Sivas’ın Gastronomi Kenti Kriterleri Açısından Değerlendirilmesi
Date
2023Metadata
Show full item recordCitation
ÖZKAN ÖNEM ESRA, KARACA ŞÜKRAN (2023). Sivas’ın Gastronomi Kenti Kriterleri Açısından Değerlendirilmesi. Ases Kayseri International Scientific Research Conference, 226-235.Abstract
Şehirlerin tarihi ve kültürel mirasına dikkat çekmek üzere 2004 yılında UNESCO tarafından
gündeme getirilen Yaratıcı Şehirler Ağı programı kapsamında şehirlerin sahip olduğu
karakteristik özellik temalarından birisi de gastronomidir. Gastronomi temasıyla bu ağa dâhil
olan şehirler, gastronomi alanında sürdürülebilir kalkınma stratejileri geliştirmekte ve ağ
içindeki diğer şehirlerle işbirliği yaparak deneyimlerini paylaşmaktadırlar. Bu ağ, kültürel
çeşitliliği, yaratıcılığı ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek amacıyla şehirlerarasında bir
platform sağlamaktadır. Aynı zamanda, bu şehirler uluslararası düzeyde daha fazla tanınırlık
elde ederek turizm ve kültürel değişim alanlarında da önemli bir role sahip olurlar. Türkiye’de
gastronomi şehri unvanı alan Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar bu alanda önemli gelişmeler
kat etmiştir. Bu unvanlar, şehirlerin sadece geçmişlerine değil, aynı zamanda geleceklerine
yönelik taahhütlerini de vurgulamaktadır. Bu sayede şehirler, kendi kimliklerini koruyarak
uluslararası bir platformda daha geniş bir kitleye hitap edebilmektedirler. Sonuçta şehirlerin
bilinirliliği artmakta ve özellikle gastronomi turizminde söz sahibi destinasyonlar haline
gelmektedirler.
UNESCO şehirlerin bu tema altında değerlendirilebilmesi için bazı kriterler belirlemiştir. Bu
kriterler arasında gastronomik zenginlik ve çeşitlilik ilk sırayı almaktadır. Şehrin yerel gıda
ürünlerinin, yemeklerinin, geleneksel tariflerinin ve gastronomik özelliklerinin belirgin olması
beklenmektedir. Yöresel yemek kültürünün, ulusal ve uluslararası boyutta çeşitlilik ve
zenginlik sunması istenmektedir. Sürdürülebilir gıda üretimi, gastronomi kentlerinden beklenen
bir diğer özelliktir. Gıda üretiminde çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik önemli bir
rol oynamaktadır. Yerel üreticilerin ekonomik olarak güçlenmesine katkı sağlamak üzere yerel
gıda zincirinin desteklenmesi gastronomi kentlerinden beklenen bir diğer özelliktir. Tanıtım
açısından önemli yeri olan gastronomi etkinlikleri ve festivallerin düzenlenmesi, gıda mirasının
korunması, şehrin gastronomik çeşitliliğini artırmak üzere yaratıcı mutfak uygulamaları,
modern gastronomi trendleri ve geleneksel tariflerin yeniden yorumlanması çalışmaları, yerel
halkın katılımının sağlandığı projeler ve etkinliklerin yapılması ve gastronominin şehir
turizmine entegre edilmesi gibi kriterlerin hali hazırda karşılanıyor olması gerekmektedir.
Bu araştırma geniş bir gastronomik çeşitliliğe sahip olan, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı
Sivas ilinin gastronomi kenti kriterleri açısından değerlendirilebilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu
amaçla şehrin hali hazırda sahip olduğu gastronomik unsurların ortaya konulması için valilik,
belediye, il kültür müdürlüğü, yerel gazete ve kuruluşların (sanayi odası, lokantacılar birliği
vb.) internet siteleri üzerinden veri taraması yapılmıştır. Aynı zamanda Türkiye’deki
gastronomi şehri unvanı almış olan şehirler ile karşılaştırmalar yapılmıştır. Elde edilen veriler niteliksel veri analizi ile kategorize edilmiştir. Bu veriler ışığında gastronomi kenti kriterlerinin
ne kadarının karşılanabildiği konusu değerlendirilerek ilgililere önerilerde bulunulmuştur.