Examination of Escherichia coli O157:H7 and some virulence genes in marketed minced meat samples
Abstract
Bu çalışmada, tüketime sunulan kıyma örneklerinin Escherichia coli (E. coli) O157:H7 yönünden incelenmesi amaçlandı. Kıyma örneklerinin 6’sında (%7.5) E. coli O157:H7 tespit edildi. Bu kıyma izolatları, virülens genleri bakımından incelendiğinde bir tanesinde stx1 , üç tanesinde stx2 ve bir tanesinde hem stx1 hem de stx2 geni tespit edildi. Ayrıca izolatların tümünde eae genlerinin varlığı gözlendi. In this study, the presence of Escherichia coli (E. coli) O157:H7 was investigated in minced meat samples. E. coli O157:H7 was detected in six (7.5%) of the minced meat samples. Examination of the positive isolates for the presence of virulence genes; stx1 was determined in one isolate, stx2 in three isolates and both stx1 and stx2 were found in one isolate. Also eae genes were observed in all the positive isolates.
Source
Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi DergisiVolume
20Issue
6URI
http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRZMU5EUTFOUT09https://hdl.handle.net/20.500.12418/2628
Collections
- Makale Koleksiyonu [3404]
- Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TRDizin [3395]