Show simple item record

dc.contributor.authorEmine Dinçer
dc.contributor.authorMerih Kıvanç
dc.date.accessioned23.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-23T16:37:24Z
dc.date.available23.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-23T16:37:24Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn2146-0213
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpreE5qQTBOQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/3364
dc.description.abstractLipases are widely distributed in nature and catalyze the hydrolysis of mono, di and tri acyl glycerols to liberate free fatty acids and glycerol. Various microorganisms produce lipases either alone or together with esterase. Lipases form an important group of relevant enzymes and they were used in a variety of biotechnological fields such as food, pharmaceutical, detergent, textile and cosmetic industries. Lipases from lactic acid bacteria may contribute in the development of flavors in foods especially meat products. The goal of the present study is to investigate the ability to produce lipolytic enzymes lactic acid bacteria strains, which is selected as potential probiotics and isolated on pastırma samples in our laboratory to determinate the possibilities of using as starter cultures in pastırma production. Lipolytic activity of lactic acid bacteria isolated from pastırma has not been investigated up to now. The plate assay is performed to screening lipolytic activity of lactic acid bacteria isolates. In the study, three different growth medium tried and each medium contain tributyrin as a substrate. Using these methods, 50 strains of lactic acid bacteria isolated from Turkish pastırma are screened for the presence of lipolytic activity. Because of the analysis, the lipolytic activity is observed in 25 tested strains. Lactobacillus plantarum have highest lipolytic activity.en_US
dc.description.abstractLipazlar doğada yaygın olarak bulunmaktadır ve mono, di, tri asil giliserollerin serbest yağ asitleri ve gliserole hidrolizini katalizlemektedirler. Çeşitli mikroorganizmalar lipazları tek başına ya da esterazlar ile birlikte üretmektedirler. Lipazlar ilgili enzimlerin önemli bir grubunu oluşturmaktadır ve gıda, ilaç, deterjan, tekstil ve kozmetik endüstrisi gibi çeşitli biyoteknolojik alanlarda kullanılmaktadırlar. Laktik asit bakteri lipazları gıdalarda özellikle de et ürünlerinde lezzet gelişimine katkı sağlayabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, pastırma üretiminde starter kültür olarak kullanımlarını belirlemek için laboratuvarımızda pastırma örneklerinden izole edilmiş ve potansiyel probiyotik olarak seçilmiş laktik asit bakteri strainlerinin lipolitik enzimleri üretme yeteneklerini incelemektir. Pastırmadan izole edilen laktik asit bakterilerinin lipolitik aktivitesi şimdiye kadar araştırılmamıştır. Laktik asit bakteri izolatlarının lipolitik aktivitesinin taranması için plate analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, 3 farklı gelişim ortamı denenmiştir ve her gelişim ortamı substrat olarak tributrin içermektedir. Bu yöntemler kullanılarak pastırmadan izole edilen 50 laktik asit bakteri straini lipolitik aktivite açısından taranmıştır. Analizler sonucunda 25 test straininde lipolitik aktivite gözlemlenmiştir. Lactobacillus plantarum en yüksek lipolitik aktiviteye sahiptiren_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectAkışkanlar ve Plazmaen_US
dc.subjectAgronomien_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectAtomik ve Moleküler Kimyaen_US
dc.subjectMantar Bilimien_US
dc.subjectPaleontolojien_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectUygulamalıen_US
dc.subjectZoolojien_US
dc.subjectEkolojien_US
dc.subjectSpektroskopien_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectMikroskopien_US
dc.subjectTaşınımen_US
dc.subjectJeokimya ve Jeofiziken_US
dc.subjectOrtak Disiplinleren_US
dc.subjectParazitolojien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectSütçülük ve Hayvan Bilimlerien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectOrtak Disiplinleren_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectOrtak Disiplinleren_US
dc.subjectSu Kaynaklarıen_US
dc.subjectHücre ve Doku Mühendisliğien_US
dc.subjectTarımsal Ekonomi ve Politikaen_US
dc.subjectMineralojien_US
dc.subjectİstatistik ve Olasılıken_US
dc.subjectBalıkçılıken_US
dc.subjectMaden İşletme ve Cevher Hazırlamaen_US
dc.subjectVirolojien_US
dc.subjectEvrim Biyolojisien_US
dc.subjectÇevre Bilimlerien_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectİnorganik ve Nükleeren_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectTıbbien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.subjectTermodinamiken_US
dc.subjectJeolojien_US
dc.subjectBiyoliji Çeşitliliğinin Korunumasıen_US
dc.subjectKuş Bilimien_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectOrtak Disiplinleren_US
dc.subjectYeşilen_US
dc.subjectSürdürülebilir Bilim ve Teknolojien_US
dc.subjectÜreme Biyolojisien_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.subjectOşinografien_US
dc.subjectDenizciliken_US
dc.subjectUzaktan Algılamaen_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectToprak Bilimien_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectOrganiken_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectAnalitiken_US
dc.subjectÇevre Mühendisliğien_US
dc.subjectEntomolojien_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectFizikokimyaen_US
dc.subjectDeniz ve Tatlı Su Biyolojisien_US
dc.titleLIPOLYTIC ACTIVITY OF LACTIC ACID BACTERIA ISOLATED FROM TURKISH PASTIRMAen_US
dc.title.alternativePASTIRMADAN İZOLE EDİLEN LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN LİPOLİTİK AKTİVİTESİen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAnadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi :C-Yaşam Bilimleri ve Biyoteknolojien_US
dc.contributor.departmentSivas Cumhuriyet Üniversitesien_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.endpage19en_US
dc.identifier.startpage12en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record