Show simple item record

dc.contributor.authorÖzlem Barış
dc.contributor.authorMedine Güllüce
dc.contributor.authorFikrettin Şahin
dc.contributor.authorHakan Özer
dc.contributor.authorHamdullah Kılıç
dc.contributor.authorHakan Özkan
dc.contributor.authorMünevver Sökmen
dc.contributor.authorTülin Özbek
dc.date.accessioned23.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-23T16:22:29Z
dc.date.available23.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-23T16:22:29Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn1300-0152
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TlRnME16SXk=
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/1603
dc.description.abstractBu çalışmada, Achillea biebersteinii Afan. (Asteraceae)'nin metanol ekstraktı ve uçucu yağının laboratuar ortamında antimikrobiyal ve antioksidan aktiviteleri araştırıldı. Uçucu yağ 8 bakteri, 14 fungus ve C. albicans mayasına karşı antimikrobiyal aktivite gösterdi. Metanol ekstraktının ise antimikrobiyal aktivitesi gözlemlenemedi. Örneklerin antioksidan kapasitesi DPPH (2,2-diphenyl-l-picrylhydrazyl) ve (3-karoten/linoleik asit yöntemleri kullanılarak deıerlendirildi. Her iki yöntemde de ekstrakt, uçucu yaıdan daha iyi antioksidatif kapasite gösterdi. Ekstrakt serbest DPPH radikallerini uçucu yağdan (8900 ug/ml) daha düşük IC50 seviyesi (89.90 ug/ml) ile indirgedi. (3-karoten/linoleik asit yönteminde örnekler, linoleik oksidasyonunu etkili bir şekilde engelleyememiştir; 2 mg/ml'de BHT (%97.0)'ın çok altında kalarak, sırasıyla; sadece %22.7(ekstrakt) ve %16(uçucu yağ)'lık inhibisyon gösterdi. Ekstraktın toplam fenolik öğeleri, gallik asit eşdeıeri 51 ug/ml (% 5.1 w/w) olarak tespit edildi. Uçucu yağın GC-MS analizi %92.24'lük değerlendirme ile 64 bileşen tanılanarak sonuçlandı. Piperiton, kamfor ve 1,8-sineol (ökaliptol) uçucu yağın ana bileşenleri olarak belirlendi.en_US
dc.description.abstractThe present work examined the in vitro antimicrobial and antioxidant activities of the essential oil and methanol extract from Achillea biebersteinii Man. (Asteraceae). The essential oil exhibited antimicrobial activity against 8 bacteria, 14 fungi and the yeast C. albicans, whereas methanolic extract remained inactive. The antioxidative capacity of the samples was evaluated by using DPPH (2,2-diphenyl-l-picrylhydrazyl) and (3-carotene/linoleic acid assays. In both assays, the extract showed better antioxidative capacity than the oil. The extract reduced the stable free radical DPPH with lower ICS0 value (89.90 ug/ml) than the oil (8900 ug/ml). In the p-carotene/linoleic acid assay, the samples were not effectively able to inhibit the linoleic acid oxidation, exhibiting only 22.7% (the extract) and 16% (the essential oil) inhibitions at 2 mg/ml, far below than that of BHT (97.0%). Total phenolic constituent of the extract was 51 ug/mg (5.1%, w/w) as gallic acid equivalent. GC-MS analysis of the essential oil resulted in the identification of 64 components representing 92.24% of the oil. Piperitone, camphor and 1,8-cineole (eucalyptol) were the main constituents.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.titleBiological activities of the essential oil and methanol extract of achillea biebersteinii afan(Asteraceae)en_US
dc.title.alternativeAchillea biebersteinni afan.(Asteraceae)'nin uçucu yağı ve methanol ekstraktının biyolojik aktivitesien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalTurkish Journal of Biologyen_US
dc.contributor.departmentSivas Cumhuriyet Üniversitesien_US
dc.identifier.volume30en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.endpage73en_US
dc.identifier.startpage65en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record