• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   Open Access Home
  • Rektörlüğe Bağlı Bölümler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TRDizin
  • View Item
  •   Open Access Home
  • Rektörlüğe Bağlı Bölümler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TRDizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

LIPOLYTIC ACTIVITY OF LACTIC ACID BACTERIA ISOLATED FROM TURKISH PASTIRMA

Date

2018

Author

Emine Dinçer
Merih Kıvanç

Metadata

Show full item record

Abstract

Lipases are widely distributed in nature and catalyze the hydrolysis of mono, di and tri acyl glycerols to liberate free fatty acids and glycerol. Various microorganisms produce lipases either alone or together with esterase. Lipases form an important group of relevant enzymes and they were used in a variety of biotechnological fields such as food, pharmaceutical, detergent, textile and cosmetic industries. Lipases from lactic acid bacteria may contribute in the development of flavors in foods especially meat products. The goal of the present study is to investigate the ability to produce lipolytic enzymes lactic acid bacteria strains, which is selected as potential probiotics and isolated on pastırma samples in our laboratory to determinate the possibilities of using as starter cultures in pastırma production. Lipolytic activity of lactic acid bacteria isolated from pastırma has not been investigated up to now. The plate assay is performed to screening lipolytic activity of lactic acid bacteria isolates. In the study, three different growth medium tried and each medium contain tributyrin as a substrate. Using these methods, 50 strains of lactic acid bacteria isolated from Turkish pastırma are screened for the presence of lipolytic activity. Because of the analysis, the lipolytic activity is observed in 25 tested strains. Lactobacillus plantarum have highest lipolytic activity.
 
Lipazlar doğada yaygın olarak bulunmaktadır ve mono, di, tri asil giliserollerin serbest yağ asitleri ve gliserole hidrolizini katalizlemektedirler. Çeşitli mikroorganizmalar lipazları tek başına ya da esterazlar ile birlikte üretmektedirler. Lipazlar ilgili enzimlerin önemli bir grubunu oluşturmaktadır ve gıda, ilaç, deterjan, tekstil ve kozmetik endüstrisi gibi çeşitli biyoteknolojik alanlarda kullanılmaktadırlar. Laktik asit bakteri lipazları gıdalarda özellikle de et ürünlerinde lezzet gelişimine katkı sağlayabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, pastırma üretiminde starter kültür olarak kullanımlarını belirlemek için laboratuvarımızda pastırma örneklerinden izole edilmiş ve potansiyel probiyotik olarak seçilmiş laktik asit bakteri strainlerinin lipolitik enzimleri üretme yeteneklerini incelemektir. Pastırmadan izole edilen laktik asit bakterilerinin lipolitik aktivitesi şimdiye kadar araştırılmamıştır. Laktik asit bakteri izolatlarının lipolitik aktivitesinin taranması için plate analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, 3 farklı gelişim ortamı denenmiştir ve her gelişim ortamı substrat olarak tributrin içermektedir. Bu yöntemler kullanılarak pastırmadan izole edilen 50 laktik asit bakteri straini lipolitik aktivite açısından taranmıştır. Analizler sonucunda 25 test straininde lipolitik aktivite gözlemlenmiştir. Lactobacillus plantarum en yüksek lipolitik aktiviteye sahiptir
 

Source

Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi :C-Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji

Volume

7

Issue

1

URI

http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpreE5qQTBOQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12418/3364

Collections

  • Makale Koleksiyonu [3405]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TRDizin [3399]

Related items

Showing items related by title, author, creator and subject.

  • Sivas 4 Eylül Barajı Su Kalitesi-Seviye İlişkisinin Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) İle Haritalanması 

    Sayiter Yıldız; Can Bülent Karakuş (2018)
    Göl ve barajlara gelen ve buradan çıkan kirletici yüklerin oluşturacağı etki, uzun bir zaman dilimi içinde ortaya çıkmaktadır. Su ortamlarında kirlenmeyi belirleyen belli başlı kriterler fizikokimyasal ve biyolojik ...
  • Effect of New Water-Soluble Dendritic Phthalocyanines on Human Colorectal and Liver Cancer Cell Lines 

    Ebru Yabaş; Mustafa Sülü; Aykut Özgür; Yusuf Tutar (2017)
    Human hepatocellular carcinoma (HepG2) cells and colorectal adenocarcinoma (DLD-1) cells were treated with the synthesized water soluble phthalocyanine derivatives to understand the effect of the compounds both on colorectal ...
  • Yeni rutenyum-azol komplekslerinin sentezi ve antioksidan özellikleri 

    Neslihan Şahin; Serap Şahin-bölükbaşı (2017)
    Bu çalışmada, iki yeni dikloro-(1-alkilimidazolin)-(p-simen)rutenyum(II), 3 ve dikloro-(1-alkilbenzimidazol)-(psimen)rutenyum(II), 4 kompleksi sentezlendi ve yapıları spektroskopik tekniklerle karakterize edildi. Bu yeni ...



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




Open Access Policy
About Open Access
User Guide
Contact

DSpace@Cumhuriyet

by OpenAIRE
Advanced Search

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Sivas Cumhuriyet University || Library || Open Access Policy || About Open Access || User Guide || OAI-PMH ||

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Sivas, Turkey
If you find any errors in content, please contact: acikerisim-yardim@cumhuriyet.edu.tr

Creative Commons License
DSpace@Cumhuriyet by Sivas Cumhuriyet University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

Sivas Cumhuriyet University is a member of the following institutions.


DSpace 6.3

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.