konularına göre ele alınan akademik çalışmaların ağırlıklı olarak,afetlere yönelik bilgi düzeyini ve görüşleri belirleme, afetlerinprograma yansımasını saptama ve afet eğitiminin önemine vurguyapma eğiliminde oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmakapsamında incelenen akademik çalışmalarda okul öncesi ve özelbireylerle yürütülen çalışma sayısının nispeten az olduğusaptanmıştır. Ele alınan çalışmalar yöntemlerine göre incelendiğinde;çalışmalarda en çok “Tarama” ve “Doküman İnceleme” yöntemlerininkullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Ele alınan çalışmalarda karmayöntemli bir çalışmaya rastlanmamıştır. En sık kullanılan veri toplamaaraçlarının anket, literatür tarama ve ölçekler olduğu; en az kullanılanveri toplama araçlarının ise kelime ilişkilendirme testi ve başarı testleriolduğu görülmüştür. Veri analizinde yüzde ve frekans değeribelirleme yöntemlerinin sıklıkla tercih edildiği de bu araştırmanınbulguları arasında yer almaktadır. Elde edilen veriler ışığında, afeteğitimi çalışmalarının mevcut hali göz önünde bulundurularak tespitedilen eksikliklerin giderilmesi yönünde birtakım önerilersunulmuştur.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    AN ANALYSIS OF THE PRESENTATION OF TOURISM NEWS ARTICLES IN THE NATIONAL PRINTED MEDIA DURING THE COVID-19 PERIOD (MARCH 15-JUNE 1, 2020)
    (Marmara Üniversitesi, 2021) Koç, Hakan; Depeci, Celal
    The aim of this study is to examine how the tourism sector, which has suffered great losses due to the COVID-19 pandemic, is handled in Turkish national newspapers, the purpose, content, scope and format of tourism news. In order to achieve this aim, the study has examined news articles on tourism in 10 national newspapers in Turkey during the period of the pandemic between 21 March and 1 June 2020. The study has employed criteria for examining the tourism news articles. These criteria are the category of the news article, subject of the news article, type of tourism the news article covers, the page on which it is published, whether the news article has a continuation page, its position on the page, the type and number of images used in the news articles. The researchers have accessed 145 newspaper news articles on tourism in the national print media through the Media Monitoring Center and have evaluated the news articles obtained from there using document analysis. The researchers have categorized and evaluated the news articles using the content analysis method used in qualitative research. The results have revealed that the tourism news articles are widely covered on the economy pages of the newspapers. The study has determined that economic dimension of tourism is at the forefront, and among the tourism types, the newspapers have widely covered the news on sea tourism. The study has observed that tourism news is usually presented to the reader on the inside pages. In addition, the study has determined that virtual tourism news has increased in the newspapers during the pandemic and the study suggests that Turkey’s different tourism riches should be brought into virtual tourism.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Bireylerin Bazı Değişkenler Açısından Günümüz Dünya Sorunlarına İlişkin Tutumlarını Belirlemeye Yönelik Bir İnceleme
    (Ömer Faruk SÖNMEZ, 2020) Koç, Hakan; Dumlu, Gökhan
    Günümüzde insanların ve diğer canlıların hayatını olumsuz yönde etkileyen birçok sorun bulunmaktadır. Hem sorunlara sebep olması hem de sorunlardan etkilenmesi sebebi ile insanların günümüz dünya sorunlarına yönelik tutumları oldukça önemlidir. Bu çalışmada bireylerin günümüz dünya sorunlarına yönelik tutumları ile yaş grupları, cinsiyet, gelir düzeyi ve takip edilen haber kaynakları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu Sivas ilinde ikamet eden farklı yaşlardaki 240 birey oluşturmaktadır. Araştırma tarama modeli ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak “Günümüz Dünya Sorunları Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Çalışmanın istatistiksel analizi SPSS 25 programı ile yapılmıştır. Ölçekten elde edilen bağımlı değişkene ilişkin veriler her bir değişkenin düzeyinde normal dağılım göstermediği için nonparametrik istatistik uygulanmış ve verilerin analizinde betimsel istatistik, ilişkisiz örneklem için Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testi teknikleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre bireylerin içinde bulundukları yaş grupları ve cinsiyet değişkeni ile günümüz dünya sorunlarına yönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişki olduğu, gelir düzeyleri ve takip ettikleri haber kaynakları arasında ise günümüz dünya sorunlarına yönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Covid-19 Döneminde Ulusal Yazılı Basında Bulunan Turizm İçerikli Haberlerin Sunumuna Yönelik Bir Analiz (15 Mart- 1 Haziran 2020)
    (2021) Koç, Hakan; Depeci, Celal
    Bu çalışmanın amacı, Covid-19 pandemisi nedeniyle büyük kayıplar yaşayan turizm sektörünün Türkiye’de Türkçe yayın yapan ulusalgazetelerde nasıl ele alındığını, turizm içerikli haberlerin ne amaçla verildiğini, turizm haberlerinin içeriğinin, kapsamının ve biçimininne olduğunu incelenmektir. Bu amaca ulaşabilmek için pandeminin 21 Mart- 01 Haziran 2020 tarihleri arasındaki sürecinde Türkiye’deTürkçe yayın yapan 10 ulusal gazetede doğrudan turizmi konu alan haberler incelenmiştir. Turizm haberleri yer aldığı kategori, konusu,kapsadığı turizm türü, yayınlandıkları sayfa, devam sayfasına gönderilme durumu, sayfadaki konumu, haber metinlerinde kullanılangörsel türü ve sayısı gibi kriterler ışığında incelenmiştir. Ulusal yazılı basında yer alan turizm içerikli 145 gazete haberine Medya TakipMerkezi’nden ulaşılmış ve buradan elde edilen haberler doküman incelemesiyle değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında incelenenhaberler kategorilere ayrılmış ve nitel araştırmalarda kullanılan içerik analizi yönteminden yararlanarak değerlendirilmiştir. Çalışmanınbulgularına göre, turizm haberlerine gazetelerin ekonomi sayfalarında daha fazla yer verilmiştir. Gazetelerde yer alan turizmhaberlerinde, turizmin ekonomik boyutunun ön plana olduğu ve turizm türleri içerisinde deniz turizmine gazetelerde daha fazla yerverildiği tespit edilmiştir. Turizm haberlerinin okuyucuya genellikle iç sayfalarda sunulduğu görülmüştür. Ayrıca çalışmanın bulgularınagöre pandemi döneminde gazetelerde sanal turizm haberlerinin arttığı saptanmış ve ülkemizin farklı turizm zenginliklerinin sanalturizme kazandırılması önerilmiştir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    COVİD-19 PANDEMİSİ SÜRECİNDE BASINDA YER ALAN TURİZM HABERLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
    (Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 2021) Yaba, Mevsim; Koç, Hakan
    Koronavirüs Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkıp Dünya’nın diğer kentlerine yayılıp, binlerce insanın ölümüne ve milyonlarca insanın hastalanmasına neden olmuştur. Bu çalışmada amaç; Covid-19 Pandemisi nedeniyle Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü, alınan kapsamlı tedbirlerin ve ülke sınırlarının kapatılmasının başlangıcı sayılan 11 Mart 2020 tarihi ile “yeni normal” olarak adlandırılan dönemin başlangıcı 1 Haziran 2020 tarihleri arasında Türkiye’de ve Dünya’da turizm haberlerinin medyada yer alış biçimi ele alınmıştır. Bu amaca ulaşabilmek için Türkiye’de Türkçe yayın yapan ulusal gazeteler irdelenmiştir. Doküman incelemesi yolu ile elde edilen 350 veri, içerik analizi yöntemi ile 1 genel kategori, 5 özel kategori ve 10 alt kategoriye ayrılmıştır. Araştırma sonuçları arasında; Covid-19 ve turizm konulu haberlerin çoğunda ülke sınırlarının kapatılması, seyahat kısıtlamaları, turizm sezonunun geç başlaması ve buna bağlı olarak olumsuz ekonomik etkilerden ve Covid-19 ve turizm konulu haberlerde yeni hastanelerin açılması ile sağlık turizmine olan olumlu etkiden sıkça bahsedildiği tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, Covid-19 Pandemisi nedeniyle turizm faaliyetlerinin yanında kültür ve spor faaliyetlerinin de olumsuz etkilendiği ve Covid-19 Pandemisi nedeniyle turizmin şeklinin de değişeceği; alternatif turizm türlerinin ön plana çıkacağı öngörülmüştür.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    EXPERIENTIAL MARKETING IN WINTER TOURISM THE RELATIONSHIP BETWEEN SATISFACTION AND INTENTION TO RECOMMEND: ERCIYES SKI RESORT EXAMPLE
    (Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 2023) Çellik, Kübra; Koç, Hakan
    The aim of the research is to try to determine the relationship of experiential marketing with customer satisfaction and recommendation intention in winter tourism, which is one of the most important alternative tourism types, with the returns provided by contributing to the spread of tourism throughout the year. In the study, local and foreign visitors staying in mountain hotels and city hotels located in the Erciyes Ski Resort, which provides services for winter tourism, were selected as the universe and as a sample. January Dec March 2022, a total of 392 survey data were obtained from the participants, but 10 of them were considered invalid and 382 surveys were included in the analysis. SPSS Version 26 program was used in the analyses. The normality test was applied to the data first and it was found that they did not show a normal distribution. For this reason, non-parametric tests were used. In the study, Mann-Whitney U Test was used for pairwise comparisons analysis, Kruskal-Wallis H Analysis of Variance was used for multiple comparisons analysis, and Spearman Correlation Analysis was used to determine the direction and level of relationship between variables. As a result of the analyzes, it was determined that the perceptions of experiential marketing, customer satisfaction and intention to recommend did not differ according to the demographic characteristics of the participants. As a result of the analysis, it was also determined that all five dimensions of experiential marketing in winter tourism have a significant and positive relationship with customer satisfaction and intention to recommend, and there is a significant and positive relationship between customer satisfaction and intention to recommend.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    İNTERAKTİF HARİTALARIN VE KAREKOD UYGULAMALARININ COĞRAFYA EĞİTİMİNDE KULLANILMASI
    (Ömer Faruk SÖNMEZ, 2023) Çiğdem, Gamze; Koç, Hakan
    Bu çalışmada interaktif haritalar ve karekod uygulamalarının coğrafya eğitiminde kullanımının etkilerini araştırmaya ve öğrencinin akademik başarısına katkısı tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla 10. sınıf coğrafya dersi müfradatında yer alan “Türkiye’deki yer şekillerini temel özellikleri ve dağılışı açısından değerlendirir” kazanımı doğrultusunda interaktif haritalar ve bu haritalara ait karekodlar oluşturulmuştur. Çalışma ön test son test kontrol gruplu deneysel tabanlı desenle gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubunu Sosyal Bilimler Lisesi 10. sınıf seviyesinde eğitim gören 58 öğrenci oluşturmaktadır. İnteraktif harita ve karekodlarla eğitim gören deney grubu (N=29) geleneksel eğitim öğretim yöntemleri ile eğitim gören kontrol grubu (N=29) şeklinde atanmıştır. Çalışmada araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi ve Koç ve Demir (2013) tarafından geliştirilen coğrafya tutum ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubuna uygulama öncesinde ve sonrasında uygulanan başarı testinin KR-20 güvenilirlik katsayısı 0.82 olarak hesaplanmıştır. Araştırma neticesinde interaktif harita ve karekodlarla ders işlenen deney grubu öğrencilerinin ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Uygulama sonucunda interaktif harita ve karekodlarla verilen eğitimin öğrencilerin coğrafya dersine karşı tutumlarına olumlu bir katkı yapmadığı tespit edilmiştir. Çalışmada interaktif haritaların ve karekod uygulamalarının coğrafya eğitiminde birlikte kullanılması önerilmiştir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Sivas ilinde bal üreticilerinin sorunları ve çözüm önerileri
    (Abdulkadir UZUNÖZ, 2020) Koç, Hakan; Ergün, Abdulkadır; Kartal, Fatih
    Arıcılık faaliyetinin yeryüzünde ilk olarak hangi tarihte yapılmaya başlandığı bilinmemekle birlikte yapılan araştırmalar bu faaliyetin milattan önceki dönemlere kadar dayandığını ortaya koymaktadır. 17. yüzyıla kadar ilkel bir şekilde yürütülen bu faaliyet, bu yüzyılda arıcılık alanında meydana gelen bir takım gelişmelerle modern bir şekilde yapılmaya başlanmış ve günümüzde dünya genelinde önemli bir tarımsal faaliyet haline gelmiştir. Dünya genelinde bu faaliyetin yürütüldüğü önemli alanlardan biri de Türkiye’dir. Dünya Tarım Örgütü (FAO)’nün 2018 yılı verilerine göre Türkiye kovan sayısı bakımından Hindistan ve Çin’den sonra üçüncü sırada, bal üretiminde ise Çin’den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Büyük ölçüde doğal şartlara bağlı olarak yürütülen arıcılık faaliyetleri açısından Türkiye sahip olduğu topografya, iklim, bitki örtüsü ve su kaynakları açısından büyük bir potansiyele sahip olup, hemen hemen Türkiye’nin her bölgesinde bu faaliyet yürütülmektedir. Türkiye’de bu arıcılık faaliyetleri açısından öne çıkan alanlardan biri de Sivas İl’idir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun 2019 yılı verilerine göre Sivas İli Ordu, Muğla ve Adana’dan sonra en fazla bal üretiminin gerçekleştirildiği dördüncü ildir. Bu çalışmada da Sivas İl’indeki bal üreticilerinin bu faaliyeti yürüttükleri sırada karşılaştıkları sorunları tespit ederek, bu sorunlara çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda Sivas İl’inde en fazla bal üretiminin gerçekleştirildiği ilçelerden olan Yıldızeli, İmranlı, Koyulhisar, Gürün ve Divriği ilçelerinde toplam 164 bal üreticisi ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşme yapılan bal üreticilerine saha gezileri sırasında random yoluyla ulaşılmış ve araştırmacılar tarafından önceden hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formunda yer alan sorular yöneltilmiştir. Bal üreticilerinin bu sorulara vermiş oldukları cevaplar belirli temalar altında analiz edilerek, sorunlar ortaya konmuş ve bu sorunlara çözüm önerileri sunulmuştur.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Sivas İli’nde Şeker Pancarı Üreticilerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri
    (2018) Koç, Hakan; Ergün, Abdulkadir; Kartal, Fatih
    Sivas İli, ülkemizde en fazla şeker pancarı üretiminin yapıldığı ilk on ilinden biridir. “Sivas İli’nde şeker pancarı üreticilerinin sorunları ve çözüm önerileri” adlı bu çalışmada şeker pancarı üreticileri ile ilgili olarak çeşit seçimi, don olaylarına karşı aldıkları önlemler, şeker pancarı üretim alanlarında karşılaşılan yabani ot ve hastalıklar, sulama yöntemleri, gübre tercihi, pazarlama ve kota uygulaması ile ilgili alt problemler belirlenmiş ve bu problemlere yönelik cevaplar aranmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden görüşme ve arazi saha gözlemleme yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. Görüşmede yarı yapılandırılmış anket formu kullanılmıştır. Araştırma sahasında şeker pancarı üreticileri ile yapılan görüşmelerden, çeşit seçiminde verim faktöründen başka tohum pazarlaması yapan firma temsilcilerinin de etkili olduğu tespit edilmiştir. Don olaylarına karşı üreticilerin ekim zamanı geciktirerek tedbir aldığı, bu yöntemden başka herhangi bir tedbirlerinin olmadığı belirlenmiştir. Şeker pancarı üretim sahalarında sirken, yaban yulafı, köygöçüren, hardal gibi ot türleri ile hastalıklardan ise rhizactonia (kök çürüklüğü), cercospora (yaprak lekesi), erysiphe betae (külleme) ve rhizomania (kök sakallanması) gibi hastalıklara rastlanılmıştır. Şeker pancarı üretim alanlarında yapılan sulama sayısını iklim şartları belirlemektedir. Yapılan bilinçsiz sulama ile bazı su kaynaklarının kuruduğu gözlemlenmiştir. Araştırma sahasında görüşme yapılan şeker pancarı üreticileri pazarlama sorunlarının bulunmadığını belirtirken, kota uygulamasını ise kendileri için büyük bir sorun olarak görmektedirler.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    THE ACTIVITIES MAKING STUDENTS ACTIVE DURING TEACHING PROCESS AND GEOGRAPHY TEACHING DEPENDING ON ACTIVITIES
    (Tokat Gaziosmanpasa University, 2010) Koç, Hakan; Aksoy, Bülent; Sönmez, Ömer Faruk; Yeşiltaş, Erkan
    Educational scientists have sought to develop educational systems of their countries in current time. Such a seeking aims at educating students as equipped individuals in every aspect without melting them in a pot depending on their mental and physical differences, their features of age periods and their needs. The most criticized aspect of classical educational approaches is that they regard students as the ones who only speak when permitted, write when permitted or read when permitted, as those away from critical thinking and not inquiring. Within this perspective, a constructivist learning approach aiming at making students active at learning and teaching process has become so crucial recently. It is likely to train students and individuals who are able to think through forming information, commenting on it and reorganizing what he has learned and to solve problems. However, such a change could only be obtained by making students more active within educational system. In this context, active learning defined as learning through experiencing is a form of learning containing educational methods in which students are participated into the active process.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    The effect of differentiated instruction in geography course on students’ academic achievement and attitude towards the course
    (Marmara University, 2024) Karabulut, Yağmur; Koç, Hakan
    maps by making use of the elements that make up the map”, “Explains the methods and techniques used in transferring information to maps” and “Explains the methods and techniques used in the representation of landforms on maps” in the 9th grade geography course “Map Knowledge” has an effect on students’ academic achievement and attitude towards the course.The research was conducted using the quasi-experimental design model of the experimental method within quantitative research.The research was conducted with 104 9th grade students in Sivas province in the 2022-2023 academic year.The data obtained from the participants were analyzed with SPSS 25.00 package program.According to the analysis results obtained from the research; it was concluded that the use of differentiated instruction method in geography course increased academic achievement but did not create a significant difference in attitude towards the course. As a result of the positive effect of differentiated instruction method on academic achievement, it is suggested by the researcher/researchers that this method can be integrated into other subjects and achievements of the geography course.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    The effect of service quality on customer loyalty in food and beverage businesses
    (Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, 2022) Beşcanlar, Soner; Koç, Hakan
    The food and beverage industry is an intensely competitive industry, and it is getting harder and harder to achieve customer satisfaction and gain customer loyalty in this industry. Customer loyalty is a concept related to the quality of the services offered by the business, and customers' evaluations of the quality of the service they receive can affect the level of loyalty. The aim of this study is to examine the effect of perceived service quality on customer loyalty in food and beverage businesses. The survey, which is one of the quantitative research methods, was conducted with 486 customers in 14 food and beverage businesses located in the city center of Yozgat. In the study, it was examined whether the service quality perceptions and loyalty status of the participants differ in terms of demographic variables. Accordingly, it has been determined that there is a significant difference between the perceived service quality according to the demographic variables such as age, education level, income status and occupation, while there is no significant difference between the perceived service quality according to the gender status of the customers. In addition, as the perceived service quality of customers coming to food and beverage businesses increases, the act of coming back to the business increases. Similarly, it has been determined that there is a positive and significant relationship between customers' perceptions of service quality and customer loyalty.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    The perception of the European union in the mind map of students having education in Turkey
    (2012) Aksoy, Bülent; Koç, Hakan
    Every individual can code natural and human facts in to an empty paper with the geography education but quality and quantity of geopgraphic details differ greatly from person to person. From this point of view, mind maps are giving important clues about how individuals think differently about the same areas and places. The purpose of this research is to determine the EU perception in the minds of Turkish and foreign college students and the factors which affect this perception. Descriptive scanning method was used in this research which intends to appreciate the EU perception. Scanning patterns is the research approach which intend to depict an existing or former situation. Undergraduate students who studied in state and foundation universities in 2010-2011 school year in Ankara form the system of this research. 286 Turkish, 228 foreign, 514 in total undergraduate students from these universities which were chosen randomly form the sample of the research. In the research, survey was used as data collection tool to measure the European Union perception in the mind map of the participators. The students were asked to show the member and candidate countries of European Union. Participants' scores were obtained by giving 1 point for each accurate country they showed on the map. The datas were transferred to a computer by using SPSS 15.0 package program. In the analysis of the datas, frequency, arithmetic average value was used, t-Test and simplex variance analysis (ANOVA) technics were applied. ?=.05 level of significance was used in interpretation and analysis of datas. According to research evidences EU perception percentage points of college students differ in genger, ethnicity, faculties they are studying but the effect of where college students live and age are similar on the points of EU perception. The college students who participate in the research generally follow history, politics, art, health and sports editions while environment, economy and other editions are being followed less.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    TÜRKİYE ŞEKERPANCARI ÜRETİMİNDE SİVAS İLİNİN YERİ VE ÖNEMİ
    (2018) Ergün, Abdulkadir; Koç, Hakan; Kartal, Fatih
    Dünya genelinde şeker üretimi genel olarak şeker kamışından veşeker pancarından elde edilmektedir. Coğrafi konumu gereği ülkemizdeşeker üretimi nişasta bazlı şeker üretimi (NBŞ) dışında sadece şekerpancarı bitkisinden gerçekleştirilmektedir. Bu araştırma şekerinhammadde kaynaklarından biri olan şeker pancarı üretimineodaklanmıştır. Araştırmanın amacı; Türkiye şeker pancarıüretiminde Sivas İli’nin yeri ve önemini tespit etmektir. Bu amaçdoğrultusunda; şu alt problemler belirlenmiş ve bu problemlereyönelik cevaplar aranmıştır:A. 2017 yılında Türkiye şeker pancarı üretimi ne kadardır?B. TÜİK verilerine göre 2017 yılında Sivas İli’nin şeker pancarıüretimi ne kadardır? Sivas İli, yıllar itibariyle Türkiye şeker pancarıüretimin yüzde kaçını gerçekleştirmiştir?C. Sivas İli’nde şeker pancarı üretiminin ilçelere göre dağılımınasıldır? Bu dağılımda etkili olan coğrafi esaslar nelerdir?Araştırma tarama yöntemi ile yürütülmüştür. İstatiksel yöntemolarak ilişkisel analiz (Korelasyon) yöntemi kullanılmıştır. Türkiyeİstatistik Kurumu verilerine göre 2017 yılında Türkiye’de 21.149.020 tonşeker pancarı üretilmiştir. Sivas İli aynı yıl içerisinde 827.745 ton üretim ile Türkiye şeker pancarı üretiminin %3,91’lik kısmını gerçekleştirmiştir.Bu verilere göre Sivas İli, 2017 yılında Türkiye’de en fazla şeker pancarıüretiminin yapıldığı ilk on ilinden biridir. Sivas İli’nde şeker pancarıtarımı Akıncılar, Altınyayla, Gemerek, Kangal, Merkez, Suşehri, Şarkışla,Ulaş ve Yıldızeli ilçelerinde düzenli bir şekilde yapılmaktadır. En fazlaüretim, Gemerek Şarkışla ve Ulaş ilçelerinde gerçekleştirilmektedir. Builçelerin yanısıra bazı dönemlerde Divriği, Gölova, Koyulhisar ve Zarailçelerinde de şeker pancarı tarımı yapılmıştır. Doğal coğrafyafaktörlerinden klimatolojik, jeomorfolojik, edafik ve hidrolojik faktörlerildeki şeker pancarı tarımını etkilemektedir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Uygulamalı Sivas Mutfağı
    (SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI, 2022) Koç, Hakan; Şeker, İbrahim Tuğkan; Hastaoğlu, Emre; Özkan Önem, Esra; Yıldız, Muhammed; Altıntaş, Bayram; Yıldız, Alim
    Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 1974 yılından beri eğitim, öğretim, araştırma ve toplumsal fayda sağlamak amaçlarıyla ortaya koyduğu tüm faaliyetlerde ''Gelenekten Geleceğe'' iz bırakmayı hedeflemektedir. Geleneklerimizi yaşamak ve yaşatmak, toplumsal ve kurumsal sorumluğumuz olduğu gibi, teknolojiyi kullanarak, bu değerleri geleceğe de taşımamız gerekmektedir. Atalarımızın nasihatlerinde de yerini almış olan ''geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez '' sözünü esas alarak Ülkemizin ve Şehrimizin geleceği için çalışmayı ve üretmeyi sürdürüyoruz.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Vatanseverlik Değeri İle Çoklu Zekâ Alanları Arasındaki İlişkiyi Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma
    (Abdulkadir UZUNÖZ, 2020) Koç, Hakan; Keleş, Merve
    Toplumda bir takım sorunların baş göstermesi yüzünden; son yıllarda en çok üzerinde durulan konulardan birisi de değerler eğitimidir. Yaşadığımız toplumda insanlar; barış, adil olma, vatansever olma gibi değerlere yeterince sahip çıkamamakta dolayısıyla günlük hayatta uyumsuzluk, topluma entegre olamama gibi bazı sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Böyle sorunların önüne geçmek adına eğitimin öncelikli olarak işe koyulması kaçınılmazdır. Eğitimde birçok teoriler sorunlarla başa çıkmada ya da beceri ve değerlerin öğretilmesinde etkili olabilmektedir. Bu teorilerden birisi Gardner’ın çoklu zekâ kuramıdır. Bu kuram eğitimde birden fazla zekâya hitap edilmesi yolunda etkili bir araç olmuştur. Değerler ile zihin arasındaki ilişkinin bulunması toplumda var olan sorunların çözülmesine katkı sağlayabilmektedir. Vatanseverlik değeri öğretim programında yer alan bir değerdir. Vatanseverliğin literatürdeen fazla üzerinde durulan boyutları kör ve yapıcı vatanseverliktir. Bu araştırmanın amacı üniversitede öğrenim gören bireylerin çoklu zekâ alanları ile vatanseverlik değeri arasında bir ilişkinin olup olmadığını tespit etmektir. Araştırma, ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Sivas ilindeki 2018-2019 öğretim yılı Cumhuriyet Üniversitesi halkla ilişkiler ve tanıtım, PDR, beden eğitimi, veterinerlik, matematik, resim, Türkçe ve müzik öğretmenliği bölümü öğrencilerinden 238’i kadın ve 162’si erkek olmak üzere toplam 400 kişi oluşturmaktadır. Yazıcı ve F. Yazıcı (2010)’ nın yaptığı “yurtseverlik tutum ölçeği” ile Saban (2002)’ın “Çoklu Zekâ Alanlarında Kendini Değerlendirme Envanteri” kullanılmıştır. Verilerin analizinde Korelasyon, regresyon ve fark testleri kullanılmıştır. Veriler normal dağılım göstermediğinden fark testlerinden Mann–Whitney U Testi ve Kruskal Wallis Testi yapılmıştır. Sonuçlara göre; öğrencilerin çoklu zekâ alanları ile vatanseverlik (kör vatanseverlik/yapıcı vatanseverlik) tutumları arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki bulunmuştur
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Yukarı Kızılırmak Havzası'nın İklimi
    (2012) Sağdıç, Mustafa; Koç, Hakan
    Yukarı Kızılırmak Havzası’nda karasal iklim koşulları etkilidir. Gemerek’ten Zara’ya doğru yükseltinin artmasına paralel olarak iklimsel parametrelerde önemli değişmeler gözlenir.Yıllık ortalama sıcaklık Gemerek’te 9,6°C iken, Zara’da 8,6°C’ye kadar düşmüştür. Havzadarüzgâr sistemleri genel hava dolaşımı ve ana topografik hatlar doğrultusunda gelişimgöstermektedir. Havza genelinde İç Anadolu karasal yağış rejimi hâkimdir. Yıllık yağışmiktarı Gemerek’te 401 mm iken, Zara’da 525,7 mm’ye yükselmiştir. En fazla yağışilkbaharda, Nisan ve Mayıs aylarında düşer. İlkbahar’dan sonra en yağışlı aylar kışaylarıdır. Kış aylarının payı Gemerek’ten Zara’ya doğru azalmıştır
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Yukarı Kızılırmak Havzası’nda ırmak sularının tarımda sulama amaçlı kullanım özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
    (Türk Coğrafya Kurumu, 2018) Koç, Hakan; Doğru, Derya; Han, Emre
    Bu araştırmanın amacı; Yukarı Kızılırmak Havza sınırları içerisinde,  Kızılırmak’ın, tarımsal sulama amaçlı kullanım özelliklerini Wilcox ve ABD tuzluluk diyagramlarına göre belirlemek ve bu havza sınırları içerisindeki Kızılırmak’ın kimyasal özelliklerine etki eden coğrafi faktörleri tespit etmektir. Araştırma sahasından veriler birincil kaynaklardan (su numunesi, toprak numunesi ve kayaç numunesi) ve ikincil kaynaklardan (meteorolojik veriler, Devlet Su İşleri 19. Bölge Sivas Müdürlüğünden alınan su analiz raporları vb.) temin edilmiştir. Su numunelerin tarımda sulama amaçlı kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek için Wilcox ve ABD tuzluluk diyagramlarından yararlanılmıştır. Toprak analiz sonuçları betimsel analiz yöntemine göre değerlendirilmiştir. Sivas Meteoroloji İl Müdürlüğünden alınan meteorolojik veriler, Thornthwaite iklim sınıflaması yöntemine göre değerlendirilmiş ve su bilançoları hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda aşağıdaki bulgu ve sonuçlara ulaşılmıştır: 1. Alınan su numunelerinden Yukarı Kızılırmak Havza sınırlarındaki ırmak suyunun, Wilcox ve ABD tuzluluk diyagramlarına göre değerlendirmeleri sonucunda, Kızılırmak suları kaynağında yumuşak ve içilebilir durumda iken Zara ilçesinde başlayarak özellikle de Hafik ilçesinden sonra Kayseri il sınırına kadar sulama suyu olarak kullanılması şüpheli uygun değil veya kullanılmaması uygun olmayan sular sınıfına girmektedir. 2. Araştırma sahasından alınan kayaç numuneleri değerlendirildiğinde; Zara'dan Kayseri il sınırına kadar ise havzanın büyük bir kısmının jips serilerinden oluşması suların çok yüksek tuzlu ve acı olmasına neden olmuştur. Bu durum Kızılırmak sularının tarımda sulama amaçlı kullanımını olumsuz yönde etkilemiştir. 3. Kızılırmak ve onu besleyen kollara yağış yaz mevsimlerinde yeterince yağış girmediğinden dolayı Kızılırmak sularındaki tuzlar seyrelememekte ve bölgede yaşanan kuraklık Kızılırmak'ta ki tuz miktarını yaz aylarında artırmaktadır. Bu durum Kızılırmak suyunun yaz aylarında tarımsal sulama amaçlı yeterinde yararlanılamamasına sebep olmaktadır.

| Sivas Cumhuriyet Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Sivas, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim