Besinsel yağ asitlerinin ve açlığın Cyprinion macrostomus Heckel, 1843’un kas dokusu yağ asidi bileşimine etkisi
Abstract
Kangal Balıklı Kaplıcasında (Sivas) 35±0.5° C sıcaklıkta dogal olarak yasayan Cyprinion macrostomus Heckel, 1843’un 35 ve 24°C sıcaklıkta beslenmesi ve aç bırakılması suretiyle kas dokusu yag asidi bilesiminde meydana gelen degisimler arastırılmıstır. 35°C sıcaklıkta beslenen ve aç bırakılan balıkların yag asidi bilesiminde kalitatif olarak bir degisiklik meydana gelmemistir. 24°C sıcaklıkta beslenen ve aç bırakılan balıklarda ise besinde bulunmayan dokosapentaenoik asit (C22:5) ve dokosahekzaenoik (C22:6) asitin sentezlenebildigi ve linoleik asit (C18:2) yüzdesinin çok azaldıgı saptanmıstır. 35 ve 24°C sıcaklıkta beslenen ve aç bırakılan balıklarda en fazla degisime ugrayan yag asitlerinin uzun zincirli asırı doymamıs yag asitleri oldugu sonucu ortaya çıkmıstır (C18:2, C18:3, C20:3, C22:4, C22:5, C22:6). Kangal Balıklı Kaplıcasında 35°C de yasayan C. macrostomus ‘ların üremelerinin verimli olmadıgı bilinmektedir. Bu balıkların 24°C de yaşamaları asırı doymamıs yag asitlerini sentezleyebildiklerini göstermistir. Bu sıcaklıkta bu yag asitlerini sentezleyebilmeleri üremelerini de verimli hale getirilebileceğinin bir göstergesi olabilir. Variations in the fatty acids compositions of muscle tissue, due to starving and feeding Cyprinion macrostomus (Heckel, 1843) at 35 and 24°C which naturally lives at 35±0.5°C in the Kangal Thermal Spring (Sivas) were investigated. No qualitative variation took place in the fatty acid composition of the fish which were fed and starved at 35°C. As far as the fish which were fed and starved at 24°C were concerned, it has determined that docosapentaenoic acid (C22:5) and docosahexaenoic acid (C22:6), which are not found in food could be synthesized and linoleic acid (C18:2) percentage was drastically decreased. According to the results, it can be concluded that the most changes took place in the long chain high unsaturated fatty acids at 35 and 25°C (C18:2, C18:3, C20:3, C22:4, C22:5, C22:6). It is known that the reproduction of C. macrostomus living at 35°C in the Kangal Thermal Spring is not very productive. It has been shown that under controlled temperature at 24°C, these fish could synthesize polyunsaturated fatty acids. The synthesis of these fatty acids at the latter temperature could be an indicator of higher rate of reproduction of the fish.
Source
Turkish Journal of BiologyVolume
23Issue
3URI
http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TlRJME5qRXg=https://hdl.handle.net/20.500.12418/1147
Collections
- Makale Koleksiyonu [3404]
- Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TRDizin [3395]