dc.contributor.author | M. Ali Akpınar | |
dc.date.accessioned | 23.07.201910:49:13 | |
dc.date.accessioned | 2019-07-23T16:20:08Z | |
dc.date.available | 23.07.201910:49:13 | |
dc.date.available | 2019-07-23T16:20:08Z | |
dc.date.issued | 1999 | |
dc.identifier.issn | 1300-0152 | |
dc.identifier.uri | http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TlRJME5qRXg= | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12418/1147 | |
dc.description.abstract | Kangal Balıklı Kaplıcasında (Sivas) 35±0.5° C sıcaklıkta dogal olarak yasayan Cyprinion macrostomus Heckel, 1843’un 35 ve 24°C sıcaklıkta beslenmesi ve aç bırakılması suretiyle kas dokusu yag asidi bilesiminde meydana gelen degisimler arastırılmıstır. 35°C sıcaklıkta beslenen ve aç bırakılan balıkların yag asidi bilesiminde kalitatif olarak bir degisiklik meydana gelmemistir. 24°C sıcaklıkta beslenen ve aç bırakılan balıklarda ise besinde bulunmayan dokosapentaenoik asit (C22:5) ve dokosahekzaenoik (C22:6) asitin sentezlenebildigi ve linoleik asit (C18:2) yüzdesinin çok azaldıgı saptanmıstır. 35 ve 24°C sıcaklıkta beslenen ve aç bırakılan balıklarda en fazla degisime ugrayan yag asitlerinin uzun zincirli asırı doymamıs yag asitleri oldugu sonucu ortaya çıkmıstır (C18:2, C18:3, C20:3, C22:4, C22:5, C22:6). Kangal Balıklı Kaplıcasında 35°C de yasayan C. macrostomus ‘ların üremelerinin verimli olmadıgı bilinmektedir. Bu balıkların 24°C de yaşamaları asırı doymamıs yag asitlerini sentezleyebildiklerini göstermistir. Bu sıcaklıkta bu yag asitlerini sentezleyebilmeleri üremelerini de verimli hale getirilebileceğinin bir göstergesi olabilir. | en_US |
dc.description.abstract | Variations in the fatty acids compositions of muscle tissue, due to starving and feeding Cyprinion macrostomus (Heckel, 1843) at 35 and 24°C which naturally lives at 35±0.5°C in the Kangal Thermal Spring (Sivas) were investigated. No qualitative variation took place in the fatty acid composition of the fish which were fed and starved at 35°C. As far as the fish which were fed and starved at 24°C were concerned, it has determined that docosapentaenoic acid (C22:5) and docosahexaenoic acid (C22:6), which are not found in food could be synthesized and linoleic acid (C18:2) percentage was drastically decreased. According to the results, it can be concluded that the most changes took place in the long chain high unsaturated fatty acids at 35 and 25°C (C18:2, C18:3, C20:3, C22:4, C22:5, C22:6). It is known that the reproduction of C. macrostomus living at 35°C in the Kangal Thermal Spring is not very productive. It has been shown that under controlled temperature at 24°C, these fish could synthesize polyunsaturated fatty acids. The synthesis of these fatty acids at the latter temperature could be an indicator of higher rate of reproduction of the fish. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Biyoloji | en_US |
dc.title | Besinsel yağ asitlerinin ve açlığın Cyprinion macrostomus Heckel, 1843’un kas dokusu yağ asidi bileşimine etkisi | en_US |
dc.title.alternative | Effect of dietary fatty acids and starvation on the fatty acid composition in the muscle tissue of Cyprinion macrostomus Heckel, 1843 | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Turkish Journal of Biology | en_US |
dc.contributor.department | Sivas Cumhuriyet Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.volume | 23 | en_US |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.endpage | 317 | en_US |
dc.identifier.startpage | 309 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US] |